ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αρχαιολογικοί περίπατοι στη Μήλο: Ένα ταξίδι στο χωροχρόνο
Η νήσος Μήλος, με το χαρακτηριστικό πεταλοειδές σχήμα, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους των Κυκλάδων. Οι ηφαιστειακοί σχηματισμοί ευθύνονται για το εντυπωσιακό πολύχρωμο φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα αλλά και για τον ορυκτό πλούτο. Αυτή η γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου είχε εντοπιστεί ήδη από τον νεολιθικό άνθρωπο.
Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η
Μήλος υπήρξε από πολύ νωρίς τροφοδότης οψιδιανού λίθου για την ευρύτερη περιοχή. Οι πρώτες εγκαταστάσεις εξόρυξης εντοπίζονται στην τοποθεσία Νύχια, λίγο έξω από τη σημερινή Χώρα. Με την είσοδο στην εποχή του Χαλκού (3.000 π.Χ.), οι θέσεις εξόρυξης πληθαίνουν ενώ παράλληλα μορφώνεται ο πρώτος οργανωμένος οικισμός στη Φυλακωπή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Ο χώρος παρουσιάζει πυκνή δόμηση ενώ μεγάλο τμήμα του οικισμού είναι βυθισμένο κάτω από τη θάλασσα. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η παρουσία υπολειμμάτων πελώριων τειχών που περιέβαλλαν και προστάτευαν την πόλη. Η διάρκεια ζωής της πόλης άγγιξε τα 2.000 χρόνια μέχρι την οριστική της εγκατάλειψη το 1.100 π.Χ.
Κατά τη Γεωμετρική εποχή (11ος - 8ος αιώνας π.Χ.), παρατηρήθηκε άφιξη νέων κατοίκων στο νησί που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Κλήμα. Η αρχαία πόλη της Λήμνου γνώρισε μεγάλη ακμή αποτελώντας κέντρο κεραμικής και μικροτεχνιών. Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής περιλαμβάνουν το αρχαίο θέατρο με τα εντυπωσιακά γλυπτά, τα επιβλητικά τείχη καθώς και διάφορα αγάλματα με πιο σημαντικό το παγκοσμίου φήμης άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που φυλάσσεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η έντονη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν άφησε ανεπηρέαστο το νησί. Η άρνηση των Μηλίων να συμμετάσχουν στον πόλεμο στο πλευρό των Αθηναίων οδήγησε στην καταστροφή τους.
Στα ελληνιστικά χρόνια, η περιοχή ανθίζει εκ νέου ενώ το 27 π.Χ. μετατρέπεται σε ρωμαϊκή επαρχία. Η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική αποτυπώνεται στα υπολείμματα διαφόρων υποδομών (λουτρά, λιμενικές εγκαταστάσεις, ιδιωτικά κτίσματα) στην περιοχή Κλήμα. Το αρχαιολογικό ταξίδι στο νησί ολοκληρώνεται με τις εντυπωσιακές κατακόμβες του 2ου αιώνα μ.Χ. Οι κατακόμβες της Μήλου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το αρχαίο Θέατρο, νότια της Τρυπητής. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα στοών που αποτελούσε κοινοτικό νεκροταφείο στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τον 5ο αιώνα μ.Χ.
http://www.milos-tours.gr/