Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μουσείο Καποδίστρια
ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσείο Καποδίστρια

Επισκεφθείτε το μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και την παρακαταθήκη του Α’ Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια.

Το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα στεγάζεται στην παλιά εξοχική κατοικία και κτήμα των Καποδίστρια, την «Κουκουρίτσα», που σήμερα αποτελεί κηρυγμένo ιστορικό μνημείo για την αρχιτεκτονική και φυσική του ομορφιά. Ο επισκέπτης ανακαλύπτει την ιδιαίτερη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Κέρκυρας. Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Κυβερνήτη, οικογενειακά κειμήλια και κυβερνητικά έγγραφα, προσφέροντας στον επισκέπτη, μέσω της ζωής και των επιτευγμάτων του Καποδίστρια, μια διαδρομή στην ιστορία της Κέρκυρα, της Ευρώπης και της Ελλάδας του 19ου αιώνα.

Ο κατάφυτος βοτανικός κήπος του μουσείου, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει τις εξαιρετικές θέες προς την ενδοχώρα του νησιού και το Ιόνιο Πέλαγος, ενώ μπορεί να ακολουθήσει της υπαίθρια διαδρομή και να ανακαλύψει ιστορίες για τη φύση και την ιστορία του καποδιστριακού κτήματος. Στο ξέφωτο του κήπου βρίσκεται το Καφέ του Μουσείου και εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η Μόνιμη Έκθεση

Η βιογραφική έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια αναπτύσσεται σε τέσσερις αίθουσες , δωμάτια της παλιάς εξοχικής κατοικίας, όπου η κάθε μία παρουσιάζει μια διαφορετική περίοδο της ζωής και της σταδιοδρομίας του Κυβερνήτη. Ξεκινώντας από τον γενέθλιο τόπο και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε στην Κέρκυρα, η έκθεση συνεχίζει με την απαρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στην Επτάνησο Πολιτεία, για να ακολουθήσεις η εμβληματική του πορεία στην διεθνή διπλωματία, στην Ευρώπη, ως διπλωμάτης και Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, και να καταλήξει στην Ελλάδα όπου διετέλεσε 1ος Κυβερνήτης του Ελληνικού Κράτους μέχρι τη δολοφονία του, το 1831 στο Ναύπλιο. Οι υπόλοιπες αίθουσες είναι αφιερωμένες στην Παρακαταθήκη του έργου του ως Κυβερνήτη και στην ιστορία του καποδιστριακού κτήματος της Κουκουρίτσας.

Ο Κήπος

Ο Κήπος του Μουσείου αποτελεί έναν λόφο (περί τα 13 στρέματα έκτασης), ένα γαλήνιο τοπίο πλούσιο σε χαρακτηριστικά άνθη, βότανα και δέντρα της κερκυραϊκής εξοχής, όπως ελιές, δάφνες και μυρτιές. Ο κατάφυτος κήπος, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και οι μαγευτική θέα στην ενδοχώρα της Κέρκυρας και τις απέναντι ακτές του Ιονίου Πελάγους κάνουν κάθε επίσκεψη στην Κουκουρίτσα μια μοναδική εμπειρία. Οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν με διαδικτυακή εφαρμογή και να ακολουθήσουν μια Υπαίθρια διαδρομή στον Κήπο και να ανακαλύψουν πληροφορίες για τη φύση και τη ιστορία του καποδιστριακού κτήματος και της κερκυραϊκής υπαίθρου. Κοντά στο ξέφωτο του κήπου βρίσκεται το Καφέ του Μουσείου που προσφέρει ευκαιρίες ανάπαυσης σε μια μαγική τοποθεσία, κάτω από τη σκιά υπεραιωνόβιων κουκουναριών.

© Μουσείο Καποδίστρια

© Μουσείο Καποδίστρια

© Μουσείο Καποδίστρια

© Μουσείο Καποδίστρια

© Μουσείο Καποδίστρια

Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776 -1831) υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα για την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία των αρχών του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στην Πάδοβα και επιστρέφοντας εισήλθε στην κυβερνητική υπηρεσία της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807), του πρώτου αυτόνομου ελληνικού κράτους. Το 1808 προσκλήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο στην Αγία Πετρούπολη για να υπηρετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή, φτάνοντας το 1815 έως το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1822. Τότε διαφώνησε με τον Τσάρο Αλέξανδρο για το ελληνικό ζήτημα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γενεύη, από όπου στήριξε συστηματικά την Επανάσταση των Ελλήνων έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τον Απρίλιο του 1827 εξελέγη ομόφωνα από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Κατόρθωσε να θεμελιώσει το νέο ελληνικό κράτος και πέτυχε με κοπιώδεις διπλωματικούς αγώνες την Ανεξαρτησία της πατρίδας του. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, από πολιτικούς αντιπάλους του. Η σωρός του μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και ο τάφος του βρίσκεται στην Ι. Μονή Πλατυτέρας.

Το ιστορικό του Μουσείου Καποδίστρια

Η ιστορία του ίδιου του Μουσείου Καποδίστρια συνδέεται άμεσα με μια εξέχουσα προσωπικότητα, τη Μαρία ΚαποδίστριαΔεσύλλα (1898-1980), δισέγγονη του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη, πρώτης εκλεγμένης γυναίκας Δήμαρχο της Ελλάδας (Δήμαρχος Κερκυραίων, 1956-1959). Έτρεφε μεγάλη αγάπη για το οικογενειακό κτήμα της Κουκουρίτσας και εκείνη οραματίστηκε τη δημιουργία εκεί ενός φορέα που θα διατηρεί τη μνήμη και θα προβάλει την παρακαταθήκη του σπουδαίου της προγόνου. Το 1979, δώρισε την οικία και μέρος του κτήματος της Κουκουρίτσας, μαζί με σημαντικά οικογενειακά κειμήλια, σε τρία πνευματικά σωματεία της Κέρκυρας – Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ίδρυσης 1836), Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (έτος ίδρυσης 1841) και Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ίδρυσης 1952) – με σκοπό την ίδρυση ενός μουσείου που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, έρευνας και μάθησης για τον Ιωάννη Καποδίστρια και την εποχή του.

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ιδρύθηκε το 1981. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο Καποδίστρια έχει αναγνωριστεί για την ουσιαστική του συμβολή στη γνωριμία του σύγχρονου κοινού με την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια και με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου. Το 2022, το Μουσείο Καποδίστρια αναδείχθηκε Υποψήφιο Μουσείο για το διεθνές βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς, από Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα Μουσεία, ενώ το 2023 διακρίθηκε από το Μουσείο Μπενάκη για την προσφορά του από την περιφέρεια στην προώθηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Το 2019 το κιόσκι του Καφέ στον Κήπο διακρίθηκε για τον πρωτότυπο αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό από το Ινστιτούτο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και παρουσιάστηκε στην 9η Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων, στην Αθήνα.