Γαστρονομία
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Στο Μέτσοβο, στους πιο ορεινούς αμπελώνες που έχει η χώρα μας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 950 μ. -1000 μ. δοκιμάστηκε, πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, η καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon, που πλέον συναντούμε σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας, ενώ καλλιεργείται ακόμα Cabernet Franc, Merlot, Traminer, Chardonnay και Βλάχικο.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την Ντεμπίνα, μια ποικιλία Ηπειρώτισσα (καλύπτει το 95% περίπου του αμπελώνα), που καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσα και δίνει το φημισμένο λευκό κρασί ΟΠΑΠ Ζίτσα, καθώς και τους γνωστούς ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους. Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής ξεχωρίζουν για τη δροσιστική οξύτητά τους και συνοδεύουν ιδανικά τις τοπικές συνταγές.
Τα κρασιά της Ηπείρου
Κατά την παραμονή σας στην Ήπειρο, μην παραλείψετε να απολαύστε τη φρεσκάδα και την αρωματική φινέτσα των λευκών κρασιών της Ζίτσας και τη βουνίσια στιβαρότητα των ερυθρών του Μετσόβου, με έντονη προσωπικότητα και αντοχή στον χρόνο.Στο Μέτσοβο, στους πιο ορεινούς αμπελώνες που έχει η χώρα μας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 950 μ. -1000 μ. δοκιμάστηκε, πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος, η καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon, που πλέον συναντούμε σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας, ενώ καλλιεργείται ακόμα Cabernet Franc, Merlot, Traminer, Chardonnay και Βλάχικο.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την Ντεμπίνα, μια ποικιλία Ηπειρώτισσα (καλύπτει το 95% περίπου του αμπελώνα), που καλλιεργείται στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσα και δίνει το φημισμένο λευκό κρασί ΟΠΑΠ Ζίτσα, καθώς και τους γνωστούς ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους. Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής ξεχωρίζουν για τη δροσιστική οξύτητά τους και συνοδεύουν ιδανικά τις τοπικές συνταγές.