Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Λιβαδειά

ΤΩΡΑ 31 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΚΥΡ 37 °C
  • ΔΕΥ 37 °C
  • ΤΡΙ 38 °C
  • ΤΕΤ 37 °C
  • ΠΕΜ 40 °C

Μέσες τιμές 2010-2019

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Η ιστορία της ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ και η πορεία της στο πέρασμα των χρόνων ήταν αξιοσημείωτη! Αυτό που την ξεχωρίζει είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο της, με τον ποταμό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας! Πρωτεύουσα του νομού, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, η Λιβαδειά (20.061 κάτοικοι) είναι κτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα και τη διασχίζει ο ποταμός Έρκυνας.

Ο Όμηρος την αναφέρει με το πρώτο της όνομα, Μήδεια. Κατά τον Παυσανία, η σημερινή της ονομασία οφείλεται στον ήρωα Λεβαδό τον Αθηναίο, ο οποίος έπεισε τους κατοίκους να χτίσουν την πόλη στη σημερινή της θέση. Η Λιβαδειά έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο κι έγινε γνωστή για το Μαντείο του Τροφωνίου Διός. Η πόλη γνώρισε πολλές βαρβαρικές επιδρομές και το 1460 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι την έκαναν πρωτεύουσα (βιλαέτι) όλης της Ρούμελης. Είναι η γενέτειρα του Λάμπρου Κατσώνη (ένδοξος θαλασσομάχος της προεπαναστατικής περιόδου και πνευματικός πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου) και μια από τις πρώτες πόλεις που ξεσηκώθηκαν (με επικεφαλής τον Αθανάσιο Διάκο) εναντίον των Τούρκων. Ενσωματώθηκε στο νέο ελληνικό κράτος τον Φεβρουάριο του 1829. Απέχει 116 χλμ. BΔ από την Aθήνα και 397 χλμ. N από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Mπράλου).
ME IX
Από Αθήνα μέσω ΠΑΘΕ(Αθήνα-Θεσ/νίκη),προς την Κάστρο και συνεχίζετε για Λειβαδιά η διαδρομή είναι 2 ώρες.Από Θεσ/νίκη μέσω ΠΑΘΕ( προς Θερμοπύλες και συνεχίζετε για Λειβαδιά,η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες περίπου.

Άλλοι προορισμοί

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ