Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΖΑΓΟΡΙ

Δρακόλιμνη της Τύμφης

Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.). Έχει ελλειψοειδές σχήμα, έκταση περίπου 5 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό. Το τοπίο γύρω από την λίμνη, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού.

ΜΥΘΟΣ

Στη δρακόλιμνη της Τύμφης και στη δρακόλιμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο μύθος αυτός εξηγεί το γεγονός πώς οι όχθες της Δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες!

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, και θέλετε να φτάσετε ως τη λίμνη, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από το Μικρό Πάπιγκο (Ζαγοροχώρια) και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί εκεί, σε μια διαδρομή διάρκειας 4 ωρών με τα πόδια. Διαφορετικά, από το καταφύγιο στο διάσελο της Αστρακάς, η λίμνη απέχει μία ώρα πεζοπορίας.