Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Μίλητος
ΧΑΝΙΑ

Αρχαίο Θέατρο Απτέρας

Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας βρίσκεται κοντά στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης σε φυσική κοιλότητα του εδάφους με νότιο προσανατολισμό και θέα τα Λευκά όρη. Τα κύρια μέρη του θεάτρου της Απτέρας είναι το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή. Συνολικά η χωρητικότητα του θεάτρου κατά την αρχαιότητα υπολογίζεται σε 3.700 θεατές.

Η ορχήστρα του θεάτρου της Απτέρας με ακτίνα μόλις 5,45μ., αποτελεί μια από τις μικρότερες ορχήστρες αρχαίου θεάτρου, στοιχείο που υποδηλώνει ότι προοριζόταν κυρίως για μουσικά και θεατρικά δρώμενα. Το δάπεδό της είναι κατασκευασμένο από καλά πατημένο χώμα και στο κέντρο της διατηρείται η κυκλική λίθινη βάση της θυμέλης, του βωμού του θεού Διονύσου, όπου πριν από κάθε παράσταση προσφέρονταν θυσίες.

Η σκηνή, ορθογώνιο, μακρόστενο οικοδόμημα στην περιφέρεια της ορχήστρας, απέναντι από το κοίλο, ήταν ο χώρος που εκτυλισσόταν η θεατρική δράση. Η σκηνή που σώζεται σήμερα στην Απτέρα προέκυψε κατά τις μετασκευές της ρωμαϊκής περιόδου. Ανατολικά και δυτικά του θεάτρου βρίσκονται οι αντίστοιχες πάροδοι.
Εντυπωσιακή και μεγάλης σημασίας για το θέατρο είναι η λιθόστρωτη οδός που εντοπίζεται στα ανατολικά του θεάτρου και χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή. Το συνολικό της μήκος είναι 55μ. ενώ το μέγιστο πλάτος της 1,60μ. Εξυπηρετούσε την πρόσβαση προς την ορχήστρα μέσω της ανατολικής παρόδου.

Για την άνοδο στο επιθέατρο υπήρχε κλίμακα στα ανατολικά του. Από τα ανασκαφικά δεδομένα συμπεραίνεται ότι εξυπηρετούσε και άλλα δημόσια κτήρια της πόλης που βρίσκονταν κοντά στο θέατρο, μεταξύ των οποίων και ιερά. Οι κύριες οικοδομικές φάσεις του θεάτρου της Απτέρας είναι τρεις: η ελληνιστική, η ρωμαϊκή Α’ και η ρωμαϊκή Β’.