Γαστρονομία
ΛΗΜΝΟΣ
Σήμερα, οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η φήμη της ποιότητας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις. Στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).
Παράλληλα με την παραγωγή κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει και η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού. Δοκιμάστε ένα ποτήρι ούζο για να συνοδεύσετε ψητό χταπόδι, θαλασσινούς μεζέδες και άλλες τοπικές λιχουδιές ή με παγάκια σαν long drink.
Λημνιώτικα οινο-πνεύματα
Γνωρίζετε ότι στην αρχαιότητα το κρασί της Μήθυμνας θεωρούνταν το νέκταρ των Ολύμπιων Θεών;
Η μυρωδάτη Λήμνος, που την άνοιξη θυμίζει απέραντη πλωτή έκθεση λουλουδιών, μεθούσε, όπως μας εξιστορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, τους λάτρεις των κρασιών της κατά τον Τρωικό πόλεμο.Σήμερα, οι ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού δίνουν εξαιρετικά κρασιά που ξεχωρίζουν για το λεπτό άρωμα και τη γεύση τους, ενώ η φήμη της ποιότητας τους έχει πλέον εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στις πανέμορφες πεδιάδες του ηφαιστιογενούς εδάφους της, καλλιεργείται η λευκή αρωματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας από το οποίο παράγονται εξαιρετικά λευκά κρασιά και γλυκά κρασιά. Η ποικιλία αυτή χαρίζει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.), που βραβεύονται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και εκθέσεις. Στην ανατολική πλευρά του νησιού καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Λημνιό («Καλαμπάκι» στην τοπική ορολογία).
Παράλληλα με την παραγωγή κρασιού, ξεχωριστή θέση στη Λήμνο κατέχει και η παραγωγή τσίπουρου και ούζου στα περιβόητα λακαριά, τα τοπικά παραδοσιακά αποστακτήρια του νησιού. Δοκιμάστε ένα ποτήρι ούζο για να συνοδεύσετε ψητό χταπόδι, θαλασσινούς μεζέδες και άλλες τοπικές λιχουδιές ή με παγάκια σαν long drink.