Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
4 MIN
VISIT GREECE

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2022

Ο επαναπροσδιορισμός του σημαντικότερου ίσως τομέα της Ελληνικής Οικονομίας είναι σίγουρα ένα απαιτητικό έργο, με την πανδημία να έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για να συνειδητοποιήσουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι η επιτυχής ολοκλήρωσή του για εμάς. Πρέπει όλοι μας να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, να δούμε την τουριστική δραστηριότητα από διαφορετική οπτική, δίνοντας έμφαση στην προστασία της φύσης, ενθαρρύνοντας την κοινωνική ένταξη και προωθώντας την πολιτισμική κατανόηση και συνεργασία. Έχουμε όλοι καθήκον να επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό προϊόν και αξίες κάνοντας πράξη τα συμπεράσματά μας. Ας εφαρμόσουμε το γνωστό απόφθεγμα: πάρε μαζί σου μόνο τις αναμνήσεις σου, άφησε πίσω σου μόνο πατημασιές.

Η Ελλάδα είναι μια μαγευτική χώρα: οι δαντελωτές ακτές της που εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, τα πολλά της νησιά και το Μεσογειακό της κλίμα σας προσφέρουν άπειρες επιλογές σε θαυμάσιες παραλίες για να τις απολαύσετε και να χαρείτε τον ήλιο. Τα δάση της διαθέτουν πλούσια βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, άλλωστε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της που προσελκύουν επισκέπτες με οικολογική συνείδηση αποτελούν εγγενή στοιχεία της κουλτούρας της. Εξερευνήστε την Ελληνική ενδοχώρα & τα νησιά που προσφέρουν τη δυνατότητα διακοπών με οικολογικό πρόσημο, με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη και στη φύση .

Το νησί της Χάλκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης. Η «ChalkiON» είναι η πρώτη κοινότητα παραγωγής ενέργειας που διαθέτει και λειτουργεί ηλιακό πάρκο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Με βάση τα δεδομένα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των κατοίκων, το νησί προχώρησε στην εγκατάσταση ηλιακού πάρκου 1MW, ώστε να γίνει η Χάλκη το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα.

Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας είναι η πρώτη έξυπνη πόλη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Προκειμένου να μειώσει την κυκλοφοριακή κίνηση, τη ρύπανση και τις εκπομπές CO2, η πόλη παρέχει στους πολίτες της την εφαρμογή «Smarta 2 app», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, ταξί ή ποδήλατα κατά παραγγελία. Στις επιλογές «πράσινων» μεταφορών περιλαμβάνονται και δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Επίσης, η πόλη εφαρμόζει ένα έξυπνο σύστημα που χρησιμοποιεί αισθητήρες προκειμένου να ενημερωθεί το κέντρο συλλογής απορριμμάτων για τις ποσότητές τους στους κάδους σκουπιδιών.

Η Αστυπάλαια, που βρίσκεται στο ΝΑ Αιγαίο, έχει υιοθετήσει μία οικολογική προσέγγιση στον τομέα του τουρισμού. Μετά την επιλογή του νησιού από τη Volkswagen για την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού συστήματος μετακίνησης, το νησί ακολουθεί ένα σχέδιο μετάβασης σε ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιώντας κυρίως αυτήν που παράγεται από ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ, για χρήση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα μηχανάκια.

Η Τήλος έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, κατά τη διάρκεια όμως της τουριστικής περιόδου οι ανάγκες για ενέργεια ανεβαίνουν κατακόρυφα με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο εφοδιασμός του νησιού για να καλύψει τη ζήτηση. Παρατηρήθηκαν λοιπόν συχνές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, οι οποίες επηρέασαν την ψυκτική αλυσίδα καταστρέφοντας τα τρόφιμα. Το νησί ήταν το πρώτο από 80 υποψήφιες περιοχές που επιλέχθηκε να λάβει χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Horizon 2020». Δημιουργήθηκε ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ, καθώς και μπαταρίες για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Σήμερα η Τήλος έχει ενεργειακή επάρκεια και έχει μειώσει αισθητά το αποτύπωμα άνθρακα, ενώ προσφέρει πρακτικά οφέλη με παράλληλες οικονομικές ελαφρύνσεις τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Επίσης, το νησί θεωρείται πρωτοπόρο στην ανακύκλωση: Το «Just Go Zero Tilos» είναι ένα πρόγραμμα παραγωγής μηδενικών αποβλήτων που έχει εφαρμοστεί στο νησί για την ανακύκλωση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων υλικών, με μεγάλη μέχρι τώρα επιτυχία!

Το γυμνό και επιβλητικό τοπίο της Σικίνου προσφέρεται για εξερεύνηση και πεζοπορία στα μονοπάτια της, τα οποία έχουν σημανθεί και καθαριστεί χάρη στο έργο «Μονοπάτια Πολιτισμού» από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο.

Η έλλειψη νερού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το νησί. Το 2014 όμως, το Εταιρικό Πρόγραμμα Υδάτων της Coca-Cola στην Ελλάδα βοήθησε ώστε το νησί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα Συλλογής Ομβρίων Υδάτων για περαιτέρω διανομή σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.

Ως μέρος του οικολογικού προγράμματος «Sea Change» το 2018, η Σίκινος ήταν το πρώτο Αιγαιοπελαγίτικο νησί που απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια και τα αντικατέστησε με επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν το 70% του νησιού αποτελεί μέρος του δικτύου «Natura 2000»για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.