8 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χρυσοί Σκούφοι 2017: αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι, τα εγκυρότερα γαστρονομικά βραβεία της Ελλάδας με την σφραγίδα του «Αθηνοράματος» και του «AlphaGuide», απονεμήθηκαν και φέτος στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Είτε ταξιδεύετε στην Αθήνα είτε σε άλλο ελληνικό προορισμό, κρατήστε αυτή τη λίστα για να είστε προετοιμασμένοι. ETRUSCO 16,5/20 Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα www.etrusco.gr Σε μια χρονιά πολύ ιδιαίτερη για τον Έκτορα Μποτρίνι, οι γεύσεις του χρωματίστηκαν από την κεντρική ιδέα «εμμονή της μνήμης». Σε ένα μενού που αναλογιζόταν την προσωπική του γευστική πορεία, με εμπνεύσεις από κλασικές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ και την ιταλική –και όχι μόνο– γαστρονομική κληρονομιά του πατέρα του, κέντησε απίθανες δημιουργίες, με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική. FUNKY GOURMET 16,5/20 Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, Αθήνα www.funkygourmet.com Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος εξελίσσουν το εστια­τόριό τους σε ένα εργαστήριο νόστιμων conceptual ιδεών και, διερευνώντας τη βαθύτερη ουσία κάποιων κλασικών πιάτων της ελληνικής κουζίνας, τα μεταφράζουν σε σέξι, ντελικάτα, παιχνιδιάρικα μικρά αριστουργήματα. BOTRINI’S 16/20 Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, Αθήνα 2106857324 www.botrinis.com Στο κομψό αθηναϊκό του εστιατόριο ο Έκτορας Μποτρίνι επαναπρο­σεγγίζει παλιά του πιάτα αλλάζοντας τη μαγειρική τους γραφή και προσθέτει καινούργια, σε ένα μενού με πολλές εναλλαγές κι έμφαση στα υλικά, όπου οι ιταλο-κερκυραϊκές ρίζες και τα βιώματά του συνυπάρχουν με διεθνείς εμπειρίες και η εκτελεστική αρτιότητα με ερεθιστικά οπτικά και γευστικά παιχνίδια. ΣΠΟΝΔΗ 16/20 Πύρρωνος 5, Παγκράτι, Αθήνα www.spondi.gr Το δυνατό χαρτί της «Σπονδής» και του σεφ της Άγγελου Λάντου είναι η κομψότητα με την οποία προσεγγίζει από τη μία κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας και από την άλλη τη δημιουργία μοντέρνων σπεσιαλιτέ με μεσογειακά στοιχεία. Τα επιδόρπια του Γιώργου Πλατινού αποτελούν πάντα μια από τις κορυφαίες στιγμές του δείπνου. Σέρβις-ιεροτελεστία, που στηρίζει την αίσθηση ενός grand restaurant. VAROULKO SEASIDE 16/20 Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, Πειραιάς www.varoulko.gr Με τη σφραγίδα του Λευτέρη Λαζάρου και την πολύτιμη συνδρομή του Γιάννη Παρίκου, το «Varoulko» ανανεώνει κι εξελίσσει τη θαλασσινή του κουζίνα με νέες, κομψές δημιουργίες. Η σύγχρονη γευστική αισθητική και ο επιτυχημένος συνδυασμός των φρεσκότατων πρώτων υλών δικαιώνουν τη διαχρονικότητα των βραβεύσεών του. Εξαιρετικά τα γλυκά του Θοδωρή Μωυσίδη. BILL & COO 15,5/20 Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, Μύκονος 2289026292-4 www.bill-coo-hotel.com/restaurant Ο Αθηναγόρας Κωστάκος παίζει θεατρικά και concept-ικά με μνήμες, υλικά και φαγητά της ελληνικής κουζίνας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ρεπερτόριο. Δυνατές αντιστίξεις, γοητευτικές αρμονίες, νοστιμιά και καινοτομία χαρακτηρίζουν αυτή την ερεθιστική, μοντέρνα προσέγγιση στην ελληνική γαστρονομία του σήμερα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα γλυκά της Άντζελας Σίμου.  MATSUHISA ATHENS 15,5/20 Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Αθήνα www.matsuhisaathens.com Έχοντας ως βάση τη γαστρονομία της Ιαπωνίας και περουβιανά στοιχεία στο οπλοστάσιό της, η κουζίνα του διάσημου Nobuyuki Matsuhisa εξελίσσεται με αιθέρια umami νοστιμάδα. Εδώ δοκιμάζουμε τα καλύτερα σούσι στην Ελλάδα και, φυσικά, το εμβληματικό black cod miso από τους σεφ Βασίλη Παπαθεοδώρου και Τόνυ Βρατσάνο. SQUIRREL 15,5/20 «Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική www.danairesort.com/the_squirrel Στη ρομαντική πευκοσκέπαστη βεράντα του «Danai Beach» ο πολύ ταλαντούχος Βασίλης Μουρατίδης κεντρίζει τις αισθήσεις με μια σαγηνευτική αλληλουχία πιάτων/γευστικών τοπίων, που φέτος βάζουν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Απρόσμενα παντρέματα, ιδιαίτερες ισορροπίες λεπτότητας κι εντάσεων, πολυπλοκότητα και άρτια τεχνική σε ένα εστιατόριο πραγματικό γαστρονομικό προορισμό, που ­διαθέτει κι εξαιρετική συλλογή κρασιών. TREEHOUSE 15,5/20 «Ekies All Senses Resort», Βουρβουρού, Χαλκιδική www.ekies.gr Πόσο συχνά μπορείς να δειπνήσεις σε ένα στιλάτο δεντρόσπιτο; Σε αυτό το εστιατόριο-μινιατούρα μόλις δέκα θέσεων, που είναι στημένο κάτω από τα κλαδιά ενός μεγάλου πεύκου στην παραλία του κόλπου της Βουρβουρούς, ο Δημήτρης Παμπόρης αυτοσχε­διάζει δημιουργικά πάνω στις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης, συνθέτοντας ένα μενού με προσωπικότητα, σύγχρονη αισθητική και βαθιά νοστιμιά. TUDOR HALL 15,5/20 Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, Αθήνα www.tudorhall.gr Σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με ­πιάτα που συνδυάζουν μαγειρικές αντιλήψεις του σήμερα αλλά και με αρώματα και γεύσεις που τα συνδέουν με την παράδοση. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου δικαιώνει για άλλη μία χρονιά τη φήμη του ως του κορυφαίου Έλληνα executive chef και ο Αλέξανδρος Κοσκινάς επιβεβαιώνει τις ικανότητες και γνώσεις που επιτρέπουν στο «Tudor Hall» να κατέχει μια αξιοζήλευτη θέση στην ομάδα των άριστων ελληνικών εστιατορίων. WATER RESTAURANT 15,5/20 Μοντέρνα διεθνής κουζίνα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική www.sani-resort.gr Πιάτα με φαντασία, καλαισθησία και προσοχή στη λεπτομέρεια, υπό την εποπτεία του Γάλλου σεφ Jacques Chibois, σερβίρονται σε ρομαντικό σκηνικό, απέναντι από τα νυχτερινά φώτα της μαρίνας. Μεσογειακά υλικά, γαλλικές βάσεις, άρτια τεχνική και ισορροπία είναι τα βασικά συστατικά της δημιουργικής κουζίνας του γκουρμέ εστιατορίου του «Sani Asterias Suites». ALFREDO’S GRAND DINING 15/20 Regency Casino Thessaloniki, Θεσσαλονίκη www.regencycasinos.gr/thessaloniki/el/restaurants/alfredos-grand-dining Ο Απόστολος Αλτάνης κερδίζει επάξια τον μοναδικό Χρυσό Σκούφο της Θεσσαλονίκης για πολλοστή φορά. Τα πιάτα που προτείνει χαρακτηρίζονται από ένα διεθνές άρωμα με φανερές ιταλικές επιρροές. Ενδιαφέροντες συνδυασμοί σε αρμονική συνύπαρξη και πρώτες ύλες ποιότητας αξιοποιούνται από μια καλά οργανωμένη brigade και οδηγούν σε δυνατά γευστικά αποτελέσματα.  CALYPSO 15/20 «Elounda Peninsula All Suite Hotel», Ελούντα, Κρήτη www.eloundapeninsula.com/en/dining-restaurants-calypso-wine-cellar Σε μια βεράντα με υπέροχη θέα στο πέλαγος, ο Jean-Charles Metayer προτείνει μια κουζίνα φίνα, εναρμονισμένη με τη γενικότερη φιλοσοφία του resort. Τόσο οι συνθέσεις που βασίζονται στο ψάρι όσο και οι προτάσεις με κρέας έχουν κοινή αφετηρία την άριστη πρώτη ύλη και μπολιάζουν τις διεθνείς προσλαμβάνουσες με κρητικές κι ελληνικές πινελιές.  CTC 15/20 Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, Αθήνα www.ctc-restaurant.com Τολμηρός σε ιδέες, βραβευμένος και με διεθνή εμπειρία, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης συνεχίζει την πορεία του ως chef-patron με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Ένα set menu επιτυχημένο στο σύνολό του και μερικά πιάτα à la carte χαρίζουν στιγμές απόλαυσης και δικαιώνουν τη φήμη του δημιουργού τους.  GB ROOF GARDEN 15/20 Ξεν. «Μεγάλη Βρεταννία», Βασ. Γεωργίου 1Α, Σύνταγμα, Αθήνα www.gbroofgarden.gr Σε διαρκή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, το εστιατόριο στην ταράτσα της «Μεγάλης Βρεταννίας» έχει εξελιχτεί σε δημοφιλή επιλογή τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών της Αθήνας. Η συνεργασία του executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου με τον σεφ του εστιατορίου Αστέριο Κουστούδη καταλήγει σε ένα μοντέρνο μενού γεμάτο κοσμοπολιτισμό και φινέτσα, από το οποίο δεν λείπουν κλασικά στοιχεία. HYTRA 15/20 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, Αθήνα www.hytra.gr Μέσα από μια διαρκή αναζήτηση εξαιρετικών, σπάνιων υλικών, όπως το σχεδόν υπό εξαφάνιση καλαρίτικο πρόβατο, ο Μαντής αναπλάθει με δημιουργικό τρόπο γευστικές μνήμες της Ελλάδας, καταλήγοντας σε μια πρωτότυπη και σοφιστικέ γαστρονομική πρόταση. Οι εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιεί έχουν ουσία και φέτος το εστιατόριο είναι στην καλύτερη φόρμα του από τότε που το ανέλαβε. ΚΟΥΚΟΥΜΑΒΛΟΣ 15/20 Φηρά, Σαντορίνη www.koukoumavlos.com Ο Νίκος Πουλιάσης καταθέτει μια sui generis γαστρονομική πρόταση στον ελλαδικό χώρο. Παίζει με το ρουστίκ και το ραφινάτο μέσα από παράτολμους συνδυασμούς κι εξαντρίκ παντρέματα που έχουν ευτυχή κατάληξη. Η καλλιτεχνική του φύση μπορεί να ισορροπεί στο ίδιο πιάτο από κρασοτύρι με κάστανο, κουμκουάτ, τζίντζερ και μπούκοβο μέχρι μαύρο ρύζι σε ζωμό αστακού, passion fruit, καρύδα και μαύρη τρούφα. LYCABETTUS RESTAURANT 15/20 «Andronis Luxury Suites», Οία, Σαντορίνη www.lycabettusrestaurant.com Ο νέος σεφ Παύλος Κυριάκης διατηρεί ψηλά το γαστρονομικό πήχη στο πολυτελές εστιατόριο του ξενοδοχείου με μια μοντέρνα κουζίνα με ελληνικές και μεσογειακές αποχρώσεις. Οι προτάσεις του έχουν τη σωστή δόση προσωπικότητας, φαντασίας και ισορροπίας, ενώ μαέστρος αποδεικνύεται και στη διαχείριση της υψηλού επιπέδου πρώτης ύλης. MATSUHISA MYKONOS 15/20 Ξεν. «Belvedere», Ρόχαρη, Μύκονος www.belvederehotel.com/nobu-matsuhisa-mykonos Στην πιο κοσμοπολίτικη μυκονιάτικη αυλή, το αγαπημένο και διαχρονικά βραβευόμενο ρεστοράν δημιουργεί για άλλη μία χρονιά new style πιάτα με ιαπωνικές βάσεις και λατινοαμερικάνικες επιρροές. Η κουζίνα του είναι άκρως δημιουργική, κομψή κι ευφάνταστη, ενώ προσφέρει γεύσεις υψηλών προδιαγραφών. NTOMATA 15/20 «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική www.sani-resort.com Καθισμένος μπροστά στα αραγμένα σκάφη της μαρίνας, αισθάνεσαι καλεσμένος σε μια υψηλού επιπέδου γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων, με τον Χρύσανθο Καραμολέγκο σε ρόλο οικοδεσπότη κι ενορχηστρωτή. Τα πιάτα του είναι πληθωρικά χωρίς να χάνουν το μέτρο, έχουν χαρακτήρα κι ελληνική ψυχή σε ένα ιδιότυπο, προσωπικό fusion με τις γεύσεις του κόσμου. OCEAN 15/20 «Daios Cove Luxury Resort», Βαθύ, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη www.daioscovecrete.com/gr/mediterranean-restaurant.php Νέα είσοδος στο κλαμπ των Χρυσών Σκούφων. Στην ντιζαϊνάτη βεράντα, με τη θέα να ανοίγεται στον ιδιωτικό όρμο του συγκροτήματος, απολαύσαμε ιδιαίτερα τις δημιουργίες του νέου και ταλαντούχου σεφ Δήμου Μπαλόπουλου, ο οποίος επιχειρεί μια προσωπική, σύγχρονη γαστρονομική κουζίνα με διεθνείς κι ελληνικές αναφορές, που ανεβάζει τον πήχη του fine dining στην περιοχή. PATIO 15/20 Μοντέρνα διεθνής κουζίνα Ξεν. «The Margi», Λητούς 11, Βουλιαγμένη, Αθήνα www.themargi.gr/dining/patio Στο καλοκαιρινό εστιατόριο του «The Margi» ο Παναγιώτης Γιακαλής έχει την ευκαιρία να βουτήξει πιο βαθιά στα νερά της γαστρονομίας. Τα ραφινάτα, προσεκτικά δουλεμένα ελληνο-μεσογειακά πιάτα ξεδιπλώνουν το ταλέντο και τη φαντασία του σεφ, ο οποίος εξελίσσει όμορφα τη μαγειρική του και κερδίζει το στοίχημα, στηριγμένος στις πρώτες ύλες της φάρμας του ξενοδοχείου. SANTORO 15/20 Μοντέρνα ελληνική κουζίνα Ξεν. «Grace Santorini», Ημεροβίγλι, Σαντορίνη www.gracehotels.com Ο ταλαντούχος σεφ Σπύρος Αγιούς, ακόμη καλύτερος από πέρυσι, δημιουργεί στο «Santoro» του ξενοδοχείου «Grace» ένα νέο σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της Σαντορίνης. Το στιλ του εκφράζει μια μοντέρνα οπτική στην ελληνική κουζίνα, η οποία εμπνέεται από παραδοσιακά πιάτα που ραφινάρει, παίζοντας μαζί τους ακόμη και με fusion διαθέσεις. ΣΕΛΗΝΗ 15/20 Πύργος, Σαντορίνη www.selene.gr Το εμβληματικό εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, πρωτοπορώντας εδώ και 30 χρόνια στην ανάδειξη των μοναδικών πρώτων υλών της Σαντορίνης και της τοπικής της κουζίνας, επανέρχεται φέτος στους Χρυσούς Σκούφους. Ο Θοδωρής Παπανικολάου παρουσίασε πολύ καλά πιάτα και μας έκανε να χειροκροτήσουμε την κουζίνα του για την εξελιγμένη ελληνικότητα και τη φινέτσα της.