Ο οικισμός είναι ένα κλασικό αιγαιοπελαγίτικο χωριό όπου τα βασικά χρώματα είναι το λευκό και το γαλάζιο. Περιηγηθείτε στα δρομάκια του και επισκεφθείτε τα μνημεία του. Σε κεντρικό σημείο, δίπλα στο Δημαρχείο θα δείτε τη μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με τα δύο καμπαναριά και τον πανέμορφο γαλάζιο τρούλο. Μέσα θα δείτε την εικόνα της Παναγιάς της Μαύρης που χρονολογείται από το 1500 περίπου. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο, δίπλα στην εκκλησία, όπου θα μάθετε πολλά για την ιστορία των Λειψών, καθώς εκεί φυλάσσεται μαζί με τα εκκλησιαστικά κειμήλια και η αρχαιολογική συλλογή του νησιού. Μην παραλείψετε να δείτε και την Παναγιά του Χάρου, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από τη Χώρα. Πρόκειται για μοναστήρι του 1600 με μια σπάνια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό. Λίγο πιο έξω από τη Χώρα, μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Κάστρο όπου υπάρχουν τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης.
Τριγυρνώντας στο νησί
Το νησί είναι αρκετά μικρό για να μπορέσετε να το περπατήσετε. Αποτελεί ολόκληρο – καθώς και όλα τα παρακείμενα νησάκια – περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Έχει μικρούς λόφους, κάμπους και ρεματιές που ευωδιάζουν από τη ρίγανη, το θυμάρι και το θρούμπι. Οι πάμπολλοι όρμοι κρύβουν πανέμορφες παραλίες που μπορείτε να εξερευνήσετε. Ακολουθήστε το πλακόστρωτο Μονοπάτι της Κοίμησης και θα φτάσετε σε μια βοτσαλωτή παραλία με τυρκουάζ νερά (ΝΔ), κάτω από τη Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για όσους προτιμούν το βότσαλο, προτείνουμε να επισκεφθείτε και τη Χοχλακούρα (ΝΑ), τον Ξηρόκαμπο (ΝΑ), το Μονοδέντρι, παραλία με μεγάλα λευκά βότσαλα (Α), και την Παπαντριά (Ν). Αν πάλι αγαπάτε την άμμο διαλέξτε τη Λιεντού, κοντά στη Χώρα, με ρηχά νερά και δέντρα - ιδανική για όσους έχουν μικρότερα παιδιά. Ο Κάμπος (στο κέντρο, μετά τη Λιεντού), ο Πλατύς Γιαλός (ΒΑ), και η Κατσαδιά (Ν) είναι επίσης παραλίες με σκιά και διάφανα γαλαζοπράσινα νερά. Μπορείτε ακόμα να εξερευνήσετε τα γύρω νησάκια με ιδιωτικό σκάφος ή να επιβιβαστείτε σε ένα από τα εκδρομικά καΐκια που φεύγουν από το λιμάνι και να απολαύσετε τις βουτιές σας σε τοπία εξωτικά!
Τοπικές γεύσεις
Στο νησί η αλιεία, η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι αρκετά ανεπτυγμένες. Θα βρείτε, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, φρεσκότατα και νοστιμότατα ψάρια και θαλασσινά, θα γευτείτε ντόπια κρέατα (αρνάκι, κατσικάκι γεμιστό) και τυριά (τουλουμοτύρι, μυζήθρα), αλλά και άλλες νοστιμιές όπως πιταρούδια και φαβοκεφτέδες. Για να γλυκαθείτε, δοκιμάστε τα τοπικά γλυκά του κουταλιού, το θεσπέσιο θυμαρίσιο μέλι μόνο του ή πάνω σε ξεροτήγανα, με κανέλα και καρύδια. Τέλος, μην αμελήσετε να γευτείτε το ντόπιο γλυκό κόκκινο κρασί που προέρχεται από την ποικιλία Φωκιανό και εμφιαλώνεται στο νησί.
Γιορτές – εκδηλώσεις
Μεγάλη τριήμερη γιορτή κρασιού διοργανώνεται τον Αύγουστο στο νησί, οπότε αν βρίσκεστε τότε εκεί, μην τη χάσετε! Επίσης, αξίζει να παρακολουθήσετε τη γιορτή της Παναγιάς του Χάρου που γίνεται στις 23 Αυγούστου και μαζεύει πολύ κόσμο από τα γύρω νησιά.