Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Αεροφωτογραφία από άσπρη εκκλησία πάνω σε βράχια στη θάλασσα που ενώνεται με την ξηρά με ένα γεφυράκι.

Σίφνος

ΤΩΡΑ 12 °C

Ο καιρός για τις επόμενες 5 ημέρες

  • ΤΡΙ 15 °C
  • ΤΕΤ 15 °C
  • ΠΕΜ 15 °C
  • ΠΑΡ 16 °C
  • ΣΑΒ 14 °C
  • ΚΥΡ 15 °C

Πηγή: Μετεωρολογικοί σταθμοί Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr

Το κυκλαδονήσι της αρμονίας & του μέτρου

Κάτασπρα παραδοσιακά κυκλαδοχώρια, αμέτρητες εκκλησίες, γραφικοί περιστερώνες, ανεμόμυλοι, παραλίες με πεντακάθαρα νερά, ατμοσφαιρικό σκηνικό, ζωντανές παραδόσεις, χαλαροί ρυθμοί συνθέτουν την εικόνα της Σίφνου, το νησί του μέτρου και της αρμονίας που προσφέρεται για ποιοτικές διακοπές.
Αποτελεί τμήμα των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων που φημίζεται εκτός των άλλων για τη γραφική του αρχιτεκτονική, τις τοπικές λιχουδιές, και φυσικά, τη νυχτερινή της ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Το νησί έχει επίσης μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική τέχνη και ακόμη διατηρώντας μέχρι σήμερα πολλά εργαστήρια αγγειοπλαστικής - κεραμικής.

Το νησί των γεύσεων αλλά και των ποιητών όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς καθώς από εδώ κατάγεται ο Τσελεμεντές αλλά και οι κορυφαίοι ποιητές Ιωάννης Γρυπάρης, Κλεάνθης Τριανταφύλλου ή Ραμπαγάς και Αριστομένης Προβελέγγιος– σας προσφέρει έναν ξεχωριστό συνδυασμό παραδοσιακών και κοσμοπολίτικων προορισμών.
Κορίτσι που περπατάει σε πλακώστρωτο δρομάκι ανάμεσα σε άσπρα σπίτια. Σε μια αυλή μια μεγάλη κόκκινη μπουκαμβίλια.
Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή στην αρχαιότητα, χάρη στα μεταλλεία χρυσού και αργύρου και τα λατομεία «σιφνίου λίθου». Από το 1687 έως το 1854 αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο και εδώ λειτούργησε η περίφημη Σχολή του Παναγίου Τάφου, γνωστή ως «Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους».

Περιήγηση στα χωριά του νησιού

Απολλωνία
Η Απολλωνία, η Χώρα της Σίφνου, απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους, στο κέντρο του νησιού. Τα σιφνέικα σοκάκια και τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια συνθέτουν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού, στην πλατεία Ηρώων, το οποίο λειτουργεί απογευματινές ώρες.
Όπου και αν επιλέξετε να καθίσετε για φαγητό, η απόλαυση είναι εγγυημένη, καθώς εδώ στο νησί του Τσελεμεντέ, το φαγητό είναι επιστήμη. Δοκιμάστε επίσης τα φρέσκα παραδοσιακά γλυκά στα ζαχαροπλαστεία της Χώρας και ετοιμαστείτε για μια ξέφρενη νυχτερινή περιήγηση στα ροκ και lounge μπαρ και στα κλαμπ! Αν επιθυμείτε να βρίσκεστε στο κέντρο των γεγονότων, σας προτείνουμε να μείνετε στη Χώρα όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων.

Αρτεμώνας
Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα βρίσκεται το χωριό του Αρτεμώνα το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Σίφνου, με αρχοντικά νεοκλασικού ρυθμού, κήπους και λουλουδιασμένες αυλές. Ψηλά στην κορυφή του λόφου σώζονται δύο ανεμόμυλοι, απ’ όπου έχετε πανοραμική θέα του νησιού.
Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, ρίξτε κλεφτές ματιές στους κατάφυτους καγκελόφραχτους κήπους. Εδώ θα βρείτε κάποιες από τις διασημότερες ταβέρνες του νησιού αλλά και τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία, που σερβίρουν σπιτικά μπισκότα και ζεματιστούς λουκουμάδες. Για όσους επιθυμούν την ηρεμία και το δροσερό κλίμα, ο Αρτεμώνας είναι σίγουρα το ιδανικό μέρος για να καταλύσουν.

Στον Αρτεμώνα θα συναντήσετε την οικία του ποιητή Γιάννη Γρυπάρη (1870-1942) καθώς και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αγγειοπλαστικής. Θαυμάστε την Παναγία την Κόγχη, με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και την Παναγία της Άμμου ή Σάμου (ανακαινίστηκε το 1788), όπου υπάρχει η Παναγία η Μοναχή, σπάνια απεικόνιση της Παναγίας χωρίς το θείο βρέφος. Στο χωριό Άγιος Λουκάς (Αϊ-Λούκας), επισκεφθείτε τη δισυπόστατη εκκλησία της Παναγίας τα Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου για να δείτε τις τοιχογραφίες του Αγάπιου, του περίφημου λαϊκού αγιογράφου της Σίφνου.
Κάντε μια στάση στο Άνω Πετάλι, το χωριό με την ωραιότερη θέα προς την ανατολή (ιδιαίτερα από την αυλή του Αγίου Ιωάννη) και την εκκλησία του Αγίου Αντύπα (1636), ενώ από τη συνοικία της Καμαρωτής, θα απολαύσετε τη θέα της κεντρικής Σίφνου μέχρι το Κάστρο.

Κάστρο
Χτισμένο πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου, το Κάστρο που κατοικείται από τους αρχαίους χρόνους αποτελεί σήμερα ένα ανοιχτό μουσείο. Ο εκπληκτικής ομορφιάς οχυρωμένος οικισμός του διατηρεί ανέπαφη τη μεσαιωνική δομή του με τα αρχοντικά σπίτια. Η πυκνή δόμηση τονίζει τον οχυρωματικό χαρακτήρα του χωριού. Η είσοδος στο Κάστρο γίνεται από τις «λόζιες» (ή λοζιές) τις παλιές εισόδους-στοές που άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν τον οικισμό σαν πολεμικοί πύργοι. Στην πρώτη σειρά από συνεχόμενα σπίτια, με θέα το απέραντο Αιγαίο, η οποία αποτελούσε και το εξωτερικό μεσαιωνικό τείχος, κατοικούσε η λαϊκή τάξη, ενώ στο εσωτερικό διέμεναν οι αριστοκράτες ώστε να είναι περισσότερο προστατευμένοι από τις επιδρομές των πειρατών.

Περπατήστε μέσα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στην απαράμιλλη γοητεία του Κάστρου με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα οικόσημα και τους αρχαίους κίονες. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται συλλογή γλυπτών και κεραμικών από τη γεωμετρική ως τη βυζαντινή περίοδο. Θαυμάστε το σκαρφαλωμένο στο βράχο εκκλησάκι «Εφταμάρτυρος» (δηλαδή των Επτά Μαρτύρων), που ισορροπεί ανάμεσα στα κύματα, και απολαύστε τη θέα του Αιγαίου που κόβει την ανάσα! Επισκεφθείτε τους ναούς του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Ιωάννη (1629), στην είσοδο του χωριού. Σ’ αυτό το σημείο λειτούργησε η περίφημη Σχολή του Αγίου Τάφου (1687-1835), γνωστή και ως «Παιδευτήριον του Αρχιπελάγους». Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες Παναγία η Ελεούσα (1653), Παναγία «Η Κοίμησις» (1593), με τα δάπεδα λαϊκής τέχνης και τον αρχαίο βωμό στη θέση της αγίας τράπεζας, Άγιος Νικόλαος (1566) και Άγιος Ιωάννης Θεολόγος (1617).

Καταβατή
Χωριό στο οποίο βρίσκεται η τρίκλιτη, με κωνοειδή τρούλο, εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόχτιστης, την οποία, κατά την παράδοση, έχτισαν και λειτουργούν άγγελοι. Νοτιότερα του χωριού είναι το μοναστήρι των Φυρογείων (16ου αι.).

Εξάμπελα
Κεντρικός οικισμός της Σίφνου. Στην είσοδό του βρίσκονται οι «Αράδες», σειρές δηλαδή, από περίπου δέκα ανεμόμυλους. Είναι το χωριό του ποιητή και ακαδημαϊκού Αριστομένη Προβελέγγιου (1850-1936) και του Νικόλαου Τσελεμεντέ (1878-1958), του μεγάλου Έλληνα δασκάλου της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. Αξίζει να δείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής (1642) στο δρόμο προς τον Φάρο, όπου λειτουργεί Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Καμάρες
Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό και λιμάνι του νησιού από τα τέλη του 19ου αι. Αξίζει να δείτε το ναό του Αγίου Γεωργίου (1785) και της Αγίας Βαρβάρας, το Φανάρι (1896) και λείψανα από τα καμίνια και τη σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος (1883). Από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, θα απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Φάρος
Βρίσκεται στα ΝΑ της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού (ήταν το επίσημο λιμάνι ως το 1883). Στην είσοδο του λιμανιού εκτείνεται η «πετρογολέτα», μια βραχώδης νησίδα αποκομμένη από τη στεριά, πάνω στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής (1650), πολιούχου της Σίφνου.

Πλατύς Γιαλός
Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και μια από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων. Στον οικισμό θα βρείτε θαυμάσια προϊόντα σιφναϊικης κεραμικής, στα εργαστήρια που λειτουργούν εκεί. Αξίζει να δείτε το μοναστήρι της Παναγίας του Bουνού (1813). Βορειοανατολικά, στον Άσπρο Πύργο, εντοπίστηκαν ερείπια αρχαίου πύργου. Νοτιοανατολικά, στην είσοδο του όρμου, βρίσκεται το ιδιόκτητο και ακατοίκητο νησάκι Κιτριανή, με την εκκλησία της Παναγίας της Κυπριανής, του 1732.

Βαθύ
Γραφικός παραλιακός οικισμός, χτισμένος σε έναν κλειστό υπήνεμο κόλπο. Είναι πατρίδα πολλών αγγειοπλαστών. Αξίζει να δείτε την εκκλησία του Άγιου Ανδρέα (1701) και την προϊστορική ακρόπολη που βρίσκεται κοντά.

Χερρόνησος
Παραδοσιακό ψαροχώρι, με μικρή αμμουδιά "κρυμμένο" μέσα σε έναν απάνεμο κόλπο που λέγεται πως είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Τοπικές συνταγές

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Η Σίφνος συνδέεται με τον Πειραιά και άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Τα συμβατικά πλοία, κάνουν το δρομολόγιο «Πειραιάς – Σίφνος» σε 5,5 ώρες περίπου ενώ τα high speed σε 2,5 περίπου.Σύνδεση γίνεται και από το λιμάνι της Ραφήνας.

Άλλοι προορισμοί

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια