Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Άποψη από το εξωτερικό του μουσείου, με τον κήπο του και τα δένδρα του
Ε. Φίλη
ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Στην καρδιά της παλαιάς αγοράς της πόλης της Καλαμάτας, δίπλα στα παπλωματάδικα αλλοτινών εποχών (Πλατεία Αγίων Αποστόλων) και τα πλακόστρωτα, παραδοσιακά καφενεία και ουζερί, σας περιμένει ένας αρχαιολογικός θησαυρός.
Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας που σας καλεί να ταξιδέψετε στην ιστορία της μέσα από μια μοναδική παρουσίαση των αρχαιοτήτων της περιοχής διαχρονικά, από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη Βυζαντινή εποχή.

Ο εξαιρετικά δυναμικός σχεδιασμός της έκθεσης και ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τα αντικείμενα θα κερδίσει την προσοχή σας και θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας για μάθηση.

Ελάτε να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας!

Περιήγηση στο Μουσείο

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, ακολουθώντας την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες, της Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας. Στις ενότητες αυτές εντάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις με αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την κάθε μια. Κάντε μια πρώτη στάση, στο ταμπλό με το χάρτη της Μεσσηνίας, όπου έχουν «σημαδευτεί» οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται τα εκθέματα. Η ροή της έκθεσης θυμίζει τη ροή του ποταμού της Μεσσηνίας Παμίσου και διακλαδώνεται σε δευτερεύοντες δρόμους που οδηγούν στις τέσσερις ενότητες των επαρχιών. Η αυτοτέλεια κάθε ενότητας σας δίνει την ευκαιρία να δείτε μέρος της έκθεσης επιλεκτικά, χωρίς να ακολουθήσετε ολόκληρη την πορεία της κεντρικής αρτηρίας.

Στην Επαρχία Τριφυλίας εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα οικισμών που βρίσκονταν υπό την επιρροή του Ανακτόρου του Νέστορος. Δείτε τα πλούσια εκθέματα από διάφορους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους που αποκαλύφθηκαν όπως ένα μοναδικό αγγείο προερχόμενο από τον τύμβο Μεσοελλαδικών χρόνων που ανασκάφηκε στον Πύργο Τριφυλίας, καθώς και το χρυσό κύπελλο από την Περιστεριά που αποτελούσε ένα από τα πλούσια κτερίσματα των βασιλικών τάφων. Θαυμάστε τα νομίσματα της αρχαίας πόλης του σπουδαίου λιμανιού της Κυπαρισσίας που συνέδεε κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους τη Μεσσηνία με τη Δύση.

Στην Επαρχία Μεσσήνης, παρουσιάζονται λιγοστά ενδεικτικά ευρήματα από την Αρχαία Μεσσήνη, καθώς το σύνολο των ευρημάτων των ανασκαφών από την περιοχή φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης. Εδώ θα συναντήσετε ωστόσο την ενεπίγραφη ερμαϊκή στήλη του Αρμονείκου, ένα μεγάλο αριθμό νομισμάτων που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης αλλά και τμήματα από το αξιόλογο ψηφιδωτό που κοσμούσε το δάπεδο ρωμαϊκής έπαυλης στην περιοχή του Δεσύλλα.

Στην Επαρχία Πυλίας, μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα από την αρχαία Κορώνη, (σημερινό Πεταλίδι), από το ιερό του Απόλλωνα Κορύ(ν)θου στον Άγιο Ανδρέα Λογγά και από τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους της Πλατανόβρυσης, του Χανδρινού, της Κουκουνάρας, των Κρεμμυδίων και του Σουληναρίου. Εξέχουσα θέση καταλαμβάνει το εντυπωσιακό μωσαϊκό δάπεδο υστερορωμαϊκών χρόνων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα των Νιχωρίων, η οποία περιλαμβάνει τρία μέρη, το πρώτο αφιερωμένο στα πλούσια κτερίσματα του ηγεμονικού θολωτού μυκηναϊκού τάφου, το δεύτερο στον οικισμό, με τα αντιπροσωπευτικά ευρήματα της καθημερινής ζωής, ενώ στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ευρήματα από τις συστάδες των τάφων μυκηναϊκών, γεωμετρικών και κλασικών χρόνων.

Τέλος, στην Επαρχία Καλαμάτας μπορείτε να δείτε τα πολύ σημαντικά και χαρακτηριστικά χάλκινα αφιερώματα που προέρχονται από το ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος στον Βόλυμνο της Αρτεμισίας, ενώ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενότητα αποτελούν τα Ακοβίτικα, όπου οι ανασκαφές έφεραν στο φως το αρχαϊκής και κλασικής εποχής ιερό του Ποσειδώνος και τα επιβλητικά λείψανα των δύο πρωτοελλαδικών μεγάρων. Εδώ εκτίθεται άλλωστε το διάσημο αφιερωματικό ειδώλιο ιππόκαμπου, μυθικού όντος και σύμβολο του Ποσειδώνα.

Οι χωροθεματικές ενότητες

Προκειμένου να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη ιστορική αντίληψη τόσο για την πολιτική όσο και για την πολιτιστική εξέλιξη ορισμένων περιοχών της Μεσσηνίας στην Αρχαιότητα, υπάρχουν δέκα θεματικές ενότητες που σηματοδοτούνται με εποπτικό υλικό. Οι ενότητες αυτές είναι: "Οι Βιλλεαρδουίνοι και η Μεσσηνία", "Η Μάνη και το Δεσποτάτο του Μορέως", "Θουρία μια 'περίοικος' πόλη", "Έξω Μάνη, στα σύνορα Μεσσηνίας-Λακωνίας", "Ο όσιος Νίκων ο 'Μετανοείτε' και η Μεσσηνία", "Η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου μεσσηνιακού κράτους στις υπώρειες της Ιθώμης", "Η Ενετοκρατούμενη Πυλία (1206-1500)" , "Ένα μυκηναϊκό κέντρο στο μεσσηνιακό κόλπο", "Η επικράτεια του ανακτόρου του Νέστορος" και τέλος "Οι Μυκηναίοι της Τριφυλίας".

Πωλητήριο

Πριν από την αναχώρησή σας από το Μουσείο, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε αναμνηστικά αντικείμενα και εκπαιδευτικό υλικό από το εκθετήριο και πωλητήριο του ΤΑΠ, που λειτουργεί στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας. Έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε εντυπωσιακά πιστά αντίγραφα αρχαίων έργων τέχνης, πανέμορφα κοσμήματα, αγάλματα, ειδώλια, ανάγλυφα και άλλα αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων από όλη την Ελλάδα. Το Πωλητήριο είναι ανοιχτό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.