Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 μεγάλοι όρθιοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και ένας ξαπλωτός σε τοπίο με χαμηλή βλάστηση σε γήινα χρώματα.
ΛΕΣΒΟΣ

Aπολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Μοναδικό μνημείο της φύσης

Απολιθωμένοι κορμοί, διάσπαρτοι σε μια έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο, μαρτυρούν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την «κοσμογονία» που σημάδεψε τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση τεράστιας ποσότητας στάχτης, που σε σύντομο διάστημα κάλυψε την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος.

Οι διεργασίες της φύσης, που ακολούθησαν, οδήγησαν στην αντικατάσταση, μόριο προς μόριο, της οργανικής φυσικής ουσίας των δέντρων. Η αντικατάσταση έγινε τόσο τέλεια, ώστε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών (ο εξωτερικός φλοιός, οι ετήσιοι δακτύλιοι) αλλά και ρίζες, καρποί, φύλλα – προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα – να διατηρούνται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την τεράστια επιστημονική αξία του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από το Ελληνικό Κράτος ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και έχει ανακηρυχτεί ως κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014.

Περιήγηση στο «δάσος της σιωπής»

Καμία περιγραφή δεν μπορεί να αποτυπώσει το μεγαλείο και τη σπάνια ομορφιά του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο. Εκατοντάδες ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί – ο μεγαλύτερος με ύψος 20 μέτρα – από κωνοφόρα και άλλα δέντρα∙ τα χρώματά τους λαμπερά, σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του πράσινου και του μαύρου∙ γιγαντιαία ριζικά συστήματα σε πλήρη ανάπτυξη… συγκροτούν ένα σύνολο μοναδικό, αιώνιο μνημείο της παντοδύναμης φύσης.

Οι κύριες απολιθωματοφόρες θέσεις έχουν περιφραχθεί και έχουν δημιουργηθεί όλες οι κατάλληλες υποδομές για την εύκολη περιήγησή σας στα τέσσερα πάρκα: στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους (μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο), στο Πάρκο Σιγρίου, στο Πάρκο Πλάκας και στο Πάρκο στο νησάκι Νισιώπη. Επίσης, ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, που συνδέει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος (απολιθωματοφόρες θέσεις, ηφαιστιακές δομές ), θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε όλους τους θησαυρούς του Απολιθωμένου Δάσους. Εξάλλου, στη δυτική Λέσβο υπάρχουν δυο αξιόλογες περιηγητικές διαδρομές – γνωστές ως «τα Μονοπάτια της Λάβας» - που ξεκινούν από την Καλλονή και διατρέχουν το Γεωπάρκο σε όλη του την έκταση, κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους

Το φημισμένο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί. Ενταγμένο από το 2004 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων από το 2000, αναδεικνύει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του τα πολύτιμα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους. Μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, παρουσιάσεις multimedia και ειδικές εκδηλώσεις αποκαλύπτουν όλη τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου, πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.