3 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αύγουστος και Σεπτέμβρης…. οι μήνες του τρύγου!

Ένα νησί γεμάτο τουρίστες ξεκινά τον τρύγο και μυρίζει παντού σταφύλι και σταφίδα… ναι, είστε Αύγουστο ή Σεπτέμβρη μήνα στη Ζάκυνθο! Η Ζάκυνθος ήταν και θα είναι ένα αγροτικό νησί, όπου οι περισσότεροι κάτοικοί της ασχολούνται σχεδόν όλο το χρόνο, παράλληλα με τις υπόλοιπες εργασίες, με τη γη τους. Το χειμώνα είναι όλοι στα χωράφια και μαζεύουν τις ελιές τους… το καλοκαίρι θα τους βρείτε στα αμπέλια να μαζεύουν με πολύ προσοχή τη σταφίδα πρώτα και ύστερα τα σταφύλια για το κρασί τους. Η σταφίδα ήταν το προϊόν που κράτησε ζωντανό οικονομικά το νησί ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, τοποθετώντας τη Ζάκυνθο σε πολύ υψηλή θέση στις εξαγωγές της Ελλάδος, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στους καλλιεργητές της. Από τότε, ποτέ δεν έπαψε η καλλιέργεια της σταφίδας και περνά από γενιά σε γενιά αναλλοίωτη… σαν παράδοση που δεν μπορεί να σπάσει! Σταφίδες…  το «μαύρο» γλυκό της Ζακύνθου Η σταφίδα είναι ένα προϊόν που χρειάζεται όλο το χρόνο πολύ προσοχή και πολύ δουλειά. Όλη η οικογένεια επιστρατεύεται για τη σοδειά της χρονιάς. Όταν ωριμάσει την κόβουν από τα κλήματα, τη βάζουν σε καλάθια και ύστερα στα αλώνια. Εκεί, όσοι έχουν υπομονή και ξέρουν το σωστό τρόπο, την απλώνουν με πολύ προσοχή, για να μην λιώσει από το ανθρώπινο χέρι, πάνω στα πανιά και τα δίχτυα, έτσι ώστε να «κάψει» ο ήλιος τον καρπό και να δώσει αυτό το πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά χρήσιμο και γευστικό αποτέλεσμα… τη σταφίδα! Σίγουρα, θα έχετε δοκιμάσει σταφιδόψωμο και άλλα γλυκά με σταφίδες. Εγώ, θα σας προτείνω κατευθείαν από η Ζάκυνθο, χαλβά από σιμιγδάλι με σταφίδες, λουκουμάδες αναμεμιγμένες με σταφίδες, αλλά και το νέο προϊόν του νησιού… σταφίδες με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας… αναζητήστε τις… πρόκειται για εξαιρετικό γλύκισμα και μάλιστα με λίγες θερμίδες, για όσους προσέχουν τη δίαιτά τους! Σταφύλι… ο καρπός του κρασιού! Ένα ακόμα φημισμένο προϊόν της Ζακύνθου είναι το κρασί της. Κρασί που έρχεται κατευθείαν από τη γη της. Σε όποιο σπίτι και αν πάτε, θα σας προσφέρουν δικό τους κρασί. Όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, έχουν κρασί από τα δικά τους σταφύλια, ενώ είναι βέβαιο πως θα δοκιμάσετε και τον ίδιο τον καρπό, κομμένο από τα αμπέλια που συνήθως είναι κοντά στα σπίτια. Η γη της Ζακύνθου είναι τόσο εύφορη καθώς το κλίμα της περιοχής, οι έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και το ίδιο το χώμα της είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που δίνουν την πολύ ξεχωριστή γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα στα κρασιά μας. Μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα οινοποιεία του νησιού, που παράγουν μεγάλες ποσότητες κρασιών, για να δείτε τη διαδικασία και να δοκιμάσετε διάφορες ποικιλίες. Αν λοιπόν, βρεθείτε στη Ζάκυνθο, μη διστάσετε να πάρετε ένα μπουκάλι κρασί με ζακυνθινή ετικέτα σε κάποιο εστιατόριο ή να δοκιμάσετε το κρασί από την προσωπική παραγωγή κάποιου… σίγουρα θα έχει ωραία και διαφορετική γεύση. Ανάλογα με την ποικιλία του αμπελιού θα δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις του κρασιού, όπως η ποικιλία Αυγουστιάτης που καλλιεργείται κυρίως στην ορεινή κυρίως Ζακύνθο, αλλά και άλλων ποικιλιών, όπως Σκιαδόπουλος, Σαββατιανό, Γουστουλίδι, που σίγουρα θα σας κερδίσουν και θα σας κάνουν να το αναζητήσετε. Είναι μέσα στην παράδοση του νησιού και των ανθρώπων του, να παράγουν τα δικά τους προϊόντα και να τα προσφέρουν στους επισκέπτες τους, περιμένοντας την κριτική και τα σχόλιά τους. Όλοι είναι περήφανοι που μπορούν να παράγουν από τη γη τους και είναι έτοιμοι να σας δείξουν την παραγωγή αυτήν με πολύ χαρά και καμάρι! Κ.Γ. Zantehotels4u.com & Bookzante.com (the locals suggests)