Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
3 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Περπατώ περπατώ μες το δάσος

...και θα είναι μάλλον σπάνιο να συναντήσω λύκους. Ούτε αρκούδες είναι πιθανό να συναντήσω μιας και έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη. Αυτό όμως που σίγουρα θα συναντήσω και που μπορεί να είναι λόγος για μια επίσκεψή στο δάσος, είναι άπλετη δροσιά, ηρεμία συνδυασμένη με μια δόση εγρήγορσης για το τι κρύβεται πίσω από εκείνο τον τεράστιο πεσμένο κορμό, και βέβαια αμέτρητες εικόνες πανέμορφης φύσης.Στην Ελλάδα η δασοκάλυψη φτάνει το 25 % περίπου της έκτασης της χώρας, σημαντικό ποσοστό που την κατατάσσει 4η στην Ευρώπη. Ναι, εκτός από ναυτική δύναμη μπορούμε να υπολογίζουμε και στα δάση. Το φθινόπωρο, είναι η εποχή που τα δέντρα ξεκινούν την προετοιμασία τους για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα. Σε κάποια από αυτά, όχι σε όλα, μιας και ανάμεσα στην πλούσια ποικιλία από δάση στην Ελλάδα υπάρχουν και δάση με κέδρους, φοίνικες και πεύκα, τα φύλλα τους αποκτούν όλες αυτές τις εκπληκτικές, πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις. Κάτω από τους κορμούς τους αρχίζουν να ξεπηδούν μανιταράκια, ενώ ίσως προλάβετε τη συγκομιδή και άλλων φρούτων του δάσους. Είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για πολυήμερη περιπλάνηση το δάσος έχει ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο να μαγεύει όσους περπατούν ανάμεσα στις δέντροπολιτείες του, δροσίζονται στα ρυάκια του, φτιάχνουν φλογέρες, κρυφακούν τους αυθόρμητους ήχους της φύσης. Αν λοιπόν κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, και αρχίζετε να ετοιμάζετε τη λίστα σας, κάποια από τα δάση που θα έπρεπε να εντάξετε για τις προσεχείς εξορμήσεις σας είναι η Βάλια Κάλντα, (όχι απλά ένα δάσος αλλά ολόκληρος εθνικός δρυμός), το Δάσος Φρακτού, το λυγερόκορμο δάσος της Φολόης στην Ηλεία, το πανέμορφο δάσος της Στροφιλιάς, το απρόσμενο φοινικόδασος στο Βάι, το Δρυόδασος Κουρί, και βέβαια το φημισμένο δάσος της Δαδιάς! Τώρα αν θέλετε να κάνετε την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη και έντονη το να διανυκτερεύσετε ή στην ακόμα καλύτερη περίπτωση να περάσετε κάποιες μέρες μέσα στο δάσος είναι κάτι το ιδανικό. Γι' αυτό υπάρχουν τα δασικά χωριά. Ξύλινα σπιτάκια, συνήθως με τζάκι και όλες τις ανέσεις για διαμονή, περιτριγυρισμένα από πυκνά δάση και διανθισμένα με τους ήχους και τις μυρωδιές τους. Μια τέτοια ξεχωριστή επιλογή για διαμονή, χωρίς να υπάρχει αγώνας για επιβίωση, μπορεί να συνδυαστεί με πολλές δραστηριότητες στη φύση όπως ιππασία, τοξοβολία, καγιακ, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση και η λίστα είναι μεγάλη. Δασικά χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Για να αρχίσετε να το σκέφτεστε αναφέρουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:
  • Δασικό χωριό Ανω Δολιανά Αρκαδίας, στον Πάρνωνα, μόλις 20 χλμ από την Τρίπολη, Τ: (+30) 6978971575, www.ano-doliana.gr.
  • Δασικό χωριό Δρυάδες στο Καλλίθηρο Καρδίτσας, Νοτιοανατολική Πίνδος, Τ: (+30) 2441081654.
  • Δασικό Χωριό Ερύμανθου στο Δήμο Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης Τ: (+30) 25420 21008 και 25410 63710.
  • Δασικό Χωριό Ελατιάς, 75 χλμ από τη Δράμα στο δάσος Καρά Ντερέ. Τ:(+30) 25210 91338, 91339.
  • Δασικό Χωριό PAPADES VILLAGE, στη θέση Παπάδες στη Βόρεια Εύβοια Τ: (+30) 22270 51008.
  • Δασικό χωριό Wild Life στη Λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα Τ: (+30) 24410 94693, 6980741986, www.wild-life.gr/home/
Στο δάσος περνάμε υπέροχα και ερχόμαστε σε επαφή με το οικοσύστημα και γι' αυτό το σεβόμαστε, δεν κάνουμε τίποτα που θα μπορούσε να το βλάψει, δεν αφήνουμε σκουπίδια, δεν ανάβουμε φωτιές και ενισχύουμε δράσεις περιβαλλοντικών ομάδων που προστατεύουν την άγρια ζωή. Κατά τα άλλα είναι βέβαιο πως ακόμη κι αν το δοκιμάζετε για πρώτη φορά θα περάσετε αξέχαστα. Στο ταξιδιωτικό portal Wondergreece.gr μπορείτε να δείτε προτεινόμενα ταξίδια με θέμα το δάσος, αλλά και να φτιάξτε τον ταξιδιωτικό οδηγό που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας και να επωφεληθείτε κάθε λεπτού που θα περάσετε στην φύση.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαμπαλούκας, http://mountainsgreece.com/