Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Ξεφυλλίζοντας το ελληνικό καλοκαίρι

Με την Ελλάδα στο… χαρτί!

Οι καλοκαιρινοί μήνες, που συνδέονται με μεγαλύτερη χαλάρωση και άφθονο ελεύθερο χρόνο, είναι για τους περισσότερους η καταλληλότερη περίοδος για να απολαύσουν την ανάγνωση ενός ή περισσότερων βιβλίων, οποιασδήποτε κατηγορίας. Για το καλοκαίρι, τo visitgreece.gr προτείνει ορισμένους από τους αντιπροσωπευτικότερους τίτλους μυθιστορημάτων και ταξιδιωτικών εντυπώσεων που ως θέμα ή ως «φόντο» τους έχουν την Ελλάδα –την ιστορία, τους τόπους, τους ανθρώπους, τη μοναδική της ατμόσφαιρα.

Οι προτάσεις ξεκινούν με το εξαιρετικό μυθιστόρημα της κορυφαίας Πατρίσια Χάισμιθ Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου (1964), που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή προβολή της ομότιτλης ταινίας. Η κορυφαία και πολυβραβευμένη αμερικανίδα συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ τοποθετεί τη δράση της ιστορίας της στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 και ειδικότερα στην Αθήνα και την Κρήτη. Ένας αμερικανός απατεώνας, επιδιώκοντας να αποφύγει τη σύλληψή του στις ΗΠΑ, καταφεύγει με τη γοητευτική σύζυγό του στην Ελλάδα, όπου μετά το φόνο ενός αστυνομικού που διαπράττει σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, συνδέεται «τυχαία» με έναν μυστηριώδη συμπατριώτη τους.

Ένα ακόμα πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα είναι Το νησί της Βικτόρια Χίσλοπ (2005) με χώρο δράσης το μικρό νησί Σπιναλόγκα (στην ανατολική Κρήτη), το παλιό ενετικό κάστρο, που από το 1905 μέχρι το 1957 λειτούργησε ως λεπροκομείο και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κρήτης. Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της Αγγλίδας Αλέξις, η οποία μετά από επίπονη έρευνα ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με την ιστορία της μικρής αυτής νησίδας.

Ένα παλιότερο αλλά πάντα κλασικό βιβλίο για την Ελλάδα είναι Ο κολοσσός του Μαρουσιού (1941) του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα Χένρι Μίλερ. Ο συγγραφέας ήρθε στην Ελλάδα το 1939 μετά από πρόσκληση του Άγγλου ομοτέχνου του Λόρενς Ντάρελ, συγγραφέα μεταξύ άλλων του θρυλικού Αλεξανδρινού Κουαρτέτου(1962), που ζούσε στην Κέρκυρα. Ο Μίλερ επισκέφθηκε διάφορες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, γνώρισε σημαντικούς Έλληνες διανοούμενους και αποτύπωσε τις εντυπώσεις από το ταξίδι του στο βιβλίο αυτό, που συνιστά μια ιδιότυπη περιδιάβαση στην ελληνική ανθρωπογεωγραφία και από πολλούς θεωρείται ως το καλύτερό του.

Στους «επιγόνους» του Μίλερ και του Ντάρελ, που αγάπησαν την Ελλάδα και έγραψαν για αυτήν, συγκαταλέγονται επίσης ο βρετανός Πάτρικ Λη Φέρμορ με το περίφημο ταξιδιωτικό του βιβλίο Μάνη: Ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο (1958), ο συμπατριώτης του Τζον Φάουλς, που από τις Σπέτσες εμπνεύστηκε τον Μάγο (1966), ένα από τα κορυφαία έργα του, του οποίου ο πρωταγωνιστής ενηλικιώνεται μέσα από τη μύηση στο ελληνικό τοπίο, o Γάλλος Ζακ Λακαριέρ με το Ελληνικό καλοκαίρι (1976), καθώς και ο βρετανός ποιητής κι αρχαιολόγος Πίτερ Λίβι, που στο Λόφο του Κρόνου (1980), συνδέει τα οδοιπορικά του στη Μάνη, την Κρήτη ή την Ολυμπία με αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα του '60 και του '70. Δύο χρόνια αργότερα, ο αμερικανός συγγραφέας Ντον Ντελίλο, από τους σημαντικότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής Αμερικής που έζησε για λίγα χρόνια στην Ελλάδα, σ' ένα από τα πιο φιλόδοξα και πρωτότυπα μυθιστορήματά του, Τα ονόματα (1982), ξεκινά με την «αντιπαράθεση» του «σοβαρού, σιωπηλού βράχου» της Ακρόπολης και της «ανοργάνωτης, βουερής» Αθήνας για να αφηγηθεί την ιστορία μιας αίρεσης φανατικών μυστικιστών η οποία κυκλοφορεί στα ελληνικά νησιά!

Δύο ακόμα, σχετικά πρόσφατα, βιβλία με διεθνή απήχηση διερευνούν με χιούμορ και διεισδυτικότητα τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας. Πρόκειται για το Δείπνο με την Περσεφόνη (1996) της αμερικανίδας ποιήτριας Πατρίτσια Στόρας, που έζησε στην Αθήνα και περιγράφει με ευαισθησία αλλά και ευθύτητα μια χώρα που «ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και την Οδό Ευρυδίκη (2004) της ρωσικής καταγωγής και εγκατεστημένης από το 2001 στην Αθήνα συγγραφέα Σόφκα Ζινόβιεφ, το οποίο αποτελεί έναν απολαυστικό και βιωματικό «οδηγό» για τη σημερινή Ελλάδα.

Τέλος, τον ενδεικτικό αυτόν κατάλογο συμπληρώνουν δύο αμιγώς αστυνομικά μυθιστορήματα (τύπου «whodunit»), που εξελίσσονται στην αρχαία Αθήνα. Το Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά (1995) της Γαλλίδας πανεπιστημιακού και ελληνίστριας Κλοντ Μοσέ εκτυλίσσεται το 349 π.Χ. κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Μεγάλων Διονυσίων, ενώ Το σπήλαιο των ιδεών (2000) του Ισπανού Χοσέ Κάρλος Σομόζα μετά τον τερματισμό του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Χαρούμενη Ανάγνωση!

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Παιχνίδια παραλίας

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για μια ακόμη απόδραση∙ να χαρούμε τον ήλιο και τη θάλασσα∙ να απολαύσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς με το ταίρι μας ή τα «αγγελούδια» μας.

Αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα

Την ώρα που ο ήλιος μάς αποχαιρετά, μοιάζει να συμβαίνει κάτι μαγικό! Κάθε μέρα, την ίδια περίπου ώρα, στον ίδιο καμβά, η φύση ζωγραφίζει με τα πιο απίθανα χρώματα τη μεγαλοπρεπή έξοδο του ουράνιου αναχωρητή.