- Το σπίτι του διάσημου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (ο οποίος τιμάται στο νησί κάθε χρόνο 2-3 Ιανουαρίου και 4 Μαρτίου) που γεννήθηκε και έζησε εδώ.
- Το Μπούρτζι, το μικρό κατάφυτο νησάκι με τα ερείπια ενός βενετσιάνικου φρουρίου και τα νεοκλασικά κτίρια του παλαιού σχολείου που στεγάζουν το Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου. Η μικρή αυτή χερσόνησος, που χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου, ήταν στο παρελθόν φρούριο που ιδρύθηκε από τους αδελφούς Γκίζι, οι οποίοι κατέλαβαν τη Σκιάθο το 1207. Ήταν περιτειχισμένο με επάλξεις και πολεμίστρες αλλά καταστράφηκε το 1660 όταν κατέλαβε το νησί ο Ενετός ναύαρχος Φραγκίσκος Μοροζίνι. Σήμερα, το Μπούρτζι είναι ένας πανέμορφος πευκόφυτος τόπος αναψυχής με μαγευτική θέα στο πέλαγος.
- Γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών, οι Σκιαθίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη Σκίαθο και να ιδρύσουν την πόλη τους στο Κάστρο, μια χερσόνησο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η οποία ήταν φυσικό φρούριο. Το Κάστρο αποτελεί σήμερα χάριν στην άγρια φυσική ομορφιά του μια εκπληκτική τοποθεσία που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε!
Το νησί στολίζουν πάνω από 60 εξαίσιες καταγάλανες παραλίες — μια υπέροχη κρυστάλλινη αγκαλιά την οποία δεν θα μπορείτε εύκολα να αποχωριστείτε:
Η παραλία των Κουκουναριών στο νοτιοδυτικό άκρο της Σκιάθου –γνωστή και με το όνομα «Χρυσή Άμμος» αφού η άμμος της λάμπει ολόχρυση κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο– θεωρείται η τρίτη καλύτερη της Μεσογείου. Εκτός από τα καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά η παραλία φημίζεται και για το δάσος των Κουκουναριών που φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα αλλά και τη λιμνοθάλασσα Στροφυλιά (που βρίσκεται μέσα σε αυτό), ένα σπάνιο υδροβιότοπο, ο οποίος είναι σήμερα προστατευόμενη περιοχή. Στις Κουκουναριές θα βρείτε πλήθος καταλυμάτων (και κάμπινγκ), καθώς και πολλές ταβέρνες, ουζερί και καφετέριες, ενώ σας δίνεται και η δυνατότητα να ασχοληθείτε με τα θαλάσσια σπορ, να νοικιάσετε σκάφος ή να παίξετε τένις σε κάποιο από τα κοντινά ξενοδοχεία που έχουν αντίστοιχο γήπεδο.
Η Μεγάλη Άμμος, λίγο έξω από την πόλη στο δρόμο προς τις Κουκουναριές, και οι Αχλαδιές είναι οργανωμένες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ουζερί.
Η Μπανάνα (ή όρμος Κρασσά) είναι μια υπέροχη πευκόφυτη παραλία που προσελκύει πολλούς νέους, αφού τους προσφέρεται η δυνατότητα να ασχοληθούν με θαλάσσια σπορ, ενώ διαθέτει αρκετές ταβέρνες και καφετέριες που διοργανώνουν κεφάτα πάρτι!
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Μικρή Μπανάνα που είναι περισσότερο ερημική και ήρεμη (κάποτε προσέλκυε αυστηρά γυμνιστές). Όπως και η μεγάλη «αδερφή» της έτσι και η Μικρή Μπανάνα χαρακτηρίζεται για τα τιρκουάζ αβαθή νερά της και για πεύκα που την περιβάλλουν.
Αν, ωστόσο, αναζητάτε χαλαρές στιγμές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, οι ακρογιαλιές στο δυτικό τμήμα του νησιού προβάλλουν ιδανικές: Μανδράκι, Ελιά, Άγκιστρος, Μικρός και Μεγάλος Ασέληνος με τιρκουάζ νερά και χρυσαφένια άμμο.
Στον Ασέληνο μπορείτε να φτάσετε οδικώς, διανύοντας και ένα τμήμα χωματόδρομου, ή με πλοιάριο.
Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η παραλία Λαλάρια, μία από της ομορφότερες της Ελλάδας. Ολόλευκοι, απόκρημνοι βράχοι ορθώνονται επιβλητικοί πάνω από τη θάλασσα και ο άνεμος δημιουργεί από αυτά εκατομμύρια χρόνια τώρα, τα ολοστρόγγυλα, λευκά βότσαλα, τα λεγόμενα «λαλάρια», που καλύπτουν ολόκληρη την παραλία. Η πασίγνωστη «Τρύπια Πέτρα» στέκει πάντα εκεί, φρουρός. Στα «Λαλάρια» μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω θάλασσας με βάρκες που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι της Σκιάθου, όταν ο καιρός το επιτρέπει.
Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν μέσα από 25 πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 197 χλμ. (με σηματοδοτημένα μονοπάτια διάρκειας 1 έως 6 ωρών) να ανακαλύψουν το παρθένο φυσικό περιβάλλον του νησιού, ειδυλλιακά σημεία που προσφέρουν υπέροχη πανοραμική θέα του νησιού αλλά και σημεία ιδανικά για ξεκούραση ή και πικνίκ. Η διαδρομή Ασέληνος-Μονή Κουνίστρας-παραλία Μικρός Ασέληνος-παραλία Αλυγαριές-παραλία Κεχριά είναι από τις εντυπωσιακότερες του νησιού, ενώ η διαδρομή Αγία Ελένη-Κρυφή Άμμος και Μανδράκι-Ελιά-Άγκιστρο θα σας αποκαλύψει εξαιρετικές παραλίες!