ΞΑΝΘΗ

Τζιγεροσαρμάδες από τη Θράκη

© Κ. Καφήρης

Υλικά

Τι χρειάζεστε:

  • συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
  • μπόλιες (είναι η σκέπη του αρνιού)
  • 500 γρ. κρεμμύδια φρέσκα
  • Λίγο άνηθο
  • Αρκετά φύλλα δυόσμος
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • βούτυρο για το τσιγάρισμα
  • λίγο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεματίζετε τη συκωταριά και την ψιλοκόβετε, όπως για τη μαγειρίτσα. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Λιώνετε λίγο βούτυρο και τσιγαρίζετε τη συκωταριά. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και τα τσιγαρίζετε άλλα 3'.
  2. Προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ρίχνετε την μπόλια σε κρύο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι, την ξεπλένετε με κρύο νερό, την τεντώνετε για να ανοίξει και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.
  4. Τοποθετείτε ένα ένα τα κομμάτια της μπόλιας πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
  5. Βάζετε στο κέντρο κάθε κομματιού λίγη γέμιση και τυλίγετε σε πακετάκια.
  6. Τα τοποθετείτε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200ο C, για 1 ώρα περίπου.
  7. Σβήνετε τους τζιγεροσαρμάδες με το χυμό ενός λεμονιού, λίγο πριν τους σερβίρετε.