Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Οστρακοειδή

Τα Φρούτα της θάλασσας!

Η Ελλάδα, με τα χιλιάδες διάσπαρτα νησιά, τις βαθιές καθαρές θάλασσες, τους απάνεμους κολπίσκους και τους πλούσιους βυθούς, είναι τόπος ιδανικός για την ευδοκίμηση των οστράκων. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν εκατοντάδες είδη και παραλλαγές αυτών των γαστρονομικών θησαυρών. Οι ονομασίες τους αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Στρείδια, μύδια, χτένια, πίνες, καλόγνωμες, αχινοί, φούσκες, γυαλιστερές είναι τα πιο γνωστά. Εξαιρετικά εδέσματα που κλείνουν όλα τα αρώματα της θάλασσας στη μικροσκοπική τους σάρκα.

Τα μύδια με το μαύρο στιλπνό χρώμα και το χαρακτηριστικό «γενάκι», ανάμεσα στα δυο κελύφη, συναντώνται σε αβαθή νερά, προσκολλημένα σε στερεά σώματα - κυρίως σε βράχια και κροκάλες. Τα στρείδια, σκληρά σαν άλικες πέτρες, ξεχειλίζουν από υπέροχο ιωδιούχο άρωμα. Τα χτένια χαρακτηρίζονται από την υπόγλυφη γεύση και την τρυφερή τους καρδιά προστατευμένη στο σκληρό τους κέλυφος. Οι πίνες ή αυτί της θάλασσας, με όμορφα σχέδια στο όστρακό τους, στέκονται όρθιες στο βυθό – μισάνοιχτες πολλές φορές - έτοιμες να αιχμαλωτίσουν την τροφή τους.

Πολύτιμος σύμμαχός τους δυο μικρές γαρίδες, που όταν αντιληφθούν κίνδυνο τσιμπούν την τρυφερή σάρκα κι εκείνη κλείνει ερμητικά. Οι καλόγνωμες, κόκκινες, μυτερές σαν πέτρες, έχουν γεύση που θυμίζει έντονα το στρείδι. Οι αχινοί, οι αγκαθωτοί, μαυρόραχοι περιπατητές της θάλασσας , κλείνουν στο στρογγυλό τους κέλυφος χρυσοκόκκινα αυγά με έντονη μεταλλικότητα. Οι φούσκες μοιάζουν με μικρές τριχωτές πέτρες σε σκούρα χακί απόχρωση ενώ η σάρκα τους έχει έντονο κίτρινο χρώμα και μυρωδιά ιωδίου που ζαλίζει! Οι γυαλιστερές φυλακίζουν στο καφετί γυαλιστερό τους κέλυφος τη ζουμερή τους σάρκα με τη χαρακτηριστική κόκκινη «γλωσσίτσα».


Ιώδιο και θάλασσα στο τραπέζι σας

Γευτείτε τη λεπτή, φίνα γεύση τους ωμά με λίγο λεμονάκι ή μαγειρεμένα με τέχνη. Εμείς σας προτείνουμε:
  • Μύδια αχνιστά με μια στάλα ελαιόλαδο σ’ ένα ζουμάκι λιτό αλλά πεντανόστιμο∙ σαγανάκι με φέτα, ρίγανη και άλλα μυρωδικά∙ σουβλάκι∙ τηγανητά σε κουρκούτι μπύρας∙ οπωσδήποτε σ’ ένα αρωματικό μυδοπίλαφο ή γιουβέτσι
  • Γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες και καλόγνωμες που τρώγονται συνήθως ωμά με το λεμονάκι τους, για να απολαύσετε όλη τη μαγευτική μυρωδιά του ιωδίου.
  • Πίνες στο τηγάνι με την ψωμωμένη σάρκα τους να θυμίζει έντονα γεύση καβουριού!
  • Αχινούς φρεσκοανοιγμένους σε μια εντυπωσιακή χρυσοκόκκινη αχινοσαλάτα που μοσχοβολάει θάλασσα.
  • Χτένια στη σχάρα, στο τηγάνι αλλά και με ζυμαρικά να κολυμπούν στη κόκκινη ντοματένια σάλτσα.
Βουτιά στα ω-3!

Τα οστρακοειδή, πλούσια σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα, θωρακίζουν την υγεία καθώς η κατανάλωσή τους περιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνει την υπέρταση, περιορίζει τις επιπτώσεις του διαβήτη και προκαλεί… «αναταράξεις» στην λίμπιντο. Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο και υδατάνθρακες περιορισμένης θερμιδικής απόδοσης, που τα καθιστούν άριστη διαιτητική τροφή.
 
Οδηγίες προς… οστρακοφάγους

Η αγορά των οστράκων πρέπει να γίνεται μόνο από ιχθυαγορές και καταστήματα, ώστε να είστε βέβαιοι ότι έχουν ελεγχθεί υγειονομικά. Τα οστρακοειδή πρέπει να είναι ζωντανά με άοσμο και καθαρό νερό στο κέλυφός τους. Η σάρκα τους να μυρίζει θάλασσα, να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος και να «αντιδρά» στο τσίμπημα ενός αιχμηρού αντικειμένου ή σε μερικές σταγόνες λεμονιού. Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται και αποκελυφωμένα – νωπά ή κατεψυγμένα.

Για πολλούς, το άνοιγμα των φρέσκων οστρακοειδών είναι μια μικρή περιπέτεια! Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσετε τη λάμα ενός μαχαιριού στην ένωση των δυο κελυφών και κατόπιν να την στρίψετε ελαφρά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τη σάρκα από μπροστά. Ειδικά για τους αχινούς, χρησιμοποιείστε ένα πιρούνι ή έναν ειδικό κόφτη για να ανοίξετε τον περιστοματικό δίσκο.