3 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αμφίπολη, η αρχή του ταξιδιού στο μύθο
Φωτογραφία από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ο λέων υπολογίζεται ότι είχε κατασκευαστεί περί τον 4ο αι. π.Χ ως ταφικό μνημείο, ενώ εικάζεται ότι η αρχική του θέση ήταν στην κορυφή του τάφου της Αμφίπολης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Οι ανασκαφές σε αυτό το σημείο ξεκίνησαν ξανά το 2012 από την αρχαιολόγο Αι. Περιστέρη και αρχικά επικεντρώθηκαν στην αποκάλυψη του μαρμάρινου περιβόλου του τάφου. Στη συνέχεια, οι περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν την είσοδο του τάφου και το εσωτερικό του. Ο τάφος, μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί να αποτελείται από 3 θολωτούς, μαρμάρινους θαλάμους. Στην είσοδό του βρέθηκαν δύο Σφίγγες, ενώ στον πρώτο θάλαμο δύο Καρυάτιδες, οι οποίες παρίστανται στην είσοδο του δευτέρου θαλάμου, του οποίου το δάπεδο βρέθηκε διακοσμημένο με ένα περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει την “Αρπαγή της Περσεφόνης”.
Φωτογραφία από Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Το δάπεδο, τώρα, του τρίτου θαλάμου αποτελούν πώρινοι λίθοι, οι οποίοι αποδείχθηκε ότι σφράγιζαν ένα τεχνητό όρυγμα, στο βάθος του οποίου εντοπίστηκε ένας μεγάλος, κιβωτιόσχημος τάφος με το σκελετό του νεκρού, την ταυτότητα του οποίου δε γνωρίζουμε ακόμα. Σύμφωνα με τις υποθέσεις των υπεύθυνων αρχαιολόγων, ο τάφος τοποθετείται στα 325 - 300 π.Χ και εικάζεται ότι είναι έργο του Δεινοκράτη, δημιουργού του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο και σχεδιαστή της πόλης της Αλεξάνδρειας. Όποιες και να είναι οι περαιτέρω ανακαλύψεις για τον εντυπωσιακό αυτό τάφο, η ιστορική σημασία των ευρημάτων είναι μεγάλη και ανοίγει νέους δρόμους για τη γνώση και την κατανόηση των ταραγμένων ιστορικών χρόνων της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου, που ο κόσμος των αυτόνομων και ανεξάρτητων πόλεων - κρατών φτάνει στο τέλος του και ανατέλλει η εποχή των πολυπολιτισμικών μεγαλουπόλεων μέσα σε ένα ενιαίο κράτος υπό κοινή διοίκηση.
Άρθρο από http://www.museummasters.gr/el/