Κάθε χωριό και μια στάση!
Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι είναι τα Πηγάδια, πόλη με σύγχρονες τουριστικές υποδομές, αλλά και αξιόλογα ιστορικά μνημεία. Στην είσοδο του λιμανιού ορθώνεται ο «Βούνος», ένας επιβλητικός βράχος ύψους 23 μ. με ερείπια ακρόπολης. Στο αριστερό άκρο εντυπωσιάζει το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής Επαρχείο (από την εποχή της Ιταλοκρατίας). Εδώ λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης για τη μεσογειακή φώκια καθώς και υπαίθριο μουσείο με ευρήματα από διάφορες ιστορικές εποχές του νησιού. Στη θέση «Άφωτη» θα θαυμάσετε τα λείψανα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, ενώ στη θέση «Μύλοι» τη σπηλιά του Ποσειδώνα.
Αδιαφιλονίκητη σταρ και από τα πιο φημισμένα αιγαιοπελαγίτικα χωριά είναι η Όλυμπος. Είναι χτισμένη στο βόρειο μέρος της Καρπάθου, στον αυχένα του όρους Προφήτη Ηλία (Όλυμπος κατά την αρχαιότητα). Η γεωγραφική της απομόνωση από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην αναλλοίωτη διατήρηση της μοναδικής της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης, μέχρι σήμερα. Το αρχαϊκό γλωσσικό ιδίωμα, η μουσική, τα έθιμα και η αρχιτεκτονική αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της μοναδικότητας που παρουσιάζει ο οικισμός. Οι γυναίκες εξακολουθούν να φορούν σε όλες τους τις δραστηριότητες τις παραδοσιακές υφαντές φορεσιές, ενώ από το πλούσιο εθιμοτυπικό ξεχωρίζουν οι παραδόσεις του γάμου, του Πάσχα και η τελετή της ονοματοθεσίας των εφτά, που γίνεται την έβδομη ημέρα της ζωής του νεογέννητου.
Το κύριο κοινωνικό κέντρο του χωριού είναι η εκκλησία. Κάθε θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση λαμβάνει χώρα γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας. Η μεγαλύτερη γιορτή της Ολύμπου είναι το πανηγύρι του Άη Γιάννη στις 29 Αυγούστου που γίνεται σε ένα απομονωμένο ξωκλήσι μακριά από το χωριό. Το ιδιαίτερο τελετουργικό που ακολουθείται στο πανηγύρι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των απλών επισκεπτών αλλά και ανθρωπολόγων και εθνολόγων, που έρχονται για να μελετήσουν από κοντά τα έθιμα του τόπου.
Επίνειο της Ολύμπου είναι το γραφικό ψαροχώρι Διαφάνι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Στο ορεινό Απέρι, το αρχοντοχώρι που υπήρξε πρωτεύουσα και πνευματικό κέντρο, θα ανεβείτε στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Καρπάθου, για να απολαύσετε πανοραμική θέα. Στην καταπράσινη Βωλάδα θα χαρείτε όμορφους περιπάτους στα δαιδαλώδη σοκάκια με τις ασπρισμένες αυλές και τις ολάνθιστες μπουκαμβίλιες, καθώς και πεζοπορικές διαδρομές στο οροπέδιο της Λάστου, γεμάτο με αγροικίες και γραφικά εκκλησάκια. Ο Όθος, το ψηλότερο χωριό του νησιού, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 510 μ, συχνά μοιάζει να χάνεται μέσα στα σύννεφα! Αξίζει να δείτε το παραδοσιακό καρπαθιώτικο σπίτι, στο Λαογραφικό Μουσείο και αν είστε τυχεροί να ζήσετε από κοντά τα φημισμένα παραδοσιακά γλέντια που «στήνονται» στα πανηγύρια του Αγίου Παντελεήμονα (26-28 Ιουλίου) και του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή (3 Νοεμβρίου).
Στον Λευκό, από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια χωριά με αμμουδερές παραλίες, θα επισκεφθείτε την Ακρόπολη στη θέση «Πελεκητό», το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (13ος αι.) και το Σώκαστρο, νησί που κάποτε ήταν χερσόνησος, με βυζαντινά και μεσαιωνικά ερείπια. Στο ρομαντικό Μεσοχώρι με την ανεμπόδιστη θέα στο πέλαγος, θα εντυπωσιαστείτε από τα παραδοσιακά καρπαθιώτικα σπίτια με τις βοτσαλωτές αυλές. Στις Μενετές, την πολύχρωμη αετοφωλιά χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Προφήτη Ηλία, θα δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, την πιο φημισμένη του νησιού και τη σημαντική αρχαιολογική συλλογή με αγγεία, γλυπτά και εικόνες που έχουν βρεθεί στη περιοχή. Στην Αρκάσα δεσπόζει ο λόφος του Παλαιόκαστρου με λείψανα από την αρχαιότητα, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Αναστασίας (4ος αι.) με θαυμάσια ψηφιδωτά.
Κοντινές εξορμήσεις
Από την Κάρπαθο, αξίζει να περάσετε στο ακατοίκητο νησί της Σαρίας, που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Στο νησί έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή ως τους ιστορικούς χρόνους. Στα Β βρίσκεται ο παλιός οικισμός Παλάτια, με εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια του 10ου αι. (πιθανώς ορμητήριο πειρατών), παλιές εκκλησίες και μικρή όμορφη αμμουδιά. Όλο το νησί, όπως και το βόρειο τμήμα της Καρπάθου, μαζί με την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000», αφού εδώ ευδοκιμούν περισσότερα από 80 είδη σπάνιων ή ενδημικών φυτών, φιλοξενείται σημαντικός αριθμός αρπακτικών πουλιών και βρίσκουν καταφύγιο φώκιες Monachus-monachus.