Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα εκτός σεζόν
Αγροτουρισμός και πολιτιστική κληρονομιά
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τα έχει όλα: ψηλά βουνά, πυκνά δάση, εύφορες πεδιάδες και μια ατελείωτη ακτογραμμή με καταπληκτικές παραλίες. Τα ταξίδια στην ύπαιθρο τη χαμηλή τουριστική περίοδο σας υπόσχονται μοναδικές εμπειρίες και υπέροχες αναμνήσεις.
Το
μάζεμα της ελιάς είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους εσάς που αγαπάτε τις δραστηριότητες στη φύση, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο, κατά περιοχή. Το
ελαιόλαδο είναι ένα βασικό διατροφικό προϊόν και αγαπημένο για εμάς τους Έλληνες από την αρχαιότητα. Η
ελιά ήταν άλλωστε το ιερό δέντρο της
θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης των Αθηνών. Η πραγματική και συμβολική αξία αυτού του δέντρου και του καρπού του ήταν τόσο μεγάλη, που οι νικητές στους τοπικούς αθλητικούς αγώνες βραβεύονταν με ένα αγγείο γεμάτο παρθένο ελαιόλαδο, ενώ οι νικητές των
Ολυμπιακών Αγώνων στεφανώνονταν από τους Ελλανοδίκες με τον
κότινο (ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς).
Επισκεφθείτε μια ελαιοπαραγωγική φάρμα για να συμμετάσχετε στην παραδοσιακή διαδικασία της
συγκομιδής της ελιάς και της
παραγωγής ελαιολάδου και να μάθετε τις πάμπολλες θρεπτικές, καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες του διάσημου αυτού καρπού. Έτσι, μαζί με τη φιλοξενία, θα απολαύσετε μία ξεχωριστή αγροτουριστική εμπειρία στην καρδιά της φύσης. Ενδεικτικά τέτοιες φάρμες θα βρείτε σε νησιά όπως η
Εύβοια, η
Κρήτη, η
Λέσβος, η
Πάρος, η
Κάλυμνος, η
Κεφαλονιά και τα
Κύθηρα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, πχ στην
Καλαμάτα, την Αργολίδα, την
Ολυμπία, κ.α. Η ιδιαίτερη αυτή εμπειρία σας θα περιλαμβάνει γιορτές με τοπικές λιχουδιές και πιάτα μαγειρεμένα με το λάδι που φτιάξατε με τα χεράκια σας! Μπορείτε επίσης να ζητήσετε μία ποσότητα από αυτό το ελαιόλαδο για το σπίτι.
Το
κυνήγι μανιταριών έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πολλούς θαυμαστές στην Ελλάδα, καθώς όλο και περισσότεροι συμμετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα για να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να εντρυφήσουν στα τοπικά είδη μανιταριών. Το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, οι ηπειρωτικές περιοχές – κυρίως οι ορεινές – γεμίζουν με ποικιλίες μανιταριών και τρούφας. Κλείστε μία θέση στις ομάδες μανιταροσυλλογής που οργανώνονται, ακολουθήστε τον οδηγό σας στο δάσος και μάθετε πώς να τα εντοπίζετε και να ξεχωρίζετε τα ασφαλή από τα επικίνδυνα μανιτάρια. Πάρτε μέρος στις γιορτές που ακολουθούν και απολαύστε νόστιμα πιάτα μαγειρεμένα με τα φρέσκα μανιτάρια που μαζέψατε. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε εκπαιδευτικά σεμινάρια σε κάποιες από αυτές τις περιοχές.
Στα τέλη του χειμώνα - αρχές της άνοιξης, ξεκινούν οι
Απόκριες που διαρκούν τρεις εβδομάδες, με πολλή διασκέδαση, χορό, φαγοπότι και μασκαρέματα σε όλη τη χώρα. Οι Απόκριες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, στις λατρευτικές τελετές προς τιμήν του
Διονύσου, του θεού του κρασιού και της ευθυμίας. Σήμερα, είναι ένας συνδυασμός αρχαίων και χριστιανικών παραδόσεων και εθίμων που αναβιώνουν στις τοπικές κοινωνίες, με σκετς και θεατρικές παραστάσεις που περιλαμβάνουν σατιρικές σκηνές και πειράγματα στο δρόμο στους περαστικούς και τους συμμετέχοντες. Πόλεις όπως το
Γαλαξίδι, η
Νάουσα και η
Σκύρος ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα Αποκριάτικα έθιμα και εκδηλώσεις τους. Η
Πάτρα, το
Ρέθυμνο και η
Ξάνθη είναι επίσης προορισμοί που πρέπει να επισκεφθείτε αυτή την περίοδο, καθώς εκεί πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες παρελάσεις με άρματα, κοστούμια, χορούς και πολύ πολύ κέφι!