Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΑΘΗΝΑ

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου

Εάν επιθυμείτε να γνωρίσετε την ελληνική τέχνη και την πορεία της στο χρόνο από τη μεταβυζαντινή έως την σύγχρονη εποχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη Αλέξανδρου Σούτσου, στο κέντρο της Αθήνας. Ως ένα σύγχρονο Μουσείο Τέχνης που προβάλλει την προσωπικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και της τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη σας καλεί να γνωρίσετε έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο νέο εμπνευσμένο και ανακαινισμένο χώρο της για να γοητεύσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Η ελληνική τέχνη, που έχει γράψει τη δική της εποποιία, είναι ομήλικη και ομογάλακτη με το νεότερο ελληνικό κράτος. Και όπως και εκείνο, έτσι και αυτή κατάφερε σε λίγες μόνο δεκαετίες να φτάσει σε μεγάλη ωριμότητα. Οι έλληνες καλλιτέχνες συχνά ξεπέρασαν τους ευρωπαίους δασκάλους τους και τα έργα τους διεκδικούν δίκαια μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης. Ελάτε να περιηγηθούμε στις διαφορετικές αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης και να γνωρίσουμε από κοντά τα σημαντικότερα έργα της.

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Στην ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη με συνολική έκταση 20.760 τ.μ., θα συναντήσετε άνετους χώρους με γυάλινες προσόψεις, μεγάλους χώρους περιοδικών εκθέσεων, κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης στην αίθουσα υποδοχής. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ειδική βιβλιοθήκη Ιστορία της Τέχνης, τα εργαστήρια συντήρησης, αποκατάστασης ξύλου καθώς και συντήρησης χαρτιού. Αρκετά τετραγωνικά καταλαμβάνει η μόνιμη έκθεση 1.000 έργων από τους θησαυρούς των συλλογών της.

Το πρώτο έργο που θα σας υποδεχθεί μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο της Πινακοθήκης, είναι η «Λαϊκή Αγορά» (1979-1982) του Παναγιώτη Τέτση, ένα εμβληματικό έργο, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας, ​σε μια έκρηξη χρωμάτων, υπογραμμίζοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα της σύνθεσης. Η «Λαϊκή Αγορά» είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο ζωγραφικής, μαγικό, ολοζώντανο (πρόκειται για ένα τρίπτυχο με συνολικό μήκος μεγαλύτερο από 15 μέτρα), που αποκτά ένα ρόλο συμβολικό, γιατί δηλώνει ότι, όπως μια λαϊκή αγορά είναι ανοιχτή σε όλους, έτσι και η Εθνική Πινακοθήκη είναι ένα μουσείο ανοιχτό σε όλο τον κόσμο!

Η εντυπωσιακή αίθουσα του πρώτου ορόφου που θα επισκεφθείτε στη συνέχεια, φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αι., της λεγόμενης ώριμης αστικής ζωγραφικής που αναπτύσσεται μετά την έξωση του Όθωνα. Θα δείτε πρόσωπα, εκπληκτικά πορτρέτα της μεγαλοαστικής κοινωνίας που δημιουργείται ιδιαίτερα στην περίοδο της διακυβέρνησης του Χαρ. Τρικούπη. Θα θαμπωθείτε από υπέροχα μεγάλα εντυπωσιακά έργα, όπως το Πορτρέτο της κυρίας Σερπιέρη, την Αθηναϊκή βραδιά ή Στην ταράτσα, του Ιάκωβου Ρίζου, το πορτρέτο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Ακόμα θα δείτε έργα των Νικ. Λύτρα, Ιακωβίδη, Γύζη, Πανταζή κα. εκπροσώπων της λεγομένης Σχολής του Μονάχου. Στον ίδιο όροφο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τοπιογραφίες, έργα ηθογραφίας- οριενταλισμού, νεκρή φύση, πρώιμα ιμπρεσιονιστικά σκιρτήματα, κάποια έργα συμβολισμού και art nouveau.

Στην ακόμα πιο εντυπωσιακή αίθουσα του δεύτερου ορόφου, θα σας υποδεχτεί το Ερωτικό (1982) του Γιάννη Μόραλη, ως προάγγελος για το ταξίδι σας στην τέχνη του 20ου αι. Εκτός από τα έργα του ίδιου καλλιτέχνη, θα γνωρίσετε τον Παρθένη και τη γενιά του ‘30, τον εξπρεσιονισμό και παράλληλες εκφράσεις, έργα του Γαλάνη, την αφαίρεση και την ομάδα “Τέχνη” (1917-1919) με τον πρώιμο ελληνικό μοντερνισμό. Παράλληλα μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στο κυβιστικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Το ταξίδι σας στην ελληνική τέχνη θα ολοκληρωθεί με τα νέα ρεύματα και μορφές τέχνης, όπως η σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η παραστατική ζωγραφική, Ποπ-Αρτ, η σχέση του πραγματικού με το υπερβατικό, ανεβαίνοντας στον τρίτο όροφο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σημειώστε ότι η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης ξεδιπλώνεται σε περίπου 1.000 πίνακες- από τους 20.000 που διαθέτει.

Η Πινακοθήκη έχει κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους, όπως υπερσύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, καθώς και βιβλιοθήκη η οποία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Διαθέτει, επίσης, δυο καφέ- εστιατόρια, με το δεύτερο στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου προσφέροντας πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη, τον λόφο του Λυκαβηττού και τον κόλπο του Σαρωνικού. Οι τελευταίοι αυτοί χώροι βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση και δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό.

Εξωτερικοί χώροι

Ο εξωτερικός χώρος της Πινακοθήκης κοσμείται επίσης από έργα τέχνης, όπως το γλυπτό του Auguste Rodin, μία σύνθεση από μία μεταλλική κολόνα, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένος «Ο άνθρωπος που βαδίζει» και βρίσκεται μπροστά στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου. Πρόκειται για ένα από τα αντιπροσωπευτικά assemblages (συναρμολογήσεις) του Ροντέν, όπως αποκαλούσαν αυτά τα συνδυαστικά έργα του αρχαίου γλυπτού με τις σύγχρονες προσθήκες. Δίπλα του ξεχωρίζει ένα άκρως μοντέρνο έργο του Takis – σαν να συνομιλούν μεταξύ τους οι καλλιτέχνες εκθέτοντας δύο διαφορετικούς αλλά πάντοτε επαναστατικούς δρόμους για τη σύγχρονη τέχνη, καθώς το γλυπτό Ιστία του Γ. Νικολαΐδη.

Επίσης, κάτω από τη γέφυρα που ενώνει τον χώρο υποδοχής με την Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ένα κανάλι με νερό αναπαριστά συμβολικά την κοίτη του Ιλισού ποταμού, που έρεε παλιά στην περιοχή. Μέσα σ’ αυτό έχει τοποθετηθεί ένα γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου. Στο βάθος, οι «Ομπρέλες» του Γ. Ζογγολόπουλου.