ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι πολύτιμοι θησαυροί του Μαραθώνα
Δεν είναι πλούσιο χωριό ο
Μαραθώνας, αλλά, έχει πλούσια Ιστορία. Τουριστικά, είναι γνωστός για την μεγάλη αμμουδιά του Σχοινιά, από την οποία πρόσφατα αφαιρέθηκαν οι ταβέρνες και η παραλία απέκτησε ξανά την ησυχία της, όπως ταιριάζει σε περιοχή Natura που είναι.
Δύο μουσεία και τρεις φυσικοί χώροι μαρτυρούν την βαριά ιστορική κληρονομιά του: την μάχη του Μαραθώνα και τον Μαραθώνιο δρόμο.
Ο Περσικός Στόλος αποβιβάστηκε στον Σχοινιά και η μάχη πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πέντε μέρες, στην σημερινή περιοχή της Παναγιάς της Μεσοσπορίτισσας. Εκεί υπάρχει το αντίγραφο του Τρόπαιου της Μάχης του Μαραθώνα, που στήθηκε ως φόρος τιμής από τον γιο του Μιλτιάδη, ένα με δύο χρόνια μετά τη μάχη.
Noτιότερα συναντάμε τον Τύμβο των Αθηναίων, όπου τάφηκαν οι 192 μαραθωνομάχοι, αφού πρώτα αποτεφρώθηκαν. Ο τύμβος βρίσκεται ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια και ακόμα και σήμερα μια βόλτα σε αυτό το μέρος προκαλεί δέος. Μέχρι τα Ρωμαϊκά Χρόνια ο Τύμβος ήταν μέρος προσκυνήματος, και οι προσκυνητές διέδιδαν φήμες ότι άκουγαν ακόμα τις κλαγγές των σπαθιών και τα ποδοβολητά των αλόγων στην μάχη.
Οι χίλιοι Πλαταιείς που έσπευσαν προς βοήθεια των Αθηναίων στην Μάχη, έχουν ξεχωριστό τύμβο και βρίσκεται στον περίβολο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα. Εκεί θα δείτε και το αυθεντικό τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα αλλά και κτερίσματα των Μαραθωνομάχων.
Το μήνυμα της νίκης έφερε στην Αθήνα ένας δρομέας που έτρεξε 42χμ, από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Μετά την ανακοίνωσή του, ξεψύχησε. Προς τιμήν του αθλοθετήθηκε ο Μαραθώνιος Δρόμος κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Έκτοτε Μαραθώνιοι πραγματοποιούνται σε όλα τα μέρη του κόσμου.
Αυτήν την κληρονομιά αναδεικνύει το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, το οποίο στεγάστηκε στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού. Θα βρείτε εκεί πληροφορίες για όλους τους Μαραθώνιους που έγιναν διεθνώς από το 1896 και μετά. Αναφέρονται οι νικητές κάθε Μαραθωνίου, η διαδρομή του, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ότι η πρώτη φορά που συμμετείχαν γυναίκες δρομείς ήταν στον Μαραθώνιο του Λος Αντζελες (1984), ότι ο Αιθίοπας νικητής στον Μαραθώνιο της Ρώμης (1960) έτρεξε ξυπόλητος, ότι στο Βερολίνο (1936) ο Σπύρος Λούης έδωσε ένα κλαδί ελιάς στον Χίτλερ και πέθανε έναν μήνα μόλις πριν τη γερμανική εισβολή στην Αθήνα.
Υπάρχουν επίσης αντικείμενα από συλλογές μαραθωνοδρόμων (Στυλιανός Κυριακίδης, Μιχάλης Κούσης κ.α), τα αγωνιστικά τους παπούτσια, η στολή τους, τα μετάλλιά τους, οι κάρτες συμμετοχής στους αγώνες, αποκόμματα εφημερίδων για την πορεία τους. Εκτίθεται επίσης το μετάλλιο του Σπύρου Λούη αλλά και αντικείμενα του δεύτερου νικητή του Μαραθωνίου του 1896, Χαρίλαου Βασιλάκου. Η Μαρία Πολύζου, που το 2010 έτρεξε τη διαδρομή του Φειδιππίδη από την Αθήνα στη Σπάρτη και πίσω, έχει επίσης τη δική της γωνιά στο μουσείο.
Βιβή Ζωγράφου | Dark Attica