Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Εκθέματα και σπαθιά ισλαμικής τέχνης
Χ. Κακαρούχας
ΑΘΗΝΑ

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Μια ισλαμική συλλογή στο κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, θεμελιωμένο πάνω σε τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης των Αθηνών, στεγάζει μια από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως συλλογή κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, κοσμημάτων και άλλων έργων τέχνης από ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο. Φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις και ένα καφέ με εκπληκτική θέα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Το μουσείο στεγάζει τη συλλογή που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Αντώνη Μπενάκη, την εποχή που ζούσε ακόμα στην Αίγυπτο και συνέχισε μετά την εγκατάστασή του στην Αθήνα. Μετέπειτα εμπλουτίστηκε με άλλες δωρεές και σήμερα το μουσείο κατέχει μια από τις σημαντικότερες συλλογές διεθνώς. Η ιδιαιτερότητα των αντικειμένων αυτών έγκειται τόσο στην ιστορική σημασία όσο και στην δεξιοτεχνική κατασκευή τους.

Θαυμάστε από κοντά αντιπροσωπευτικά έργα που υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρώιμη ισλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα. Πάνω από 12.000 δείγματα κεραμεικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες, και όπλα σκιαγραφούν τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα.

Τα εκθέματα είναι μοιρασμένα σε τέσσερις αίθουσες.

Στην πρώτη αντικρίζεται έργα της πρώιμης περιόδου, από τον 7ο έως τον 12ο αιώνα, όπως τα κεραμικά με μεταλλικά χρώματα, ξυλόγλυπτα από το Ιράκ του 9ου αιώνα, χάλκινα σκεύη της Φατιμιδικής περιόδου και ενεπίγραφα υφάσματα τιράζ, όπως μια μοναδική ψάθα του 10ου αιώνα από την Τιβεριάδα. Η δεύτερη αίθουσα έχει εκθέματα από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα, με κεραμικά της εποχής των Σελτζούκων και έργα της Μαμελουκικής περιόδου όπως ένα ορειχάλκινο κιβωτίδιο με την υπογραφή του Ισμαήλ ιμπν Γουάρντ χρονολογημένο το 1220 και έναν οικουμενικό αστρολάβο, έργο του Αχμάντ ιμπν αλ-Σαράτζ του έτους 1328/29.

Η τρίτη αίθουσα περιέχει μια μαρμαροθετημένη αίθουσα υποδοχής από ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα του Καΐρου με το σιντριβάνι του, καφασωτά και πολύχρωμα γύψινα παράθυρα. Άλλα αξιοσημείωτα εκθέματα του 16ου αιώνα είναι η συλλογή των κεραμικών Ιζνίκ και μια βελούδινη σέλα από τη Προύσα. Η τέταρτη και τελευταία αίθουσα παρουσιάζει όπλα και πανοπλίες και μια σημαντική συλλογή από κοσμήματα της εποχής των Κατζάρων, δωρεά της Αργίνης Σαλβάγου, αδελφής του ιδρυτή.


Καφέ με αραβικές γεύσεις

Με απρόσκοπτη θέα στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου του Κεραμεικού, το Θησείο και την Ακρόπολη και ελαφριά σνακ με αραβικές επιρροές που ταιριάζουν με το περιβάλλον, το παραδοσιακό καφενείο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης αποτελεί την τέλεια συνταγή για μεσημεριανό διάλειμμα ή καφέ. Ωστόσο μην παραλείψετε να το σημειώσετε στην ατζέντα για κάποια Τετάρτη που το Μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 21.00 καθώς η θέα στο ηλιοβασίλεμα θα σας κόψει την ανάσα!
Το κτηριακό συγκρότημα επί των οδών Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη το 1988 από δωρεά του Λάμπρου Ευταξία, ο οποίος διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.