ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τσουρέκι
Υλικά
Υλικά για το τσουρέκι:
- 1 κούπα ζεστό γάλα
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 4 ½ κούπες αλεύρι
- 1 κούπα ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ½ κουταλιά της σούπας μαχλέπι
- 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
- 3 μικρά αβγά καλά χτυπημένα
Για το γλάσο:
- κρόκο αβγού
- 1 κουταλιά της σούπας γάλα
- ⅓ της κούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε το γάλα, τη μαγιά, ½ κούπα αλεύρι και λίγη ζάχαρη σε ένα μπολ, καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το μαχλέπι.
- Κάντε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Μετά καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε τη στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Χωρίστε τη ζύμη σε τρία μέρη και σχηματίστε με αυτά μία πλεξούδα. Αφήστε τη να φουσκώσει για δύο ώρες.
- Χτυπήστε μαζί τον κρόκο και το γάλα και αλείψτε το τσουρέκι.
- Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.