Αποδράσεις στην ανοιξιάτικη φύση
Η ελληνική φύση στα καλύτερά της, μας προσκαλεί για ονειρεμένες εξορμήσεις σε καταπράσινα βουνά και φαράγγια, ολάνθιστους κάμπους και λιβάδια, αφρισμένα ποτάμια και γαλήνιες λίμνες. Οι επιλογές είναι πραγματικά αναρίθμητες, σε όποια γωνιά της χώρας κι αν βρεθείτε. Ωστόσο, επιλέξαμε για εσάς πέντε «παραδείσους επί γης», όπου θα απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης στο έπακρο.
Λίμνη Δόξα
Καμάρι της ορεινής Κορινθίας, η γραφική λίμνη, αν και τεχνητή, μοιάζει απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον. Προστατευμένη από τις πανύψηλες, ελατοσκέπαστες βουνοκορφές της Ζήρειας και του Χελμού αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς ακόμη και για μονοήμερες εξορμήσεις. Μέσα της εισχωρεί μια στενή λωρίδα γης, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Φανουρίου. Σε μικρή απόσταση, φωλιασμένο σε δασωμένη πλαγιά, συναντάμε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, φημισμένο για τη φρουριακή αρχιτεκτονική του και τον χώρο του «Κρυφού Σχολιού». Το οροπέδιο του Φενεού στα 850 μέτρα υψόμετρο και τα εννέα πετρόχτιστα χωριά που περιστοιχίζουν τη λίμνη, συμπληρώνουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το μοναδικό κάλλος της περιοχής.
Ο ήσυχος δρόμος που κυκλώνει τη λίμνη προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους, αλλά και ποδηλατάδες με… θέα.
Στενά του Νέστου
Φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης, ο ποταμός Νέστος διατρέχει στο μακρύ του ταξίδι τοπία μοναδικής ομορφιάς, με πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Το υδάτινο του οικοσύστημα εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.
Αναμφίβολα, το ομορφότερο τμήμα του ποταμού βρίσκεται στα Στενά (Θρακικά Τέμπη), σε ένα βοτανικό κήπο 23.800 στρεμμάτων. Το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού σας προς τα Στενά, ανάμεσα στο χωριό Τοξότες και τη Σταυρούπολη, απέχει μόλις 12 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης. Από εδώ θα απολαύσετε το ποτάμι να κυλά νωχελικά ζωγραφίζοντας στο διάβα του υδάτινους μαιάνδρους.
Η φύση σάς προκαλεί να την εξερευνήσετε με κάθε τρόπο, καθώς στην περιοχή πραγματοποιούνται οργανωμένα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πεζοπορία, κατάβαση του ποταμού με κανό καγιάκ, ιππασία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών και περιήγηση με οχήματα 4Χ4.
Σαμοθράκη
Τον συμπαγή, τοξοειδή ορεινό όγκο του νησιού αυλακώνουν εκατοντάδες ρυάκια και μικρά ποτάμια που ξεχύνονται από το όρος Σάος. Στο διάβα τους, κατεβαίνοντας ακτινωτά από το βουνό, τροφοδοτούν ρέματα και φαράγγια με «ιδιαίτερα» ονόματα (Φονιάς, Γριά Βάθρα, Τσιβδογιάννης, Κρεμαστός, Γυαλί κ.ά.). Σχηματίζουν, επίσης, καταρράκτες (Κλείδωση, Κακιά Πλάκα, Καρυά κ.ά.) που κυλούν ανάμεσα στο οργιώδες πράσινο, καθώς και τις περίφημες βάθρες, τις αλλεπάλληλες φυσικές λιμνούλες μέσα στα βράχια με τα κρυστάλλινα βαθυπράσινα νερά. Οι πιο γνωστές είναι του Φονιά και η Γριά Βάθρα.
Η περιπέτεια της ανακάλυψης έχει ως αφετηρία τα Θέρμα. Έναν καταπράσινο παράδεισο με θερμές ιαματικές θειούχες πηγές, που αναβλύζουν μέσα από ψηλές καστανιές και πυκνές μυρτιές και είναι γνωστές από τους βυζαντινούς χρόνους. Από εδώ ξεκινά η ανάβαση στο όρος Σάος. Οι βάθρες που θα συναντήσετε στη πορεία σας είναι πολλές. Η ανακάλυψη, όμως, του «κρυμμένου θησαυρού» απαιτεί περπάτημα και σε ορισμένες περιπτώσεις…σκαρφάλωμα! Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται σημαντικά καθώς πλησιάζετε τις ψηλότερες βάθρες.
Εφοδιαστείτε, λοιπόν, με ένα σακίδιο πλάτης, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια, μπόλικη διάθεση για εξερεύνηση και… ξεκινήστε!
Φαράγγι του Βίκου
Από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα, το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου–Αώου. Η επιβλητική, άγρια
ομορφιά του απλώνεται στα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων στα σύνορα με την Κόνιτσα. Τις απότομες ορθοπλαγιές στολίζουν σπάνια λουλούδια και βότανα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των οποίων ήταν γνωστές στους «εμπειρικούς» γιατρούς των γύρω χωριών, τους περίφημους «Βικογιατρούς».
Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μια έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 έως 5 ώρες. Τα πιο εντυπωσιακά σημεία με θέα προς το φαράγγι βρίσκονται στο χωριό Βραδέτο (θέση Μπελόη και θέση Οξιά).
Το φαράγγι διατρέχει ο ποταμός Βοϊδομάτης, από τους καθαρότερους στην Ευρώπη, ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο rafting. Κατά μήκος του ποταμού θα συναντήσετε μερικά από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια, με διασημότερο το γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Βάλια Κάλντα
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα που στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει «ζεστή κοιλάδα», βρίσκεται στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Το παρθένο τοπίο που φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα περικυκλώνεται από βουνοκορφές και δασωμένες πλαγιές και διανθίζεται με ποταμάκια και λίμνες, τις ξακουστές δρακόλιμνες της Φλέγκας.
Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία. Οι πέντε, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, χαρακτηριστικές διαδρομές για τη διάσχισή της θεωρούνται:
- Σταυρός της Βάλια Κάλντα–κορυφή Ζιώγα–αρχή Αρκουδορέματος
- Σταυρός της Βάλια Κάλντα–Αρκουδόρεμα–Βοβούσα (μπορεί να γίνει και ανάποδα)
- Κοιλάδα της Βάλια Κάλντα– αρχή Αρκουδορέματος
- Αρκουδόρεμα–Λίμνες Φλέγκας–Κορυφή Φλέγκας
- Λίμνη Αώου–Ορειβατικό καταφύγιο–Κορυφή Φλέγκα–Λίμνες Φλέγκας–Αρκουδόρεμα
Η πιο πρόσφορη «πύλη» εισόδου στον εθνικό δρυμό είναι το χωριό Σπήλαιο που βρίσκεται 26 χλμ. νοτιοδυτικά των Γρεβενών.