Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μυστική Ελλάδα: Αυθεντική εμπειρία ελληνικής αποκριάς στη Σκύρο

Είτε με μεγαλοπρεπείς fun παρελάσεις, όπως το Καρναβάλι της Πάτρας, είτε με την αναβίωση εθίμων που σε πολλές περιπτώσεις χάνονται στα βάθη των αιώνων, το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς (φέτος στις 23/2) δίνει την αφορμή για γιορτή και μασκαράτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.Αν αναζητάτε μια αποκριάτικη εμπειρία έξω από τα συνηθισμένα, αλλά συνάμα αυθεντική, προτείνουμε τη Σκύρο, ένα νησί στο σύμπλεγμα των Σποράδων, το οποίο διατηρεί χαμηλά το προφίλ του ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν η γειτονική Σκιάθος βουλιάζει από κόσμο.
Στο σκυριανό καρναβάλι, λοιπόν, περπατώντας στα σοκάκια του νησιού θα δείτε περίεργα ντυμένους ανθρώπους να κυκλοφορούν, κρούοντας μεγάλα κουδούνια. Μην τρομάξετε! Είναι οι Κουδουνάτοι, οι καρναβαλιστές της Σκύρου που κυκλοφορούν σε ομάδες αναβιώνοντας το πανάρχαιο έθιμο του Γέρου και της Κορέλλας. Οι Γέροι είναι τυλιγμένοι με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράνε μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ οι Κορέλλες (συνήθως άνδρες ντυμένοι με την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά) τους ανοίγουν το δρόμο, χορεύοντας, τραγουδώντας και παρασέρνοντας τους πάντες με το κέφι τους. Το σατιρικό έθιμο της Τράτας κρατά τους πάντες σε διονυσιακή εγρήγορση και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ενώ την Καθαρά Δευτέρα τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν.
Στην είσοδο του οικισμού της Χώρας, το «Nefeli Hotel» (22220/91964, www.skyros-nefeli.gr) αποτελείται από 5 κτίρια, το καθένα με δωμάτια διακοσμημένα σε διαφορετικό στυλ. Για ωραία αστακομακαρονάδα (το νησί φημίζεται για τους αστακούς του) και παραδοσιακά μαγειρευτά θα καθίσετε στον «Στέφανο» (22220/91272) στα Μαγαζιά.
Άρθρο από το Αθηνόραμα