Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
2 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Γνωρίζουμε την πόλη» (της Ελευσίνας)

Στο πλαίσιο της δεύτερης Συνάντησης «Πολιτισμός 2030» που διοργάνωσε η Ελευσίνα 2021 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η εταιρεία πολιτιστικής διαχείρισης Mentor σχεδίασε και υλοποίησε έξι θεματικές διαδρομές εμπνευσμένες από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελευσίνας. Το «Γνωρίζουμε την πόλη» συνδυάζει αστικούς περιπάτους, συναντήσεις, παρουσιάσεις και αφηγήσεις που αξιοποιούν και προβάλλουν το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, καθώς και τις μοναδικές ιστορίες και δραστηριότητες των κατοίκων και των τοπικών συλλόγων.

Η πρώτη διαδρομή («Made in Eleusis») πρόσφερε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τοπικούς δημιουργικούς επαγγελματίες και να πάρουν μία γεύση από τις δυσκολίες του να είσαι δημιουργικός στην περιφέρεια.

Η διαδρομή «Από τη Δήμητρα στους Τιτάνες» ήταν ένας περίπατος στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, από τη Βλύχα με τα παράνομα διαλυτήρια πλοίων μέχρι το εντυπωσιακό συγκρότημα του Κρόνου, ώστε να προβληθεί η βιομηχανική κληρονομιά και η ιστορία της περιβαλλοντικής καταστροφής της Ελευσίνας.


Όσοι παρακολούθησαν τους «Φύλακες της μνήμης» είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το κέντρο τη πόλης, από το παλιό λιμάνι μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ώστε να ανακαλύψουν τα σημαντικότερα τοπόσημα της Ελευσίνας και τους συναρπαστικούς ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία της. «Οι φρουροί της Λεψίνας» ήταν μια εισαγωγή στο αρβανίτικο παρελθόν της Ελευσίνας, η οποία κορυφώθηκε με την επίσκεψη στο Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας «Αδράχτι», όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές αρβανίτικες λιχουδιές.

Η διαδρομή «Από τον Πόντο στη «Νέα Τραπεζούντα» σχεδιάστηκε ως χαλαρός περίπατος στον συνοικισμό των Ποντίων της Ελευσίνας («τα ρώσικα»). Κατά την επίσκεψη στον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μία μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων της ποντιακής λύρας και τα ασυναγώνιστα τοπικά φρεσκοτηγανισμένα πιροσκί.

Τέλος, οι «Ιστορίες από τη Μεγαλόνησο» αποτέλεσαν μία δράση γνωριμίας με τους Κρήτες της Ελευσίνας. Οι συμμετέχοντες γεύτηκαν μοναδικές συνταγές της κρητικής κουζίνας (συνοδεία του απαραίτητου ρακόμελου) και ολοκλήρωσαν τη βραδιά τους με μία εντυπωσιακή επίδειξη κρητικών χορών στην έδρα της Ένωσης Κρητών.  

Yannis Pappas Mentor in Culture Culture 2030