ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Aρχαίες πέτρες κάτω από ελιές και πεύκα στον ναό του Ποσειδώνα στον Πόρο
Δεν θα βρείτε εδώ εντυπωσιακά αρχαία ευρήματα, αλλά ο συνδυασμός των δεκάδων ελαιών με τις πέτρες, αρχαίες αλλά και νεότερες, που βρίσκονται κάτω από τα δέντρα, διάσπαρτες πάνω στο ξερό χώμα, θα σας μαγέψει. Ακόμα πιο γοητευτικό, κάνει το μέρος αυτό, η πληροφορία ότι εκεί, κάτω από την πίεση των διωκτών του, αυτοκτόνησε ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης.
Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο πραγματοποιήθηκαν το 1894 από Σουηδούς αρχαιολόγους, ένας εκ των οποίων ήταν προσωπικός φίλος του Σλήμαν. Έκτοτε ο χώρος εγκαταλείφθηκε, μάλιστα μόνο μετά το 1978 πέρασε στο ελληνικό δημόσιο, και από το 2007 ξανάρχισαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα νεώτερα χρόνια και πριν το 1978, στον χώρο ζούσε και παρήγαγε ρετσίνι μια οικογένεια από το Αγκίστρι.
Πράγματι, η αίσθηση που έχει κανείς όταν περπατάει εδώ είναι ότι βρίσκεται σε οικόπεδο. Η πρωτόγονη ομορφιά του μέρους όμως το κάνει ιδιαίτερο. Ανάμεσα στις ελιές, αλλά και σε πεύκα που συνυπάρχουν με αυτές, ο περιπατητής θα ανακαλύψει αρχαίες πέτρες και νεότερες, ενώ πηγαίνοντας στην άκρη του αρχαιολογικού χώρου, θα ανταμειφθεί με υπέροχη θέα στον Σαρωνικό και τον κόλπο της Βαγιωνιάς. Ο χώρος βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας 190 μέτρα περίπου.
Στο τέλος του 6ου
ο με αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα χτίστηκε εκεί ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, ο οποίος σύμφωνα με ερευνητές ήταν κέντρο αμφικτιονίας. Δεν έχει όμως διασωθεί σήμερα. Άγγλος περιηγητής του 19
ου αιώνα αναφέρει ότι οι πέτρες του ναού μεταφέρθηκαν με καράβια στην Ύδρα για την κατασκευή της εκεί μονής. Υπάρχουν όμως σήμερα στον χώρο ερείπια εμπορικής στοάς που υπήρχε δίπλα από τον ναό και λειτουργούσε στη Ρωμαϊκή περίοδο, ευρήματα από βοηθητικά κτίρια και ίχνη από τον αρχαίο οικισμό της Καλαυρίας. Στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου μπορείτε να δείτε κιονόκρανα από τον ναό του Ποσειδώνα.
Το 322 π.Χ. ο Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης κατέφυγε στον ναό του Ποσειδώνα ζητώντας άσυλο. Τον καταδίωκαν οι Μακεδόνες στρατιώτες του Αντίπατρου γιατί είχε συμμετάσχει σε αποτυχημένη επανάσταση εναντίον των Μακεδόνων.
Από το 351 π.Χ ο Δημοσθένης έγραφε και εκφωνούσε λόγους εναντίον των Μακεδόνων που επέλαυναν στον ελλαδικό Νότο. Πολέμησε μάλιστα ως απλός στρατιώτης στην μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Η μάχη κατέληξε σε θριαμβευτική νίκη των Μακεδόνων επί της Αθήνας, Εύβοιας Κορίνθου, Αχαΐας και άλλων πόλεων- κρατών του Νότου και σήμανε την απόλυτη κυριαρχία του Μακεδονικού βασιλείου, που κράτησε έναν αιώνα.
Παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή τους, ο Δημοσθένης δεν έπαψε και στη συνέχεια με την ρητορική του τέχνη να ξεσηκώνει τον Νότο εναντίον των Μακεδόνων. Το 322 π.Χ συμμετείχε σε αποτυχημένη επανάσταση που έληξε με ήττα στην Κρανώνα Θεσσαλίας. Τότε, κυνηγήθηκε από τους Μακεδόνες στρατιώτες, κατέφυγε στον
Πόρο και ζήτησε άσυλο στον ναό του Ποσειδώνα.
Όμως τον πήραν στο κατόπι και απείλησαν να τον συλλάβουν. Πιεσμένος ο Δημοσθένης, αυτοκτόνησε μέσα στον ναό πίνοντας δηλητήριο, στις 12 Οκτωβρίου 322 π.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού του Ποσειδώνα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και η είσοδος σε αυτόν είναι δωρεάν. Θα απολαύσετε όμορφες εικόνες, χαλάρωση, και τον γοητευτικό απόηχο των τελευταίων στιγμών του ρήτορα.
Άρθρο Βιβή Ζωγράφου
Dark Attica Facebook Page