Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τo κάστρo της Μεθώνης

Τα «μάτια της Βενετίας» στη Μεσόγειο

Χτισμένο από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα σε βραχώδη χερσόνησο, το τεράστιο κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της δυτικής ακτής. Οι τρείς πλευρές του βρέχονται από τη θάλασσα ενώ η βόρεια, που βλέπει στη ξηρά, είναι ισχυρά οχυρωμένη από μια ακρόπολη. Εδώ βρίσκεται η εντυπωσιακή είσοδος, μια πέτρινη γέφυρα με 14 τόξα - που κατασκεύασαν οι Ενετοί στη θέση της παλαιότερης ξύλινης - προκειμένου να συνδέσουν το κάστρο με τη ξηρά.

Η επιβλητική πύλη του κάστρου διακοσμημένη με ανάγλυφα – ξεχωρίζει το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας – αποτελεί το εντυπωσιακότερο σημείο. Θυρεοί, οικόσημα, επιγραφές, ερείπια κατοικιών Βενετών αρχόντων, λείψανα δυο οθωμανικών λουτρών, οι προμαχώνες Loredan και Bembo, τμήματα της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας (κτίστηκε το 1830 από το Γαλλικό Απελευθερωτικό Σώμα και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα), η στήλη Μοροζίνι είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του κάστρου.

Από την αναστυλωμένη Πύλη της Θάλασσας ξεκινά ένας πλακόστρωτος δρόμος που οδηγεί στο οχυρωμένο νησάκι Μπούρζι, στη νότια άκρη του κάστρου. Το οκταγωνικό διώροφο κτίσμα χτίστηκε από τους Ενετούς το 1500, ως προπύργιο για την προστασία του λιμανιού. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων. Μάλιστα, οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι όταν λυσσομανάει ο άνεμος στα αυτιά των κατοίκων φτάνουν οι κραυγές των φυλακισμένων.

Η ομορφότερη στιγμή για να απολαύσετε την εκπληκτική όψη του κάστρου είναι κατά τη διάρκεια του δειλινού, όταν ο ήλιος χάνεται στον θαλασσινό ορίζοντα του Ιονίου πελάγους και τα φώτα του κάστρου ανάβουν, φωτίζοντας γλυκά τα ογκώδη τείχη.


Extra tips

Μια βόλτα στη γραφική πόλη με τα όμορφα αρχοντικά που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Μια επίσκεψη στις λαξευμένες μέσα στο βράχο Κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου (2 χλμ. βόρεια της Μεθώνης) και στο καθολικό μοναστήρι του Αγίου Λέοντος.
Μια βουτιά στην όμορφη παραλία δίπλα στο κάστρο αλλά και στο Μαυροβούνι, τον Ανεμόμυλο, τη Λούτσα, τα Ακριτικά.
Μια εξόρμηση στις μεσσηνιακές Οινούσσες. Το καταπράσινο νησάκι Σαπιέντζα με την πλούσια πανίδα και τον εντυπωσιακό φάρο, τη Σχίζα με το θαυμάσιο σπήλαιο, την Αγία Μαριανή με το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.