Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Τυπογραφικές μηχανές, εκθέματα του μουσείου
Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων
ΧΑΝΙΑ

Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά 

Το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Το Μουσείο Τυπογραφίας σας υποδέχεται στα Χανιά της Κρήτης, στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», ο οποίος, συλλέγει για περισσότερα από τριάντα χρόνια, μηχανήματα και άλλα εκθέματα που σηματοδοτούν την εξέλιξη της τυπογραφίας στην Ευρώπη.

Το μουσείο άνοιξε για το κοινό το 2005, με σκοπό να προβάλλει την ιστορική αξία της τυπογραφίας ως μια ανακάλυψη-σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία και να συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη των μηχανημάτων εκτύπωσης, των εργαλείων, άλλων συναφών αντικειμένων και παλαιών εκδόσεων που συνδέονται στενά με την εξέλιξη της τυπογραφίας στη Γηραιά ήπειρο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσείο που μέσα από την ξενάγηση “αφηγείται” διαδραστικά, (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε μία από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, η τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.

Κατά την επίσκεψή σας εδώ θα ανακαλύψετε τον σημαντικό ρόλο των Κρητών λογίων και τυπογράφων κατά την πρώτη περίοδο της τυπογραφίας, μέσω των εκδόσεων που εκτίθενται, του ερευνητικού έργου και των συνεργασιών που υλοποιούνται για το σκοπό αυτό. Το μουσείο αναπτύσσεται σε μια συνολική έκταση περίπου 1.200 τ.μ. Επισκεφθείτε τις δύο μεγάλες πτέρυγές του, δύο εκθεσιακούς χώρους, την αξιόλογη βιβλιοθήκη του και το αμφιθέατρό του, χωρητικότητας 80 θέσεων, που φιλοξενεί συχνά πολιτιστικά δρώμενα. Μπορείτε επίσης να κάνετε τις αγορές σας στο πωλητήριο του μουσείου και να απολαύσετε το ρόφημά σας στην καφετέριά του.
Παράλληλα το Μουσείο είναι εστία πολιτισμού και γραμμάτων. Στους χώρους του μπορείτε να παρακολουθήσετε συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.α., ενώ κάθε χρόνο διοργανώνεται διεθνής διαγωνισμός αφίσας για την τυπογραφία. Οι αφίσες που βραβεύονται εκτίθενται στη συνέχεια για ένα χρόνο στο αμφιθέατρο του μουσείου!

Το μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), του Παγκόσμιου Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (International Association of Printing Museums) και της Ευρωπαϊκής Διαδρομής Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης (European Route of Industrial Heritage).