Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΧΑΛΚΙΔΑ

Πεζοπορία στη Στενή Ευβοίας

Η Στενή, το χωριό της κεντρικής Εύβοιας, που βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» στα 450μ. υψόμετρο στην πλαγιά της Δίρφης, αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπόρους, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Συναρπαστικές διαδρομές ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια, πανύψηλα έλατα, τρεχούμενα νερά και ένα μικρό ρέμα, συνθέτουν ένα ακαταμάχητο ψηφιδωτό τοπίων, το οποίο απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Περιδιαβαίνοντας στις μαγευτικές γωνιές του χωριού

Με αφετηρία την παραδοσιακή, πλακόστρωτη πλατεία της Στενής, γεμάτη πανέμορφα καφενεδάκια και φημισμένες ταβέρνες, μπορείτε να περιηγηθείτε στα περίτεχνα μονοπάτια, να θαυμάσετε την Πάνω και την Κάτω Στενή, καθώς και τον οικισμό του Πύργου ή Σκουντέρι (το παλιό χωριό). Τα στενά του χωριού αποτελούν εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μικρές περιπατητικές διαδρομές, με φόντο πέτρινες διπλοκατοικίες δίπλα σε σύγχρονα κτίσματα, περιποιημένες αυλές και παραδοσιακές βρύσες με τρεχούμενο νερό. Λίγα μόλις μέτρα από την κεντρική πλατεία, άλλωστε, βρίσκεται η πιο γνωστή εξ αυτών, η «Βρύση του Γιατρού», γύρω από την οποία υπάρχουν περίπτερα με τοπικά προϊόντα.

Ξεμακραίνοντας λίγο περισσότερο, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο τμήμα του αρχαίου τείχους, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 χλμ., με κατεύθυνση προς τα Καμπιά. Πρόκειται για ένα κτίσμα που θεωρείται ότι είναι τμήμα ιερού αφιερωμένου στο θεό Απόλλωνα. Το σπήλαιο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής έξω από τα Καμπιά, η ρεματιά του Παλιόμυλου και ο Ενετικός Πύργος στην περιοχή Σκουντέρι, κοντά στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, σε απόσταση 5-6 χλμ. από την Κάτω Στενή, είναι μερικά ακόμα αξιοθέατα, που μπορείτε να επισκεφτείτε. Μεταξύ του χωριού και της Λούτσας συναντάμε και το βυζαντινό εκκλησάκι της Παλαιοπαναγιάς. Απαραίτητη στάση στην περιπατητική σας εξόρμηση είναι και το - ενταγμένο στο δίκτυο Natura - Αισθητικό Δάσος της Στενής, στις πλαγιές της Δίρφης. Πλατάνια, καστανιές, έλατα, βελανιδιές, αγριολούλουδα, υπέροχα φαράγγια και τρεχούμενα νερά συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.

Περιήγηση στο όρος Δίρφυς

Για τους λάτρεις της περιπέτειας και τους πιο έμπειρους πεζοπόρους, η Στενή προσφέρει διαδρομές αυξημένων απαιτήσεων, όπως τα τρία βασικά μονοπάτια που ανηφορίζουν το βουνό της Δίρφυς.

Το Σ1 οδηγεί στο καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» του ΕΟΣ Χαλκίδας, σε υψόμετρο 1.120 μ. Για να φτάσετε στην κορυφή, θα χρειαστείτε περίπου δυόμισι επιπλέον ώρες ανάβασης και πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για τη δυσκολότερη απ’ όλες τις διαδρομές. Η μαγική διαδρομή ξεκινάει από το γήπεδο του χωριού και σας οδηγεί στο πυκνό δάσος που είναι γεμάτο με έλατα, κουμαριές και σκίνα. Αφού περάσετε την πηγή «Συκάμινο», η οποία αναβλύζει στη ρίζα ενός βράχου, θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο και ύστερα από λίγα χιλιόμετρα πεζοπορίας θα εισέλθετε στον Ελατιά. Μια δασική έκταση που, όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι γεμάτη με έλατα. Μετά από μισή ώρα θα ξεπροβάλλει μπροστά σας το Καταφύγιο. Σημείο ξεκούρασης και ανάπαυλας ή ακόμα και διανυκτέρευσης για τους ατρόμητους πεζοπόρους, αποτελεί μεσοσταθμό στον δρόμο προς την κορυφή Δέλφι.

Η επιστροφή στο χωριό δεν είναι απαραίτητο να γίνει από την ίδια ακριβώς διαδρομή, μια και το μονοπάτι Σ2 (που φτάνει από το καταφύγιο μέχρι τη Στενή και είναι αρκετά βατό) αποτελεί μια πανέμορφη εναλλακτική, καθώς περνά μέσα από μια δασική έκταση γεμάτη με καστανιές και πλατάνια. Αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο και καλύτερα σημασμένο από τα τρία βασικά μονοπάτια.

Η διαδρομή Σ3, η μοναδική που ενώνει τη Στενή με το Ξηροβούνι, είναι επίσης υπέροχη. Ακολουθώντας τον παλιό δρόμο προς το Μετόχι, μετά την Τέμπλα, η διαδρομή καταλήγει σε ένα -μέτριας δυσκολίας- ορειβατικό μονοπάτι.

Την πεζοπορική εμπειρία συμπληρώνουν τρία ακόμα μονοπάτια. Το περιπετειώδες Σ4 που συνδέει το καταφύγιο με τους Στρόπωνες και είναι αρκετά δύσβατο. Tο Σ5 που παρέχει μια πιο εύκολη εναλλακτική της διαδρομής Σ1, από τη Στενή μέχρι το Καταφύγιο. Και τέλος το Σ6, το οποίο ξεκινά από τη Στενή και καταλήγει στους Στρόπωνες, κάνοντας μια παράκαμψη προς το καταφύγιο περίπου στα μισά της διαδρομής. Ενδείκνυται κυρίως ως κατάβαση, καθώς η ανάβαση του είναι ιδιαίτερα απαιτητική.