Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Γλυκείς οίνοι

Γλυκιά Ελλάδα...να την πιεις στο ποτήρι!

Η Ελλάδα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τα σπουδαία γλυκά κρασιά της. Με το μεσογειακό της κλίμα, τη μεγάλη ηλιοφάνεια, το ανάγλυφο του εδάφους της και την παράδοση χιλιετιών, η χώρα μας προσφέρει σήμερα μεγάλη ποικιλία γλυκών κρασιών υψηλής ποιότητας, που ανταγωνίζονται επάξια πολλά διεθνή.

Ο ελληνικός αμπελώνας σας καλεί να απολαύσετε ένα μοναδικό ταξίδι αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων: τριαντάφυλλο, περγαμόντο, λεμονανθοί, ξερά βερίκοκα, μέλι, καφέ, βανίλια, πικραμύγδαλο τα αρώματά τους, χρυσαφένια, μελιά και καφετιά τα χρώματά τους, τρυφερή με βελούδινη γλύκα η γεύση τους!

Η γλυκύτητά τους θα συντροφεύσει κάθε στιγμή σας και θα απογειώσει τις γευστικές επιλογές σας. Ως απεριτίφ, ως επιδόρπιο αλλά -για τους πιο τολμηρούς- και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, οι γλυκοί πειρασμοί του ελληνικού αμπελώνα θα κερδίσουν μοναδική θέση στην καρδιά σας!


Vinsanto


Το Vinsanto παράγεται αποκλειστικά στη Σαντορίνη από τις γηγενείς ποικιλίες Aσύρτικο, Aηδάνι και Aθήρι. Το “μυστικό” του βρίσκεται στο γεγονός ότι τα υπερώριμα σταφύλια, αφού τρυγηθούν, “λιάζονται” κάτω από τον καυτό ήλιο και “στεγνώνουν”, με αποτέλεσμα τη μερική αφυδάτωσή τους. Κατά μία εκδοχή, η ονομασία του, προέρχεται από τις λέξεις «vin» (=κρασί) και «Santo» (συντομογραφία της λέξης «Σαντορίνη»). Πρόκειται για κρασί με εξαιρετική γευστική ισορροπία, που “αναδύει” αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών.

Προτάσεις σερβιρίσματος: Συνοδεύστε υπέροχα γλυκά εδέσματα με σοκολάτα ή ξερά φρούτα, αλλά και έντονα τυριά, όπως η κοπανιστή ή το Σαν Mιχάλη από τη Σύρο.

Εκτός από το Vinsanto της Σαντορίνης, εξαιρετικά λιαστά κρασιά παράγονται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως η Πάρος, η Σάμος, η Μονεμβασιά, η Σιάτιστα (Κοζάνη) και η περιοχή της Σητείας (Κρήτη).


Μαυροδάφνη


Ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Πελοπόννησο (γύρω από την περιοχή της Πάτρας) και σε ορισμένα νησιά του Ιονίου. Δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρώμα και αρώματα από κεράσι, βανίλια, σταφίδα αλλά και σοκολάτα.

Προτάσεις σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 12°C-16°C. Ως απεριτίφ συνοδεύστε τη με ξηρούς καρπούς και πικάντικα ορεκτικά, ωστόσο ταιριάζει απόλυτα και με πικάντικα πιάτα ή φρούτα, τάρτες φρούτων, γλυκά με αμυγδαλόψιχα, παγωτό βανίλια, γλυκά ταψιού, γλυκά του κουταλιού και σοκολάτα.


Μοσχάτο Σάμου

Το μοσχάτο λευκό, η ποικιλία-βασίλισα της Σάμου, αξιοποιείται για την παραγωγή των γλυκών σαμιώτικων κρασιών. Τα κρασιά που προκύπτουν διακρίνονται για τα ώριμα και οξειδωμένα αρώματά τους, αλλά και για τη συμπυκνωμένη γεύση τους.

Προτάσεις σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 8°C-10°C, ως απεριτίφ ή στο τέλος του γεύματος. Συνδυάστε το με μπλε τυριά, γλυκά που περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή ή ξηρούς καρπούς. Οι πιο τολμηροί, δοκιμάστε να συνοδεύσετε ένα γεύμα σας με αστακό!Mοσχάτο Λήμνου

Tο Mοσχάτο Αλεξανδρείας - το οποίο διαφέρει από εκείνο που καλλιεργείται στη Σάμο και την Πάτρα- δίνει τα περίφημα γλυκά κρασιά της Λήμνου, όπου κυριαρχούν τα αρώματα φρέσκων σταφυλιών με υψηλή οξύτητα και αίσθηση φρεσκάδας.

Προτάσεις σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 8°C-10°C, ως απεριτίφ ή στο τέλος του γεύματος. Απολαύστε το με φρουτοσαλάτες, τάρτες φρούτου, παγωτό βανίλια, παγωτό φρούτων αλλά και γαλακτομπούρεκο!


Mοσχάτο Ρίου Πατρών

Αποτελεί την πιο ελαφρά εκδοχή του Mοσχάτου, με αρώματα λουλουδιών και φρούτων, όπως ροδάκινου, πεπονιού και πορτοκαλιού.
Προτάσεις σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 10°C-12°C. Δοκιμάστε το σκέτο ή συνδυάστε το με φρουτώδη επιδόρπια, παγωτό και φρούτα.


Η γλύκα της Κρήτης

Λιάτικο & Ρωμέικο

Ο πλούσιος αμπελώνας της κρητικής γης προσφέρει στους λάτρεις των γλυκών κρασιών δύο υπέροχες ποικιλίες, το Λιάτικο και το Ρωμέικο. Η πρώτη είναι ερυθρή ποικιλία, αποκλειστικά κρητική και θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Ονομάστηκε από το μήνα ωρίμανσής της, τον Ιούλιο που με την κατάλληλη οινοποίηση δίνει εκπληκτικούς γλυκούς επιδρόρπιους οίνους. Και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς η σχέση του Λιάτικου με τους αμπελουργούς της Κρήτης χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αποτελεί εξέλιξη των γλυκών οίνων τύπου «Μαλβαζία» που οι Κρήτες παρήγαγαν και εμπορεύονταν από τα Βυζαντινά ακόμη χρόνια.

Η δεύτερη ποικιλία, το Ρωμέικο, ερυθρή παραδοσιακή των Χανίων, εκτός από τον τοπικό οίνο Κισσάμου χαρίζει αξιόλογους επιδόρπιους οίνους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν διακριθεί διεθνώς! Τα σταφύλια της ποικιλίας συλλέγονται ιδιαίτερα ώριμα και λιάζονται κάποιες μέρες κάτω από τον καυτό ήλιο της Κρήτης. Έπειτα ακολουθεί η φάση της οινοποίησης και σε κάποιους οίνους αυτή της παλαίωσης.

Προτάσεις σερβιρίσματος: Απολαύστε τα κρασιά σκέτα ως απεριτίφ ή συνδυάστε τα με φρουτώδη επιδόρπια, φρούτα αλλά και κρητική πικάντικη κεφαλογραβιέρα.

Ξέρετε ότι;
Τα επιδόρπια κρασιά οφείλουν τη γλυκύτητά τους στα σάκχαρα που παραμένουν στο κρασί όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση! Η διακοπή μπορεί να είναι φυσική, όπως στην περίπτωση των Φυσικώς Γλυκών Οίνων, ενώ στους οίνους γλυκείς φυσικούς (Vins de Liqueur) η διακοπή της αλκοολικής ζύμωσης πραγματοποιείται με την προσθήκη αλκοόλης!


Οίνοι ΠΟΠ - Γλυκά κρασιά της Ελλάδας

Οίνοι ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς - Ιόνιο (PDO Mavrodafni Kephalinias)
Οίνοι ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών - Αχαΐα (PDO Mavrodafni Patron)
Οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλονιάς - Ιόνιο (PDO Moschatos Kephalinias)
Οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου - Βόρειο Αιγαίο (PDO Moschatos Lemnou)
Οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών - Αχαΐα (PDO Moschatos Patron)
Οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών - Αχαΐα (PDO Moschatos Riou Patron)
Οίνοι ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου - Δωδεκάνησα (PDO Moschatos Rhodou)
Οίνοι ΠΟΠ Σάμος - Βόρειο Αιγαίο (PDO Samos)
Οίνοι ΠΟΠ Δαφνές-Κρήτη (PDO Dafnes)
Οίνοι ΠΟΠ Σητεία (PDO Sitia)
Οίνοι ΠΟΠ Malvasia Πάρος (PDO Malvasia Paros)
Οίνοι ΠΟΠ Μονεμβασιά-Malvasia (PDO Monemvasia-Malvasia)
Οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη (PDO Santorini)
Οίνοι ΠΟΠ Νάουσα (PDO Naousa)
Οίνοι ΠΟΠ Νεμέα (PDO Nemea)
Οίνοι ΠΟΠ Ρόδου (PDO Rhodos)
Οίνοι ΠΟΠ Ζίτσα (PDO Zitsa)
Οίνοι ΠΟΠ Αμύνταιο (PDO Amynteo)
Οίνοι ΠΟΠ Αγχίαλος (PDO Anchialos)