Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Στης Ακρόπολης τα … πέριξ!

Οι γειτονιές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Η Αθήνα είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις εμβληματικότερες πρωτεύουσες του κόσμου. Η ιστορία της ξετυλίγεται γύρω από την Άορνο Πέτρα της Ακρόπολης και αποτυπώνεται στα σπουδαία μνημεία και αριστουργήματα της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του 19ου και του 20ου αι. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε ένα πανόραμα της αρχαίας Αθήνας είναι να περπατήσετε στις παλιές γειτονιές του ιστορικού της κέντρου, που αιώνες τώρα αντηχούν στα δαιδαλώδη στενά τους μια ιστορία 6.000 ετών!

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σεργιανίζοντας στης Ακρόπολης τα μέρη!

Πλάκα


Το «βάπτισμα» ανήκει δικαιωματικά στην Πλάκα, την πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, η οποία κατοικείται αδιάκοπα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το πολιτιστικό μωσαϊκό της είναι πράγματι εντυπωσιακό: τα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας, η Ρωμαϊκή αγορά, οι βυζαντινές εκκλησιές, τα αρχιτεκτονήματα της Οθωμανικής περιόδου, τα θεματικά μουσεία … είναι μερικά μόνο δείγματα ανυπολόγιστης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αξεπέραστη γοητεία τής «γειτονιάς των θεών», όπως αποκαλείται, κρύβεται στα δαιδαλώδη σοκάκια της, στα φροντισμένα σπιτάκια με τις ολάνθιστες αυλές, αλλά και στις ανακαινισμένες επαύλεις της νεοκλασικής περιόδου. Γραφικά ταβερνάκια και κουκλίστικα καφέ συμπληρώνουν την καλαισθησία της περιοχής.
Στις κεντρικές οδούς Αδριανού, Κυδαθηναίων, αλλά και σε παρακείμενα στενά θα βρείτε πλήθος καταστημάτων με παραδοσιακά είδη, σουβενίρ και είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης για τις αγορές σας.

Αναφιώτικα


Στη βορειοανατολική πλευρά του ιερού βράχου της Ακρόπολης κουρνιάζει η πιο ιδιαίτερη γειτονιά της Αθήνας. Μια χαρακτηριστική νησιώτικη συνοικία με χαμηλά, ασβεστωμένα σπιτάκια, χρωματιστά παραθυρόφυλλα και ευωδιαστές αυλές μας μεταφέρει τη θαλασσινή αύρα ενός τυπικού κυκλαδίτικου νησιού.
Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αι. όταν οικοδόμοι από την Ανάφη, φημισμένοι τεχνίτες, ήρθαν στην Αθήνα για την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων. Γνωρίζοντας ότι θα περνούσαν χρόνια μέχρι να επιστρέψουν στον τόπο τους και νιώθοντας νοσταλγία για τη γενέτειρά τους, αποφάσισαν να την αναπαραστήσουν στην υψηλότερη περιοχή της Πλάκας. Έτσι, έχτισαν μικρά λευκά σπίτια, στο ίδιο αρχιτεκτονικό ύφος με αυτό του νησιού τους. Τα Αναφιώτικα, η γειτονιά, δηλαδή, των Αναφιωτών, είναι μια λιλιπούτεια γραφική περιοχή, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Μοναστηράκι


Στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου, σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές της «παλιάς» Αθήνας, ένα γοητευτικό κράμα ρυθμών και πολιτισμών μοιάζει να «ασφυκτιά» στα πολύβουα στενά, τα οποία παραπέμπουν στην οθωμανική και εν μέρει βυζαντινή διάρθρωση της πόλης.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την ομώνυμη ιστορική πλατεία, κλασσικό σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Επισκεφθείτε μεταξύ άλλων το τζαμί Τζισταράκη, τη βιβλιοθήκη του Αδριανού, τη βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ακόμα, ο αναπαλαιωμένος νεοκλασικός σταθμός του μετρό, ένας από τους παλαιότερους του δικτύου (1895), όπου δίπλα στις αποβάθρες του έχει αποκαλυφθεί και εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (300 τ.μ.) η εγκιβωτισμένη από την αρχαιότητα κοίτη του ποταμού Ηριδανού.

Οι αγορές στο Μοναστηράκι είναι μία εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε! Σήμα κατατεθέν τής περιοχής είναι το υπαίθριο παζάρι, που ξεκινά από την πλατεία Αβησσυνίας (Γιουσουρούμ) και απλώνεται στους γύρω κεντρικούς δρόμους (Αδριανού, Πανδρόσου, Ηφαίστου, Θησείου, Αγίου Φιλίππου, Άστιγγος και Ερμού). Εδώ πωλούνται σχεδόν τα πάντα: από αντίκες και συλλεκτικά αντικείμενα μέχρι μουσικά όργανα, είδη ρουχισμού και ό,τι βάλει ο νους σας. Εάν σκοπεύετε να κάνετε αγορές είναι προτιμότερο να πάτε νωρίς το πρωί. Εάν, όμως, επιθυμείτε απλώς να περπατήσετε και να περάσετε όμορφα την ώρα σας, ένα κυριακάτικο μεσημέρι είναι η καλύτερη ώρα. Συνδυάστε τον περίπατό σας με μια ουζοκατάνυξη σε ένα από τα πολλά μεζεδοπωλεία της περιοχής.


Ψυρρή


Δίπλα στο Μοναστηράκι, βρίσκεται η περιοχή του Ψυρρή, μια γραφική, νεοκλασική αθηναϊκή γειτονιά με έντονη νυχτερινή ζωή, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια της πόλης.


Στα όρια του ιστορικού κέντρου της πόλης θα συναντήσετε κι άλλες χαρακτηριστικές και ιδιαίτερα γραφικές συνοικίες: την περιοχή Μακρυγιάννη (κοντά στην Ακρόπολη και δίπλα στο εντυπωσιακό ομώνυμο Μουσείο), τα Άνω Πετράλωνα με ενδιαφέροντα δείγματα λαϊκής αστικής αρχιτεκτονικής και το Θησείο με πολλά νεοκλασικά και δημόσια μέγαρα που του προσδίδουν ιδιαίτερη αίγλη. Στην ομώνυμη πλατεία (επί της οδού Αποστόλου Παύλου) θα απολαύσετε τον καφέ σας με φόντο την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά.

Χαρακτηριστικό ύφος διαθέτουν επίσης οι περιοχές του Κεραμεικού ( αναπτύσσεται γύρω από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο), του Μεταξουργείου, αλλά και το πασίγνωστο Γκάζι, όπου λειτουργούσε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, που σήμερα στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, γνωστό και ως «Τεχνόπολις». Το Γκάζι θεωρείται από τα πιο hotspots σημεία της αθηναϊκής νύχτας.

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
Γυναίκα με σκύλο κάθονται και βλέπουν τη θέα της πόλης από έναν πράσινο λόφο.

Εκδρομές με το κατοικίδιο

Οι πιο πολύτιμες στιγμές στη ζωή είναι αυτές που περνάμε με την οικογένειά μας, ειδικά στις διακοπές που μπορούμε να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένων και των αγαπημένων μας κατοικίδιων.

Ελλάδα: Σινεμά κάτω από τ'άστρα

Ο θερινός κινηματογράφος, πέρα από τη δεδομένη αισθητική και συναισθηματική του αξία, χάρη στην οποία κατέχει θέση σημαντική στη ζωή των Ελλήνων κάθε ηλικίας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως ιστορικό στοιχείο μιας περιόδου κατά την οποία οτιδήποτε υπαίθριο, όπως η ψυχαγωγία, συνδεόταν κυρίως με τη δημόσια ζωή των Ελλήνων. Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένα καλό παράδειγμα της επίδρασης του κλίματος στην αστική αρχιτεκτονική, αφού η Ελλάδα είναι προικισμένη με τις συνθήκες εκείνες που, για μεγάλο μέρος του έτους, καθιστούν την ύπαιθρο ευχάριστη και τους εξωτερικούς χώρους ιδανικό σημείο συνάντησης και συναναστροφής.