Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Τα μύδια με το μαύρο στιλπνό χρώμα και το χαρακτηριστικό «γενάκι», ανάμεσα στα δυο κελύφη, συναντώνται σε αβαθή νερά, προσκολλημένα σε στερεά σώματα - κυρίως σε βράχια και κροκάλες. Τα στρείδια, σκληρά σαν άλικες πέτρες, ξεχειλίζουν από υπέροχο ιωδιούχο άρωμα. Τα χτένια χαρακτηρίζονται από την υπόγλυφη γεύση και την τρυφερή τους καρδιά προστατευμένη στο σκληρό τους κέλυφος. Οι πίνες ή αυτί της θάλασσας, με όμορφα σχέδια στο όστρακό τους, στέκονται όρθιες στο βυθό – μισάνοιχτες πολλές φορές - έτοιμες να αιχμαλωτίσουν την τροφή τους.
Πολύτιμος σύμμαχός τους δυο μικρές γαρίδες, που όταν αντιληφθούν κίνδυνο τσιμπούν την τρυφερή σάρκα κι εκείνη κλείνει ερμητικά. Οι καλόγνωμες, κόκκινες, μυτερές σαν πέτρες, έχουν γεύση που θυμίζει έντονα το στρείδι. Οι αχινοί, οι αγκαθωτοί, μαυρόραχοι περιπατητές της θάλασσας , κλείνουν στο στρογγυλό τους κέλυφος χρυσοκόκκινα αυγά με έντονη μεταλλικότητα. Οι φούσκες μοιάζουν με μικρές τριχωτές πέτρες σε σκούρα χακί απόχρωση ενώ η σάρκα τους έχει έντονο κίτρινο χρώμα και μυρωδιά ιωδίου που ζαλίζει! Οι γυαλιστερές φυλακίζουν στο καφετί γυαλιστερό τους κέλυφος τη ζουμερή τους σάρκα με τη χαρακτηριστική κόκκινη «γλωσσίτσα».
Ιώδιο και θάλασσα στο τραπέζι σας
Γευτείτε τη λεπτή, φίνα γεύση τους ωμά με λίγο λεμονάκι ή μαγειρεμένα με τέχνη. Εμείς σας προτείνουμε:
Οστρακοειδή
Τα Φρούτα της θάλασσας!
Η Ελλάδα, με τα χιλιάδες διάσπαρτα νησιά, τις βαθιές καθαρές θάλασσες, τους απάνεμους κολπίσκους και τους πλούσιους βυθούς, είναι τόπος ιδανικός για την ευδοκίμηση των οστράκων. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν εκατοντάδες είδη και παραλλαγές αυτών των γαστρονομικών θησαυρών. Οι ονομασίες τους αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Στρείδια, μύδια, χτένια, πίνες, καλόγνωμες, αχινοί, φούσκες, γυαλιστερές είναι τα πιο γνωστά. Εξαιρετικά εδέσματα που κλείνουν όλα τα αρώματα της θάλασσας στη μικροσκοπική τους σάρκα.Τα μύδια με το μαύρο στιλπνό χρώμα και το χαρακτηριστικό «γενάκι», ανάμεσα στα δυο κελύφη, συναντώνται σε αβαθή νερά, προσκολλημένα σε στερεά σώματα - κυρίως σε βράχια και κροκάλες. Τα στρείδια, σκληρά σαν άλικες πέτρες, ξεχειλίζουν από υπέροχο ιωδιούχο άρωμα. Τα χτένια χαρακτηρίζονται από την υπόγλυφη γεύση και την τρυφερή τους καρδιά προστατευμένη στο σκληρό τους κέλυφος. Οι πίνες ή αυτί της θάλασσας, με όμορφα σχέδια στο όστρακό τους, στέκονται όρθιες στο βυθό – μισάνοιχτες πολλές φορές - έτοιμες να αιχμαλωτίσουν την τροφή τους.
Πολύτιμος σύμμαχός τους δυο μικρές γαρίδες, που όταν αντιληφθούν κίνδυνο τσιμπούν την τρυφερή σάρκα κι εκείνη κλείνει ερμητικά. Οι καλόγνωμες, κόκκινες, μυτερές σαν πέτρες, έχουν γεύση που θυμίζει έντονα το στρείδι. Οι αχινοί, οι αγκαθωτοί, μαυρόραχοι περιπατητές της θάλασσας , κλείνουν στο στρογγυλό τους κέλυφος χρυσοκόκκινα αυγά με έντονη μεταλλικότητα. Οι φούσκες μοιάζουν με μικρές τριχωτές πέτρες σε σκούρα χακί απόχρωση ενώ η σάρκα τους έχει έντονο κίτρινο χρώμα και μυρωδιά ιωδίου που ζαλίζει! Οι γυαλιστερές φυλακίζουν στο καφετί γυαλιστερό τους κέλυφος τη ζουμερή τους σάρκα με τη χαρακτηριστική κόκκινη «γλωσσίτσα».
Ιώδιο και θάλασσα στο τραπέζι σας
Γευτείτε τη λεπτή, φίνα γεύση τους ωμά με λίγο λεμονάκι ή μαγειρεμένα με τέχνη. Εμείς σας προτείνουμε:
- Μύδια αχνιστά με μια στάλα ελαιόλαδο σ’ ένα ζουμάκι λιτό αλλά πεντανόστιμο∙ σαγανάκι με φέτα, ρίγανη και άλλα μυρωδικά∙ σουβλάκι∙ τηγανητά σε κουρκούτι μπύρας∙ οπωσδήποτε σ’ ένα αρωματικό μυδοπίλαφο ή γιουβέτσι
- Γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες και καλόγνωμες που τρώγονται συνήθως ωμά με το λεμονάκι τους, για να απολαύσετε όλη τη μαγευτική μυρωδιά του ιωδίου.
- Πίνες στο τηγάνι με την ψωμωμένη σάρκα τους να θυμίζει έντονα γεύση καβουριού!
- Αχινούς φρεσκοανοιγμένους σε μια εντυπωσιακή χρυσοκόκκινη αχινοσαλάτα που μοσχοβολάει θάλασσα.
- Χτένια στη σχάρα, στο τηγάνι αλλά και με ζυμαρικά να κολυμπούν στη κόκκινη ντοματένια σάλτσα.