Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
3 MIN
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τσουρέκια με Κάστανα

Τσουρέκια με Κάστανα, μια μοναδική συνταγή από την Ήβη Λιακοπούλου Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος ψησίματος: 30 – 40 λεπτά (περίπου άλλη 1 ώρα για να φουσκώσουν) Γίνονται: 4 μεγάλα τσουρέκια Υλικά: Για τη μαγιά
  • 63 γραμμάρια (11/2 συσκευασία) φρέσκιας μαγιάς
  • ½ κ.γ. ζάχαρη (για τη μαγιά) + επιπλέον για πασπάλισμα από πάνω
  • 1/2 κούπα χλιαρό γάλα
  • 2 κουταλιές (από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε)
Για τη ζύμη:
  • 1.400 γραμμάρια αλεύρι δυνατό για τσουρέκια ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο, βρασμένο σε 1 κούπα νερό
  • 220 (1 κούπα) γραμμάρια ζάχαρη
  • 220 γραμμάρια (1 κούπα) βούτυρο πρόβειο και κατσικίσιο
  • 4 αυγά
  • ½ κ.γ. κοπανισμένο μαχλέπι
  • ½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 250 γραμμάρια βρασμένα κάστανα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 ½ κούπες γάλα
  • Λίγη εσάνς βανίλιας ή 1 αμπούλα
Για επικάλυψη
  • 1 κρόκο αυγού διαλυμένο με 2 κουταλιές γάλα
  • ½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
  • Για το γλασάρισμα
  • 200 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα
  • 75 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. βούτυρο
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να αρχίσει να φουσκώνει (περίπου 15 λεπτά). Ταυτόχρονα βάζουμε τα βρασμένα κάστανα με το γάλα και τη ζάχαρη και τη βανίλια να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και λιώνουμε τα κάστανα στο μούλτι. Εάν δεν λιώνουν, ρίχνουμε λίγο από το γάλα που τα βράσαμε μέχρι να γίνει ένας πουρές. Βράζουμε το νερό με το γλυκάνισο. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Έχουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά έτοιμα: ξύσμα λεμονιού, μαχλέπι, μαστίχα κοπανισμένη, αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε λεπτά φετάκια. Κτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσαρμόζουμε στο μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι ( αφήνουμε έξω περίπου 1/2 κούπα) και τη μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο μπολ ή στα χέρια. Εάν χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη ζυμώνουμε λίγο και τη διαιρούμε σε τέσσερα μέρη. Το κάθε μέρος θα το χωρίσουμε σε τρία μέρη και με τον πλάστη θα ανοίξουμε ορθογώνιο φύλλο, περίπου 12 X 9 εκ. Θα προσθέσουμε κάστανο στη μία μεριά και τα το τυλίξουμε σε ρολό. Θα πιέσουμε τις άκρες να μη βγει η γέμιση. Θα συνεχίσουμε με τα άλλα δύο και μετά τα τρία ρολά θα τα πλέξουμε σε κοτσίδα. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το τσουρέκι. Συνεχίζουμε με τα άλλα τρία σε απόσταση, γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι. Τα βουρτσίζουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και με τα αμύγδαλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και ψήνουμε για περίπου 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μπαιν Μαρί λιώνουμε πρώτα τη λευκή σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Βάζουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα περιχύνουμε με τη λευκή σοκολάτα. Εάν θέλουμε διχρωμία, λιώνουμε και λίγη κουβερτούρα στο ίδιο μπολ με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος και με ένα κουτάλι κάνουμε σχέδια από πάνω. Για περισσότερες συνταγές: kopiaste Ήβη Λιακοπούλου