Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΑΘΗΝΑ

Οι αμπελώνες της Αττικής

Γνωρίζετε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που τα αμπέλια και τα οινοποιεία της βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη; Ξέρετε ότι από τον αμπελώνα της Αττικής γεννιέται η διάσημη ρετσίνα; Με οδηγό το άρωμα του κρασιού, ελάτε να γνωρίσουμε έναν από τους ιστορικότερους αμπελώνες στον κόσμο, να απολαύσουμε αξέχαστες διαδρομές σε κατάφυτα αμπελοτόπια, να δοκιμάσουμε κλασικές ή νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των φροντισμένων τοπικών οινοποιείων και να αφεθούμε στη γλυκιά ευφορία του μαγικού κόσμου του κρασιού.

Η Αττική με σύμμαχο πάντα το κλίμα της, με ήπιους χειμώνες, μεγάλη ηλιοφάνεια, τα μελτέμια και τη θαλασσινή αύρα που κατεβάζουν τη θερμοκρασία το καλοκαίρι, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για αμπελοκαλλιέργεια. 65.000 στρέμματα αμπελώνα, σύγχρονα οινοποιεία που συνεχίζουν την μακραίωνη παράδοση και μοναδικές ποικιλίες με εξέχουσα το Σαββατιανό, μας περιμένουν για ένα μοναδικό ταξίδι κατά την παραμονή μας στην Αττική γη. Η ιστορικότητα του αμπελώνα αυτού συμβαδίζει με την ποιότητα και την μοντέρνα τεχνολογία. Τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα, οργανώνουν ειδικές δοκιμές των κρασιών τους και σας δίνουν την ευκαιρία να τα προμηθευτείτε επιτόπου.

Μύθος & ιστορία

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Θεός Διόνυσος σε ένα από τα ταξίδια του, επισκέφθηκε την Αττική όπου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του βασιλιά Ικαρίου στο Δήμο της Ικαρίας. Αποφάσισε τότε, βλέποντας ότι ο τόπος ήταν κατάλληλος για την αγαπημένη του άμπελο, να διδάξει στον Ικάριο την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή οίνου. Εκείνος με τη σειρά του άρχισε να γυρίζει από χωριό σε χωριό στην Αττική και να μοιράζει κρασί στους χωρικούς.

Στις σελίδες της ιστορίας, το κρασί και τα σταφύλια αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Αρχαίας Αθήνας. Οι αττικοί αμφορείς ταξίδευαν το κρασί στα πέρατα του κόσμου, ενώ κύλικες, κρατήρες και άλλα αγγεία μαρτυρούν την οινική ιστορία της πρωτεύουσας και τη μοναδική στο κόσμο αμπελοοινική παράδοση τόσων χιλιετιών. Σήμερα, οι οινοπαραγωγοί, με φροντίδα για τις γηγενείς και ξένεες ποικιλίες, τεχνογνωσία και συνεχείς ‘πειραματισμούς’ δημιουργούν εξαιρετικά κρασιά και βάζουν την Αττική στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

Ποικιλίες του Αττικού Αμπελώνα

Γηγενείς και επιλεγμένες ξένες ποικιλίες συνυπάρχουν αρμονικά στον Αμπελώνα της Αττικής. Μεταξύ των λευκών και κόκκινων ποικιλιών κυριαρχούν εμφανώς οι λευκές. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η προτίμηση των αμπελουργών για τις ελληνικές ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτη, που έδειξαν να ευδοκιμούν στο περιβάλλον της Αττικής και σήμερα καλλιεργούνται στο 80% του αμπελώνα. Καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Αθήρι, Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό, Ασύρτικο, Ρομπόλα, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Μοσχάτο Αμβούργου, Φιλέρι και Μαλαγουζιά. Η διάσημη ρετσίνα παράγεται από Σαββατιανό με προσθήκη ρητίνης από πεύκα του είδους Pinus Halepensis ενώ από Ροδίτη η ροζέ εκδοχή της, το κοκκινέλι.
Καλλιεργούνται όμως με μεγάλη επιτυχία και ερυθρές ποικιλίες, που παράγουν μερικά από τα καλύτερα σημερινά ελληνικά ερυθρά κρασιά, όπως μανδηλαριά και αγιωργίτικο.

Ρετσίνα η Ελληνίδα!

Με αδιάλειπτη ιστορία 4.000 χρόνων, ο ρετινίτης οίνος, η διάσημη δηλαδή ρετσίνα υπηρξε σήμα κατατεθέν της Αθήνας και της Ελλάδας από το Μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του ‘60. Η μοναδική γεύση της λέγεται ότι έχει προέλθει από την πρακτική της σφράγισης των αμφορέων, με ρετσίνι από πεύκα κατά τους αρχαίους χρόνους ώστε να μην αλλοιώνεται το κρασί πολύ γρήγορα. Για να στεγανοποιήσουν το στόμιο, οι αρχαίοι εφεύραν την χρήση της ρετσίνας πεύκου, η οποία συγχρόνως εμπλούτιζε με την πάροδο του χρόνου το κρασί με το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αργότερα εφευρέθηκε και η πρακτική της προσθήκης της ρετσίνας στο μούστο για τον αρωματισμό του κρασιού και την καλύτερη συντήρησή του.

Η ρετσίνα είναι ένα κρασί με νότες φρέσκου ρετσινιού, που το κάνουν πιο πικάντικο, ιδανική επιλογή για να συνοδεύσει θαυμάσια τις έντονες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Το ήπιο αρωματικό του προφίλ, η σωστή οξύτητα, η μετρημένη ΄γλύκα’ του το καθιστούν ιδεώδη σύντροφο θαλασσινών, λιπαρών ψαριών αλλά και πιο ντελικάτων. Ταιριάζει όμορφα με έντονους γευστικά μεζέδες όπως ο ταραμάς, το χταπόδι αλλά και με ριζότο, τάρτες και πουλερικά. Μπακαλιάρος σκορδαλιά, τηγανητά ψαράκια, κεφτεδάκια, τζατζίκι, λαδερά αναζητούν έναν ξανθό ρητινίτη που θα απογειώσει τη γεύση τους! Παγώστε λοιπόν ένα Σαββατιανό της Αττικής και απολαύστε τον καταγάλανο ουρανό, τον ήλιο και το φρέσκο αεράκι μιας μαγικής γης με την μεγαλύτερη και αδιάλειπτη οινική ιστορία στον κόσμο.