Οικολογικές Επιχειρήσεις: Με στόχο τη μηδενική σπατάλη
Νέοι Έλληνες επιχειρηματίες με οικολογικές ευαισθησίες ανοίγουν το δρόμο προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Οι επαγγελματίες αυτοί επενδύουν σε πρακτικές παραγωγής με μηδενική σπατάλη, στοχεύοντας στην μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και στην επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών μέσω καινοτόμων μεθόδων αναβάθμισης και ανακύκλωσης υλικών. Με τη στήριξη πρωτοβουλιών όπως το The People’s Trust, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις όχι μόνο βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά δημιουργούν επίσης μοναδικά, υψηλής ποιότητας προϊόντα, όπως χειροποίητες τσάντες, κουρτίνες, μαξιλάρια, ρούχα, αξεσουάρ, ακόμη και σαπούνια. Αυτές οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις αξίζουν την προσοχή και την υποστήριξή μας, καθώς οι δραστηριότητές τους έχουν ως βάση την υπεύθυνη κατανάλωση.
Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα BlueCycle. Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και στοχεύει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες, και συγκεκριμένα αυτών που προέρχονται από τις ναυτιλιακές και αλιευτικές δραστηριότητες. Με τη μετατροπή των άχρηστων πλαστικών σε υλικά υψηλής ποιότητας, δίνεται βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά, προωθώντας έτσι μια κυκλική οικονομία όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Αυτή η ολιστική προσέγγιση οδηγεί όχι μόνο σε καθαρότερες θάλασσες, αλλά επιστρέφει προς χρήση τα ανακυκλωμένα υλικά στη βιομηχανία, αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία και η αειφόρος ανάπτυξη συμβαδίζουν μια χαρά.
Μια άλλη αξιοσημείωτη πρωτοβουλία είναι το Recycledin, ένα μικρό στούντιο ανακύκλωσης με έδρα το νησί της Κω. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέγει από τις χωματερές και τις παραλίες, η εταιρεία σχεδιάζει και κατασκευάζει χειροποίητα διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι, αξεσουάρ και έπιπλα. Με την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών που έχουν ξεβραστεί στις ακτές, η δραστήρια αυτή ομάδα συμβάλλει στον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, προσφέροντας παράλληλα μοναδικά προϊόντα που είναι τόσο στιλάτα όσο και φιλικά προς το περιβάλλον.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται και η 3QUARTERS με έδρα την Αθήνα, δημιουργώντας μοδάτες τσάντες κανοντας επανάχρηση αστικών συνθετικών υφασμάτων (ρετάλια ή απορριφθέντα υφάσματα που προκύπτουν από την ίδια την πόλη , πχ διαφημιστικά μπάνερ, τεντόπανα). Η εταιρεία μετατρέπει απορριφθέντα υλικά σε ανθεκτικά και κομψά αξεσουάρ, εφαρμόζοντας την αρχή της μηδενικής σπατάλης και αποδεικνύοντας ότι τα πεταμένα υλικά μπορούν να μεταμορφωθούν σε λειτουργικά και κομψά προϊόντα.
Για όσους ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες χρήσης φυσικών υλικών, η εταιρεία PHEE επικεντρώνεται στην κατασκευαστική «κυκλική» τεχνολογία που ανέπτυξε και κατοχύρωσε, παράγοντας φυσικές επιφάνειες δίνοντας δεύτερη ζωή σε μια γκάμα φυτικών υπολειμμάτων (βιομάζες). Η οικογένεια των τεσσάρων καινοτόμων φυσικών υλικών που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα έχει εμπορικές εφαρμογές στην επιπλοποιία, την αρχιτεκτονική (interior panelling), αλλά και ως πρώτη ύλη για την ανάπτυξη προϊόντων και αξεσουάρ, όπου και ξεκίνησε η εμπορική της δραστηριότητα το 2018. Αποστολή της PHEE είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κατασκευαστικού κλάδου, αντικαθιστώντας συμβατικά υλικά από ορυκτούς πόρους με υλικά βιολογικής βάσης, δίνοντας δεύτερη ζωή σε πρώτες ύλες που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απόβλητα.
Στον πολλά υποσχόμενο τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ανήκει και το The Botanical Project, ένα στούντιο φυσικών βαφών και ατελιέ στην Αθήνα, το οποίο διευθύνει η Θεοδώρα Ανδρώνη. Με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στη βιώσιμη μόδα, η Θεοδώρα βάφει στο χέρι τα υφάσματα χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως φυτά, ορυκτά και υπολείμματα τροφίμων. Μεγαλωμένη μακριά από τα αστικά κέντρα και με δεδομένη τη δέσμευσή της στην προστασία του περιβάλλοντος, παρουσιάζει τις διαχρονικές δημιουργίες της, για τις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί δεοντολογικά ορθές πρακτικές, ενώ τα υλικά της προέρχονται από ελληνικά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που δραστηριοποιούνται με σεβασμό στο περιβάλλον. Αυτό το μοναδικό στούντιο αποτελεί παράδειγμα του πώς η τέχνη, η φύση και η βιωσιμότητα μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά για να δημιουργηθούν μοναδικά, χειροποίητα κομμάτια που αντέχουν στο χρόνο.
Τέλος, πρωτοβουλίες όπως το Think Sea και το Salty Bag μετατρέπουν σε κομψές και ανθεκτικές τσάντες τα πανιά ιστιοσανίδων και γιοτ που δεν χρησιμοποιούνται πια. Με έδρα την Πάρο και την Κέρκυρα αντίστοιχα, αυτές οι επιχειρήσεις συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία επαναχρησιμοποιώντας απορριφθέντα υλικά από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στη δημιουργία ποιοτικών και χρηστικών αντικειμένων.
Αυτές οι πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος μηδενικής σπατάλης, δείχνοντάς μας ότι η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και πολύ μοδάτη. Είτε πρόκειται για τη μετατροπή άχρηστων πλαστικών σε στιλάτα αξεσουάρ είτε για τη δημιουργία νέων προϊόντων με φυσικά υλικά από τη θάλασσα, αυτές οι φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δράσεις αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε την κατανάλωση. Υποστηρίζοντας αυτές τις τοπικές πρωτοβουλίες, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος, επιλέγοντας στις αγορές μας ένα -έστω- οικολογικό προϊόν τη φορά.