Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Κολοκυθόπιτα γλυκιά

Υλικά

Τι χρειάζεστε:

  • 1000 gr. κολοκύθα
  • 500 gr. φύλλο κρούστας
  • 125 gr. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια
  • 40 ml. ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι.
  2. Τρίβουμε την κολοκύθα, στο χοντρό του τρίφτη και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ¼ του φλυτζανιού νερό.
  3. Βράζουμε, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει όλα τα υγρά της και να στεγνώσει.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
  5. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα λαδωμένο, καλά, ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα κρούστας και κρατάμε 3 φύλλα για το τέλος.
  6. Κάθε φορά λαδώνουμε το κάθε φύλλο, με ένα πινέλο. Μετράμε τα φύλλα και κάνουμε στρώσεις με την γέμιση εναλλάξ με 2 φύλλα κάθε φορά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  7. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά τα φύλλα. Τέλος καλύπτουμε με τα 3 φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράσουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
  8. Ψήνουμε στους 180°C, χωρίς αέρα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
  9. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και απολαμβάνουμε!