3 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα Top 7 σαρακοστιανά εδέσματα

Μετά την καλοφαγία και την καλοπέραση της Τσικνοπέμπτης και γενικότερα της Αποκριάτικης περιόδου, ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας, η οποία διαρκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Όμως μην αυταπατάστε. Το σαρακοστιανό τραπέζι - συχνά υπαίθριο, καθώς οι περισσότεροι γιορτάζουν τα «Κούλουμα» στην εξοχή- δεν υστερεί σε τίποτα από τα κρεατοφαγικά γεύματα των Αποκριών. Αντιθέτως, περιλαμβάνει νηστίσιμα πιάτα και εδέσματα που η νοστιμιά τους ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Δείτε ορισμένα από αυτά: 1)      Λαγάνα Η παραδοσιακή λαγάνα, ένα είδος ψωμιού χωρίς προζύμι, δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της Σαρακοστής. Το τραγανό αυτό και σουσαμένιο αρτοσκεύασμα, παρασκευάζεται ζεστό και φρέσκο από κάθε ελληνικό φούρνο ή νοικοκυριό για την συγκεκριμένη μέρα επι αιώνες. 2)      Ταραμάς Ο ταραμάς, ένα από τα πιο εκλεκτά είδη αυγοτάραχου, είναι το Α και το Ω στο Σαρακοστιανό τραπέζι. Από τα δύο είδη ταραμά που υπάρχουν επιλέξτε τον λευκό, με την ντελικάτη γεύση που θεωρείται ποιοτικά ανώτερος και όχι αυτόν με το βαθύ ρόδινο χρώμα. Παραδοσιακές συνταγές με ταραμά είναι η γνωστή ταραμοσαλάτα και οι ταραμοκεφτέδες. 3)      Τουρσιά και σαλάτες Την Καθαρά Δευτέρα, συνηθίζονται πάρα πολύ τα λαχανικά τουρσί (διατηρημένα δηλαδή για κάποιο χρονικό διάστημα σε αλάτι ή και ξίδι). Μία χαρακτηριστική σαλάτα τουρσί είναι η πολίτικη που περιλαμβάνει λάχανο, καρότο, πιπεριά, σέλινο, κόκκινη πιπεριά και κουνουπίδι. Άλλες σαλάτες που συνοδεύουν το τραπέζι της Σαρακοστής είναι τα βραστά παντζάρια, τα ραδίκια, η πατατοσαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι. κ.α. 4)      Ελιές Οι ελιές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής και είναι ένας μεζές που δεν λείπει ποτέ από κανένα ελληνικό σπίτι. Έτσι, πρωταγωνιστούν και στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορα είδη, θρούμπες, μαύρες ή πράσινες, σε άλμη, ξίδι, ή λάδι. 5)      Θαλασσινά Σε μία χώρα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, όπως είναι η Ελλάδα τα θαλασσινά όπως τα οστρακοειδή (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια κ.ά.), αλλά και οι γαρίδες, τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια είναι εδέσματα που κυριαρχούν κατά την νηστεία. Τρώγονται είτε ωμά (τα όστρακα), είτε μαγειρεμένα σε παραδοσιακές συνταγές όπως τα αχνιστά μύδια, οι γαρίδες σαγανάκι, το χταπόδι στην σχάρα ή με κοφτό μακαρονάκι κ.α. 6)      Όσπρια  Καθαρά Δευτέρα και νηστεία χωρίς όσπρια δεν νοείται. Μαγειρεύονται χωρίς λάδι σε παραδοσιακές συνταγές όπως είναι οι φακές, η φασολάδα και η ρεβυθάδα ενώ συχνά προστίθενται απλά μέσα στην σαλάτα. Η γνωστή επίσης φάβα Σαντορίνης αποτελεί ένα είδος ντιπ που αλείφεται στην λαγάνα και συνοδεύει το σαρακοστιανό γεύμα.       7) Χαλβάς Ελληνικό τραπέζι χωρίς επιδόρπιο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Ο χαλβάς και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σαρακοστιανά εδέσματα. Θα τον βρείτε στο εμπόριο σκέτο, με κακάο  ή με ξηρούς καρπούς ενώ όσοι έχουν όρεξη για ζαχαροπλαστική ο σιμιγδαλένιος χαλβάς κατσαρόλας με ελαιόλαδο είναι  μια πεντανόστιμη, παραδοσιακή ελληνική νηστίσιμη συνταγή. Ελένη Αραβανή