Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

4 σύγχρονα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στην Αθήνα

H συμβολή της Αρχαίας Ελλάδας στην τέχνη της αρχιτεκτονικής είναι διεθνώς αναγνωρισμένη Μνημεία όπως ο Παρθενώνας, η Ακαδημία των Αθηνών, και πολλά ακόμα είναι παγκοσμίως γνωστά για την αρχιτεκτονική τους αξία και την υψηλή αισθητική τους. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγα τα αρχιτεκτονικά μνημεία του 21ου αιώνα τα οποία, αν και όχι τόσο δημοφιλή στην οικουμένη όσο οι προκάτοχοί τους, δίνουν άλλη πνοή στην Αθήνα και αποδεικνύουν πως υπάρχουν πρωτοβουλίες στην Ελλάδα στις μέρες μας που εκτιμούν την καλή αρχιτεκτονική Δείτε ορισμένα από αυτά παρακάτω:

1)   Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Επιβλητικό στο εξωτερικό του και ηλιόλουστο και φιλόξενο στο εσωτερικό του, το νέο μουσείο έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις παγκοσμίως με την αρχιτεκτονική και το περιεχόμενό του από την στιγμή που εγκαινιάστηκε το 2009. Η αρχιτεκτονική ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το μαγευτικό αποτέλεσμα αποτελείτο από τους ειδικούς Bernard Tschumi και Μιχαήλ Φωτιάδη. Το κτίριο έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις σε Ευρώπη και Αμερική και συγκαταλέγεται στα κορυφαία μουσεία του κόσμου.

2)   Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Από το 2004 που θεμελιώθηκε, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συμβάλλει στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού, την ενίσχυση Ελλήνων καλλιτεχνών, την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, την εκπαίδευση και δια βίου μόρφωση. Αποτελεί έναν σύγχρονο χώρο υψηλής αισθητικής αξίας όπου το θέατρο, ο χορός, η μουσική, τα εικαστικά και τα γράμματα συναντώνται. Περιλαμβάνει δύο βασικές αίθουσες, έναν εκθεσιακό χώρο και ένα εστιατόριο ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι η ιδιαίτερή του πρόσοψη η οποία μοιάζει με κέλυφος.

3)   ΟΑΚΑ

Το OAKA χτίστηκε το 1982 και, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ανανέωσε την εμφάνισή του.  Έπειτα από προσθήκες του Santiago Calatrava με κυρίαρχο στοιχείο την λευκή τοξωτή στέγη, το αθλητικό συγκρότημα κατάφερε να ξεχωρίσει παγκοσμίως και να ενταχθεί στην αφρόκρεμα των σύγχρονων αρχιτεκτονικών συμβόλων της Αθήνας.

4)   Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πρόκειται για πρόσφατη «άφιξη» στο αστικό τοπίο της πόλης.  Αποτελεί έναν πολυλειτουργικό χώρο παιδείας, πολιτισμού και διασκέδασης συνολικής έκτασης 210.000 μ². Περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς καιπάρκο αστικού τύπου και άλλες μικρότερες εγκαταστάσεις