ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τσουρέκι

Υλικά

Υλικά για το τσουρέκι:

  • 1 κούπα ζεστό γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 4 ½ κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουταλιά της σούπας μαχλέπι
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 3 μικρά αβγά καλά χτυπημένα

Για το γλάσο:

  • κρόκο αβγού
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα
  • ⅓ της κούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε το γάλα, τη μαγιά, ½ κούπα αλεύρι και λίγη ζάχαρη σε ένα μπολ, καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το μαχλέπι.
  3. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Μετά καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε τη στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε τρία μέρη και σχηματίστε με αυτά μία πλεξούδα. Αφήστε τη να φουσκώσει για δύο ώρες.
  5. Χτυπήστε μαζί τον κρόκο και το γάλα και αλείψτε το τσουρέκι.
  6. Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

Οι συνταγές μας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ