Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Τοπίο με βουνά και δάση πίσω από λίγα δέντρα σε φθινοπωρινά χρώματα. Στον ουρανό λίγα σύνεφα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Δάσος Δαδιάς

Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης & της Ασίας

Το όνομά του προέρχεται από το χωριό Δαδιά, τον γραφικό οικισμό 67 χλμ. βόρεια της Αλεξανδρούπολης στην μαγευτική Θράκη, από όπου και το δάσος ξεκινά. Κατάφυτο, καταπράσινο και εντυπωσιακό, το Δάσος της Δαδιάς γοητεύει όσους βρεθούν στα μονοπάτια του, τα περιτριγυρισμένα από πεύκα, που οδηγούν σε μαγευτικές πλαγιές.

Προσφέρει στους περιηγητές μια αξέχαστη αναζωογόνα επαφή με την φύση της βόρειας Ελλάδας. Το δάσος απλώνεται ατίθασα σε μια σειρά από υψώματα στις απολήξεις της Ροδόπης, γνωστού ως «Βουνά του Έβρου». Χαρτογραφείται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης και της Ασίας, κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών ορνιθοπανίδας. Και είναι φιλόξενο “σπίτι” σε λογής αρπακτικά πουλιά και άγρια ζώα.


“Χαμηλές πτήσεις”


Στο δάσος της Δαδιάς μπορείτε να παρατηρήσετε τα πιο σπάνια είδη αρπακτικών της Ευρώπης. Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) είναι το επίσημα προστατευόμενο είδος και το έμβλημα του βιοτόπου. Στην περιοχή φωλιάζει ακόμη ο θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla), το πιο σπάνιο αρπακτικό της Ελλάδας, όπως και ο βασιλαετός (Aquila heliaca).

Στη Δαδιά έχουν καταγραφεί γενικά 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφιβίων και 36 είδη θηλαστικών, όπως επίσης και σπάνια φυτά. Το 1980 η περιοχή ανακηρύχθηκε προστατευόμενη, με δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72,9 τ. χλμ, καθώς και μια περιφερειακή ζώνη γύρω από αυτές με έκταση 357 τ. χλμ.


Φύση απαράμιλλης ομορφιάς


Το ποικίλο ανάγλυφο με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μικρών και μεγάλων ρεμάτων, οι βραχώδεις σχηματισμοί, τα μικρά και μεγάλα διάκενα του δάσους, οι ζωντανοί φράκτες από ποικίλα δασικά είδη και τα αγροκτήματα παραδοσιακών καλλιεργειών, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό δασικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Το δάσος αποτελείται από αμιγή και μικτά είδη δρυός (Quercus) όπως και από άλλα πλατύφυλλα, καθώς και από μαύρη και τραχεία πεύκη. Οι ομαλοί λόφοι της Δαδιάς αυλακώνονται από δεκάδες ρεματιές και ρυάκια, τα ώριμα δάση πεύκων και δρυών διακόπτονται από μικρά ξέφωτα και εναλλάσσονται με λιβάδια, βοσκοτόπια και καλλιέργειες, ενώ ορθοπλαγιές και βράχια αναδύονται, και όλα αυτά, στην άγρια αρμονία τους, σχηματίζουν ένα ονειρικό τοπίο.


Zήσε την εμπειρία


Το μυστηριακό τοπίο, η πλούσια βλάστηση, οι συναντήσεις με τα αρπακτικά πουλιά, καθώς και οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί κάνουν το Δάσος της Δαδιάς μοναδικό τόπο επίσκεψης για όσους αναζητούν να βρεθούν στην καρδιά της φύσης. Σε απόσταση 500μ. από τον οικισμό της Δαδιάς μπορείτε να επισκεφθείτε το Οικοτουριστικό Κέντρο, που περιλαμβάνει ξενώνα, αναψυκτήριο- καφετέρια, καθώς και το Κέντρο Ενημέρωσης, το οποίο διοργανώνει τακτικά περιηγήσεις στο δάσος. Το παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών βρίσκεται περίπου 3 χλμ. από το Κέντρο Ενημέρωσης.