Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Λασκαράκης

Οι δρακόλιμνες των ελληνικών βουνών

Σπαρμένες στα ελληνικά βουνά, γεμάτες με μύθους για παράξενα πλάσματα και δοξασίες, που έπλασαν στο παρελθόν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, σαν γαλάζια στολίδια κοσμούν το πράσινο και ενίοτε λευκό των αλπικών λιβαδιών και προσδίδουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά στα ελληνικά βουνά. Βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές, στην πλειονότητά τους στην οροσειρά της Πίνδου (Ήπειρος και Δ. Μακεδονία). Αποτελούν πηγή ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεκτίμητα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες. Το όνομά τους θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή τους ένα πολύτιμο δώρο της φύσης!

Πρόκειται για τις ξακουστές δρακόλιμνες, τις ορεινές λίμνες, που η επιστήμη τις θεωρεί απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση κατοικίες δράκων που μάχονται μεταξύ τους. Καθώς βρίσκονται σε περιοχές με μοναδική και ευαίσθητη οικολογική ισορροπία -υψηλές θερμοκρασίες, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη διακύμανση στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους καλοκαιρινούς και χειμωνιάτικους μήνες- οι αλπικές λίμνες συγκροτούν μοναδικά οικοσυστήματα. Επιπλέον, στα νερά τους ζει ο Αλπικός Τρίτωνας (Triturus alpestris), ένα ενδιαφέρον ουροδελές αμφίβιο το οποίο κολυμπά με εξαιρετική ευκολία αλλά βαδίζει και εκτός νερού. Έχει μήκος γύρω στα 10-12 εκ., εντυπωσιακό πορτοκαλέρυθρο χρώμα στο κάτω μέρος του σώματός τους και δρακόμορφη όψη!

Κάποιες από τις λίμνες κρατούν το νερό όλο το χρόνο και άλλες μόνο την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο χάνονται, αναμένοντας τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα για να «ξαναζωντανέψουν». Τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών. Εμείς εντοπίσαμε τις πιο γνωστές και ξεχωρίσαμε τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.

Ελάτε να τις επισκεφθούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα σας μαγέψουν με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά τους αλλά και την ατμόσφαιρα των μύθων που τις περιβάλλει.


Η ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΤΥΜΦΗΣ (Γκαμήλα)

Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μ. στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα (2.497 μ.). Έχει ελλειψοειδές σχήμα, έκταση περίπου 5 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό. Το τοπίο γύρω από την λίμνη, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού. Διαβάστε περισσότερα...


ΟΙ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ

Η Δρακόλιμνη Γκίστοβα
Πρόκειται για την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350μ. στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χειμώνα, λόγω του υψομέτρου, παγώνει. 

Η Δρακόλιμνη των Αρένων
Μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς, στην τοποθεσία Μουτσάλια, σχηματίζεται η λίμνη των Αρένων, φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς, όπως επίσης και της Ελλάδας με τη γειτονική Αλβανία. Σε υψόμετρο 1.740 μ., αποτελεί ένα από τα ελκυστικότερα σημεία στην καρδιά του Γράμμου που θα σας γοητεύσει μιας και δεν διακρίνεται παρά μόνο αν την προσεγγίσετε σε κοντινή απόσταση. 


ΟΙ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΣΜΟΛΙΚΑ

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα (Λύγκα)
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μ. στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα, και έχει έκταση 3-4 στρ., περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα. Για το λόγο αυτό, στα βλάχικα ονομάζεται «Λάκου-Βίνιτου», δηλαδή γαλάζια λίμνη! Διαβάστε περισσότερα...

Η Δρακόλιμνη της Μόσιας
Ορεινή λίμνη στον Σμόλικα, ανάμεσα στις κορυφές Φούρκα και Σαμαρίνα, η Μόσια (στα βλάχικα σημαίνει γριά) είναι γαλάζια την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα καλύπτεται τελείως από τα χιόνια. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κύρια λίμνη τροφοδοτεί με τα καθαρά νερά της άλλες δύο μικρότερες. 


ΟΙ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Οι Δρακόλιμνες της Φλέγγας (Μαυροβούνι)
Στην υποαλπική ζώνη του βουνού Μαυροβουνίου (μεταξύ Καλαμπάκας και Ιωαννίνων) σε υψόμετρο 1.960 μ. και 1.940 μ. θα συναντήσετε δύο πολύ όμορφες φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδου, τις δίδυμες Δρακόλιμνες της Φλέγγας. Η λίμνη που βρίσκεται ψηλότερα δέχεται το νερό των πηγών και με τη σειρά της τροφοδοτεί τη δεύτερη 20 μ. χαμηλότερα, η δε περίσσεια του νερού συνεχίζει να ρέει προς την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Διαβάστε περισσότερα...


Οι Δρακόλιμνες Λάκκου ή Αρβανίτα
Βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου της Τύμφης και σε υψόμετρο 1.450 μ., κάτω από το επιβλητικό βλέμμα της Γκούρας, δεύτερης ψηλότερης κορυφής της Τύμφης (2.463 μ.). Αποτελούν εποχιακές λίμνες, οι οποίες τροφοδοτούνται από το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων τους ανοιξιάτικους μήνες. 

Η Δρακόλιμνη Βερλίγκα ή Βρίγγα
Κοντά στο βορειότερο χωριό της περιοχής του Ασπροποτάμου, το Χαλίκι στο βουνό Λάκμος (ή Περιστέρι), θα συναντήσετε σε υψόμετρο 2.050 μ. την τρίτη “θρυλική” δρακόλιμνη της Πίνδου, Βερλίγκα ή Βρίγγα που στα βλάχικα σημαίνει κύκλος. 


Λίμνη Στεφανιάδα - Η λίμνη των Αγράφων
Στον ορεινό όγκο των Αγράφων, κοντά στο χωριό Άγραφα, βρίσκεται η εντυπωσιακή λίμνη Στεφανιάδα. Αποτελεί τη νεότερη λίμνη της Ελλάδας αφού δημιουργήθηκε μόλις το 1963 λόγω της κατακρήμνισης του εδάφους και της δημιουργίας λεκάνης που σιγά - σιγά γέμισε νερό. Είναι πνιγμένη στο πράσινο με απότομες σχετικά ακτές και η στάθμη της επηρεάζεται από τις εποχιακές βροχές. 

Αξιοσημείωτες λίμνες συναντώνται και σε άλλους ορεινούς όγκους της Ελλάδας, όπως στα Βαρδούσια, στο Βελούχι (Τυμφρηστό), στην Οίτη, στη Γκιώνα, στον Ελικώνα, στο Καλλίδρομο, στον Χελμό, στον Παρνασσό και στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

© Π. Λασκαράκης

Ώρα για έμπνευση

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Η Ελλάδα στη ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιωτική ατζέντα

Η χώρα του ήλιου και του απέραντου γαλάζιου ξέρει να ζει τη ζωή με πάθος. Ακολουθήστε το ελεύθερο πνεύμα της και χαράξτε τις δικές σας διαδρομές πολιτισμού, ιστορίας, διασκέδασης και ανεμελιάς στον ελληνικό χάρτη, όπως τις ονειρεύεστε.

Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές - Eurovelo στην Ελλάδα

Η περιήγηση με ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα που σας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο μιας περιοχής με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο. Η αίσθηση ξεγνοιασιάς και ελευθερίας που προσφέρει η βόλτα ή η εξερεύνηση ενός τόπου με το ποδήλατο έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ολόκληρη ταξιδιωτική κουλτούρα.

Τα 10 κορυφαία «κρυμμένα μυστικά» της Πελοποννήσου

Η Πελοπόννησος είναι παγκοσμίως γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της. Η «Νήσος του Πέλοπος», από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ωστόσο ορισμένες γοητευτικές γωνιές, άγνωστες ακόμα στο ευρύ κοινό.