Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Μπίρα

Ζύθος, ο Ελληνικός!

Στην Ελλάδα, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, θεωρούσε την μπίρα πολύτιμο φάρμακο. Ο Όμηρος περιγράφει με γλαφυρότητα πώς ο Αλκίνοος, ο βασιλιάς των Φαιάκων, είχε στο παλάτι του χρυσούς και αργυρούς κρατήρες γεμάτους «κρίθινον οίνον» (μπίρα). 

Η ελληνική λέξη ζύθος, που τη συναντάμε στον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, αλλά και στον Διόδωρο, σχετίζεται με το ρήμα ζέω, που σημαίνει βράζω και φαίνεται πως χρησιμοποιείτο για να δηλώσει το ποτό των Αιγυπτίων από κριθάρι.


Πώς γεννήθηκε η πρώτη σύγχρονη ελληνική μπίρα;

Όταν ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας, εγκαταστάθηκε στη χώρα μας το 1833, έφερε μαζί του από την ιδιαίτερη πατρίδα του (Βαυαρία) επιστήμονες και ειδικούς τεχνίτες, προκειμένου να τονώσει την εγχώρια βιομηχανία. Έτσι το 1840, σύμφωνα με τις εγκυρότερες πηγές, ιδρύθηκε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο στην Ελλάδα, για τις ανάγκες των Βαυαρών αξιωματούχων και στρατιωτικών που βρίσκονταν εκείνη την εποχή στη χώρα.


Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς ποιος από τους Μέλχερ (Melcher), Φίσερ (Fischer), Βάβεκ (Waweck) και Ζέελ (Seel), που είχαν ανοίξει ζυθοποιεία-ζυθοπωλεία στην Αθήνα κατά την περίοδο 1840-1850, ήταν ο δημιουργός του. Το 1866, ο Ιωάννης Φιξ (Φουξ), που βρισκόταν στην Ελλάδα από το 1850, αγόρασε από τους κληρονόμους του Μέλχερ το ζυθοποιείο -όπου είχε εργαστεί νωρίτερα, μαθαίνοντας την τέχνη του ζυθοποιού- για να δημιουργήσει μία από τις πλέον ιστορικές ελληνικές μπίρες.

Μάλιστα, στη θέση του εργοστασίου, που κατασκεύασε ο Ιωάννης Φιξ το 1893 και στη συνέχεια επέκτεινε ο γιος του Κάρολος, σώζεται (στη σημερινή λεωφόρο Συγγρού) το μεταγενέστερο κτήριο, στο οποίο αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες μετασκευής προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Αργότερα, ζυθοποιεία σε διάφορες περιοχές της χώρας δημιούργησαν και Έλληνες παραγωγοί, αρχικά ο Λορέντζος Μάμος στην Πάτρα (1876) και κατόπιν οι Κ. Λάμπρος, Δαμιανός, Κωστής και αδελφοί Μ.& Ε. Κλωναρίδης στην Αθήνα, ο Στέλιος Τσοκαρόπουλος στον Πειραιά, καθώς και οι Μαγγιόλος-Καραμπέτσος και Πέτρος Μάμος -ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός- στην Πάτρα.

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, το 1892 ιδρύθηκε από τους Γιόζεφ Μισραχή (Josef Misrachi) και Σολομών Φερνάντεζ (Solomon Fernadez) ένα εξαιρετικά σύγχρονο για την εποχή του ζυθοποιείο. Στη συνέχεια, επέκτεινε τις εγκαταστάσεις του και μετονομάστηκε σε «Ζυθοποιείο Όλυμπος», ενώ αργότερα συνενώθηκε με το «Ζυθοποιείο Νάουσα», συγκροτώντας το «Ζυθοποιείο Όλυμπος-Νάουσα». Το 1928 απορροφήθηκε από την εταιρεία Φιξ και λειτούργησε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν σταμάτησε τη δραστηριότητά του.


Ιδανικό «ταίρι» για τα πιάτα σας

Όπως θα διαπιστώσετε από την πρώτη γουλιά, οι ελληνικές μπίρες, εκτός από το ιδιαίτερα υψηλό γευστικό τους επίπεδο, διαθέτουν ποικιλία και χαρακτήρα που τις διαφοροποιούν εντελώς από τις κλασικές «αναψυκτικές» επιλογές. Το γεγονός αυτό τις κατατάσσει στα ποτά που μπορούν να συνοδεύσουν επάξια διάφορα είδη φαγητού.

Και αν η μπίρα διεθνώς είχε παραδοσιακά συναναστροφές με το γρήγορο φαγητό, οι ελληνικές μπίρες θα σας κάνουν σίγουρα να αναθεωρήσετε αυτήν την παράδοση. Πιο ευέλικτες στο πάντρεμα των γεύσεων σε σχέση με το κρασί, θα γίνουν ταιριαστός σύντροφος πολλών γευστικών ελληνικών πιάτων και μεζέδων.

Υπάρχουν ορισμένοι γευστικοί συνδυασμοί που αναδεικνύουν τη γεύση της μπίρας, αλλά και κάποιες μπίρες που επιτείνουν αντίστροφα τη γαστρονομική απόλαυση ορισμένων πιάτων.


Εμείς δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε να συντροφεύσετε:

  • τα πιάτα αλλαντικών με σκουρόχρωμες μπίρες
  • τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα ψητά σχάρας με μια pilsner ή μια golden lager
  • το κοτόπουλο με lager
  • το μοσχάρι με ale
  • τις σαλάτες και τα ψητά λαχανικά με μια Weiss
  • ενώ τα υπέροχα λαδερά πιάτα που προσφέρει η ελληνική κουζίνα, τα ζυμαρικά και μεζέδες όπως η μελιτζανοσαλάτα με κόκκινες μπίρες.
  • Τέλος, ειδική κατηγορία αποτελούν οι premium μπίρες, οι οποίες διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές στη γεύση, τα αρώματα, την αλκοόλη, την πολυπλοκότητα, τη διάρκεια ζωής αλλά και τους gourmet συνδυασμούς.
Περισσότερο βραδινές, καταναλώνονται κυρίως από το φθινόπωρο και το χειμώνα μέχρι τους πρώτους ζεστούς μήνες και συντροφεύουν ένα βαρύ δείπνο ή ακόμα και μόνες τους ως πρωταγωνιστική επιλογή στη βραδινή σας έξοδο.

Στη υγειά σας!