Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Μεράκος
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ποδηλατάδα στα μονοπάτια του Αλέξη Ζορμπά

Μια διαδρομή στην καρδιά του Αριστοτελικού Όρους, που οργιαστικά πράσινο και σκιερό, θα σας οδηγήσει από τα παραδοσιακά σοκάκια του Παλαιοχωρίου στο Πάρκο του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα – στο μοναδικό θεματικό χώρο της Χαλκιδικής, αφιερωμένου στην ενασχόληση του πανεπιστήμονα Σταγειρίτη Αριστοτέλη με «Τα Φυσικά».

Θα διασχίσετε, ποδηλατώντας, ένα τοπίο που η φύση προίκισε με ρωμαλέα δέντρα, παχιούς ίσκιους και αμέτρητα είδη μυρωδάτων βοτάνων, αρωματικών θάμνων και πολύχρωμων άγριων λουλουδιών: είναι τα ίδια φυσικά στοιχεία, που ώθησαν το Μέγα Αλέξανδρο να αναγνωρίσει την ασιατική χλωρίδα!

Θα ακολουθήσετε τα ίδια μονοπάτια, που οδηγούσαν τον Αλέξη Ζορμπά από το σπίτι του στο Παλαιοχώρι στους μαγικούς δρόμους του ζωογόνου βουνού. Θα τον φανταστείτε να ξυλοκόβει, να συλλέγει καρπούς, να πεζοπορεί, να κυνηγά, να παρατηρεί, να εμπνέεται, να νιώθει πραγματικά ελεύθερος – γιατί αυτό το βουνό σας ελευθερώσει από τα πάθη και σας λυτρώνει από τις δοκιμασίες. Θα αντιληφθείτε τον τρόπο με τον οποίο δόμησε το εγώ και την αυθεντικά ελληνική φύση του. Θα τον «δειτε» να κατηφορίζει τις πλαγιές των Σταγείρων, για να ανακαλύψει μέταλλα στις ιστορικές στοές του Μάδεμ Λάκκου, όπου γαλουχήθηκε ως σπουδαίος μεταλλωρύχος.

«Θα ονειρευτείτε τα όνειρά του» και τότε θα κατανοήσετε γιατί αυτός ο Έλληνας δημιούργησε παγκόσμια ταυτότητα γύρω από την ντομπροσύνη, τη στιβαρότητα αλλά και την αυθεντικότητα της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.

Αυτή η ποδηλατάδα – ταξίδι το χρόνο, θα σας κάνει πιο σοφούς. Όταν θα φτάσετε στο Άλσος του Αριστοτέλη θα ανακαλύψετε τον κόσμο των φαινομένων και της φυσικής. Αυτό, το ίδιο σύμπαν, που σαν πρωτόγονο σύνολο φυσικής μοναδικότητας, προκάλεσε στον Αριστοτέλη την ανησυχία, την ενασχόληση, την παρατήρηση και την ανακάλυψη θα σας μετατρέψει σε μικρό φιλόσοφο, Αριστοτελιστή.

Βρείτε τη διαδρομή εδώ και ξεκινήστε! Ζήστε το!