Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα

Συχνές ερωτήσεις

Ποιο είναι το νόμισμα στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα της Ελλάδας από το 20001. Αν έχετε ορισμένα ευρώ στην τσέπη σας όταν φτάσετε, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι για την έναρξη του ταξιδιού σας. Οι τράπεζες θα έχουν τις καλύτερες συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά το καλύτερο στοίχημα για να λάβετε το τοπικό νόμισμα είναι να χρησιμοποιήσετε την χρεωστική σας κάρτα μέσω των ΑΤΜ που βρίσκονται σε κάθε σημείο σε όλη την Ελλάδα.

Ποια είναι η επίσημη γλώσσα στην Ελλάδα; Μιλούν αγγλικά οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα;

Παρόλο που η επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική, η πλειοψηφία των ατόμων που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία μιλούν αγγλικά. Τα αγγλικά αποτελούν επίσης μέρος της συνήθους σχολικής διδακτέας ύλης, οπότε οι περισσότεροι Έλληνες θα έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας καθώς και μερικών άλλων γλωσσών (για παράδειγμα, γαλλικά, γερμανικά ιταλικά κλπ.)

Η ελληνική είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη γλώσσα για να τη μάθετε, επομένως κανείς δεν πρόκειται να αναστατωθεί αν δεν μιλάτε ελληνικά. Οι Έλληνες είναι φιλικοί άνθρωποι οι οποίοι είναι πάντοτε πρόθυμοι να βοηθήσουν και τους αρέσει πολύ όταν ακούν έναν αλλοδαπό να μιλάει τη γλώσσα τους. Επομένως, όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα, προσπαθήστε να μάθετε μερικές συνήθεις ελληνικές λέξεις όπως "παρακαλώ", "ευχαριστώ" και "γεια σου" και θα έχετε ευνοϊκή ανταπόκριση καθώς προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με τους ντόπιους.

Οι οδικές πινακίδες στις πόλεις είναι συνήθως σε δύο γλώσσες, αλλά αν κατευθυνθείτε μακρύτερα, αξίζει τον κόπο να μάθετε και το ελληνικό αλφάβητο, ώστε να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε.

Σε ποια ζώνη ώρας ανήκει η Ελλάδα;

Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (EET), UTC +2

Θερινή Ώρα Ανατολικής Ευρώπης (EEST), UTC +3) ξεκινά στις 28 Μαρτίου 2021

Ποιος είναι ο κωδικός κλήσης της Ελλάδας;

Ο κωδικός κλήσης για την Ελλάδα είναι +30 ο οποίος θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε μια διεθνή κλήση στην Ελλάδα από άλλη χώρα. Ο τηλεφωνικός κωδικός 30 της Ελλάδας καλείται μετά τη ΔΑΚ (Διεθνής Απευθείας Κλήση). Ο κωδικός χώρας της Ελλάδας +30 ακολουθείται από τον κωδικό περιοχής και τον αριθμό τηλεφώνου.

Εθνικές εορτές & δημόσιες αργίες

Η Ελλάδα έχει δημόσιες αργίες οι οποίες διαχωρίζονται σε σταθερές (συγκεκριμένη ημερομηνία) και κινητές.

Δημόσιες αργίες στην Ελλάδα οι οπόίες είναι σταθερές

  • Πρωτοχρονιά: 1η Ιανουαρίου
  • Θεοφάνια: 6η Ιανουαρίου
  • 25η Μαρτίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας & Εορτασμός του Ευαγγελισμού
  • 1η Μαίου. Εργατική Πρωτομαγιά:  Γιορτές των λουλουδιών σε όλη την Ελλάδα.
  • 15η Αυγούστου: Ανάληψη της Παρθένου Μαρίας
  • 28η Οκτωβρίου: Εθνική Επέτειος
  • Χριστούγεννα: 25η-26η Δεκεμβρίου

Δημόσιες Αργίες στην Ελλάδα που αλλάζουν κάθε χρόνο
  • Καθαρά Δευτέρα: 41 ημέρες πριν το Πάσχα. Είναι η ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι ξεκινούν τη Σαρακοστή. Την Καθαρά Δευτέρα οι Έλληνες πετούν χαρταετό, τρώνε φαγητό χωρίς κρέας και εορτάζουν τα Κούλουμα.
  • Πάσχα: Από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα.
  • Πεντηκοστή: Εορτάζεται 50 ημέρες  μετά το Πάσχα.

Χρειάζομαι βίζα για να επισκεφθώ την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Ενώ ταξιδεύετε στην Ε.Ε., θα χρειαστείτε μόνο την ταυτότητά σας. Ωστόσο, το διαβατήριο είναι απαραίτητο για μια σειρά από άλλες συναλλαγές, όπως συνάλλαγμα, αγορές κλπ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από χώρες που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν δεν χρειάζονται θεωρήσεις βίζα. Η Ελλάδα ως μέλος της Συνθήκης Σένγκεν έχει καταργήσει τους ελέγχους σε κοινές εσωτερικές περιοχές, σε σύνορα από αέρα και θάλασσα και επιτρέπει σε υπηκόους των κρατών μελών να ταξιδεύουν παντού χωρίς βίζα για σύντομο διάστημα παραμονής μέχρι τρεις (3) μήνες. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι μεταφορείς απαιτούν έγκυρο διαβατήριο ή/και δελτίο ταυτότητας. Οι πολίτες που προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν ακόμη στη Ζώνη Σένγκεν ενδέχεται να χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες στην Ε.Ε. από αυτές τις χώρες μπορούν να αποκτήσουν περαιτέρω πληροφορίες από τις Πρεσβείες ή τα Προξενεία της Ελλάδας στις χώρες τους, ή από τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους. Πριν επισκεφθείτε την Ελλάδα, σας ζητάμε να  συμβουλευθείτε τις λεπτομερείς πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και να μάθετε αν χρειάζεστε βίζα.

Σημείωση: Κατά τη διαμονή σας στην Ελλάδα, αν χρειάζεστε βίζα, σας συμβουλεύουμε να διαθέτετε κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη για επείγουσες ιατρικές ή άλλες ανάγκες.

Πρεσβείες και Προξενεία στην Ελλάδα 

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα του ταξιδιώτη;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των ταξιδιωτών στην Ελλάδα μπορείτε να επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: https://eeke.gr/en/traveler-primer/.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για να ταξιδέψω;

Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες προορισμού παγκοσμίως. Ασφαλώς, συνιστάται στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τις συνήθεις προφυλάξεις που θα χρησιμοποιούσαν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Υπάρχουν υγειονομικές απαιτήσεις για να επισκεφθώ την Ελλάδα;

Δεν χρειάζονται ειδικοί εμβολιασμοί ή ανοσοποιήσεις όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα.
Προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική περίθαλψη, οι τουρίστες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα πρέπει να διαθέτουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας (ΕΚΥ) ή οποιοδήποτε άλλο νόμιμο κοινοτικό έγγραφο που έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Οι τουρίστες από τρίτες χώρες που δεν ανήκουν στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συμβουλευθούν την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης της χώρας τους για πληροφορίες πριν ταξιδέψουν.

Ποιοί είναι οι πιο σημαντικοί αριθμοί τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης που πρέπει να θυμάστε όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα;

  • Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης: 112
  • Υπηρεσία ασθενοφόρων: 166
  • SOS Ιατροί : 1016
  • Εφημερεύοντα νοσοκομεία και κλινικές: 1434
  • Φαρμακεία: 1434
  • Πρώτες Βοήθειες Κέντρου Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777
  • Αστυνομία: 100
  • Τουριστική Αστυνομία: 1571

Έχω προστασία ως καταναλωτής-τουρίστας στην Ελλάδα;

Ως καταναλωτής τουρίστας έχετε προστασία από την ελληνική νομοθεσία αναφορικά με την προστασία καταναλωτή για όλες τις συναλλαγές σας ενώ ταξιδεύετε στη χώρα. Σε περίπτωση παράλειψης ή παραβίασης των ανωτέρω, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στην Τουριστική Αστυνομία στο 1571. Σε περίπτωση που χρειαστείτε να υποβάλλετε καταγγελία, σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην παρακάτω διεύθυνση touristcomplaints@mintour.gr.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθώ την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει μεσογειακό κλίμα με πολύ ήλιο, ήπιες θερμοκρασίες και περιορισμένη ποσότητα βροχών. Ο ήλιος λάμπει στην Ελλάδα όλο το χρόνο. Το κλίμα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, με ήπιους χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια, ιδανικό για τουρισμό. Επομένως μπορείτε να επισκεφθείτε την Ελλάδα όποτε θέλετε και σας βολεύει προκειμένου να ανακαλύψετε την ιστορία και την κουλτούρα της και να επισκεφθείτε τις ομορφιές της!

Το καλοκαίρι, οι ξηρές ζεστές ημέρες αποκτούν δροσιά από τους  ανέμους της εποχής που ονομάζονται μελτέμι, ενώ οι ορεινές περιοχές έχουν γενικά χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οι χειμώνες είναι ήπιοι σε πεδινές περιοχές, με ελάχιστη ποσότητα χιονιού και πάγου, ωστόσο, τα βουνά συνήθως είναι καλυμμένα με χιόνι. Επιπλέον, ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι η εμφάνιση διαφορετικών κλιματικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της ίδιας εποχής (για παράδειγμα, ήπια ζέστη σε παραθαλάσσιες περιοχές και ψυχρές θερμοκρασίες σε ορεινές περιοχές.

Αν επιθυμείτε να ταξιδεψετε στα ελληνικά νησιά προκειμένου να αποφύγετε την υψηλή τουριστική περίοδο ή/και την ζέστη του καλοκαιριού, σας συνιστούμε να την επισκεφθείτε το φθινόπωρο, από τον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Οκτωβρίου, ή την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαίου.

Αν χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον καιρό, σας παρακαλούμε να ελέγξετε τον καιρό στη σελίδα προορισμού ή να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μας. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν την μετακίνησή μου ως ΑΜΕΑ στην Ελλάδα;

Ο τομέας των μετακινήσεων στην Ελλάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.

  • Τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας έχουν συνολικά σχεδιαστεί με γνώμονα τα ΑμεΑ, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες προσβασιμότητας, ενώ όλες οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν αναπηρικό αμαξίδιο και μηχάνημα ανυψώσεως.
  • Στα ακτοπλοϊκά ταξίδια, τα περισσότερα πλοία που ταξιδεύουν προς τα πολυαγαπημένα ελληνικά νησιά είναι εφοδιασμένα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και βασικές υποδομές για ΑμεΑ. Στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος θα ενημερωθείτε για τη λίστα με τα λιμάνια όπου τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν άνετα να εξυπηρετηθούν.
  • Αν επιλέξετε να κινηθείτε με τρένο, στο site της Hellenic Train θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη μετακίνησή σας, με τους προσβάσιμους σταθμούς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες βάσει των αναγκών σας.
  • Για εσάς που θα μετακινηθείτε με λεωφορεία, στο ktelbus.com θα ενημερωθείτε για κάθε ΚΤΕΛ βάσει του προορισμού σας.
Πριν το ταξίδι σας με οποιοδήποτε μέσο, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον εκάστοτε φορέα/εταιρεία και να τους ενημερώσετε για τις ανάγκες σας, προκειμένου να σας προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επισκεφτώ μια παραλία για ΑΜΕΑ;

Από τη Χαλκιδική μέχρι την Πελοπόννησο και από τις Σποράδες και τον Αργοσαρωνικό μέχρι τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και το Ιόνιο, η αυτόνομη προσβασιμότητα στη θάλασσα που εξασφαλίζει το σύστημα SEATRAC έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του προσβάσιμου τουρισμού.

Στο seatrac.gr θα βρείτε περισσότερες από 220 παραλίες, πολλές από αυτές στα ελληνικά νησιά, που προσφέρουν τη δυνατότητα σε ΑμεΑ να απολαύσουν το μπάνιο τους και να περάσουν μία ξεκούραστη και αναζωογονητική μέρα μπροστά στο κύμα.

Τα συστήματα προσβασιμότητας είναι συνήθως διαθέσιμα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε κάποια παραλία με SEATRAC εκτός σεζόν, ενημερωθείτε μέσα από την ιστοσελίδα αν το σύστημα παραμένει ακόμα ενεργό.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επισκεφτώ έναν ιστορικό τόπο ή μουσείο ως ΑΜΕΑ;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη ξεχωριστούς ιστορικούς τόπους και αξιοθέατα. Περιηγηθείτε σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού που επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών, με τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ.

Στη λίστα με τους προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η Ακρόπολη Αθηνών, πλήρως προσβάσιμη για άτομα με δυσκολία στην κίνηση καθώς διαθέτει ανελκυστήρα πλαγιάς και ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, ενώ προσφέρει σε άτομα με οπτική αναπηρία τη δυνατότητα απτικής περιήγησης με ειδικά έντυπα και σχεδιασμένα βοηθήματα κατάλληλα για τις ανάγκες τους.
  • Το Μουσείο της Ακρόπολης, πλήρως προσβάσιμο για ΑμεΑ, με άμεση θέα στον Ιερό Βράχο και τον ναό του Παρθενώνα.
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας με ξεχωριστή είσοδο για ΑμεΑ και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες για ομάδες ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης, με κώφωση και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με ειδικά αναβατόρια και ανελκυστήρες με προδιαγραφές για αμαξίδια και τη δυνατότητα απτικής περιήγησης για επισκέπτες με προβλήματα ακοής ή όρασης.
  • Το Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, το πρώτο στη χώρα και ένα από τα 5 μουσεία του είδους του στον κόσμο που προσφέρει την ισότιμη δυνατότητα σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης, όλων των ηλικιών, να γνωρίσουν τον πλούτο της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αίσθησης της αφής.
  • Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.
  • Το Μουσείο Μπενάκη που διευκολύνει την πρόσβαση σε άτοµα µε κινητικά προβλήµατα και αναπηρικά αμαξίδια, στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού) που βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Σοφίας.
  • Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, προσβάσιμος σε επισκέπτες με αναπηρίες.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας με ψηφιακή ξενάγηση με φορητές συσκευές στη νοηματική στους επισκέπτες με προβλήματα ακοής.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την διαμονή σε καταλύματα ως ΑΜΕΑ;

Τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στην ενδοχώρα θα βρείτε αρκετά ξενοδοχειακά καταλύματα με διευκολύνσεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Πολλά μεγάλα θέρετρα και all-inclusive ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια σχεδιασμένα για ΑμεΑ, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους τους από την πισίνα μέχρι το spa, όπου μπορείτε να απολαύσετε υπηρεσίες περιποίησης και αναζωογόνησης σώματος και πνεύματος.

Μπορείτε ακόμα να νοικιάσετε μια βίλα με ειδικές υποδομές προσβασιμότητας, κατόπιν συνεννόησης είτε μέσω τηλεφώνου και είτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνονται στις προσωπικές σας ανάγκες.

Μπορώ να ταξιδέψω με το κατοικίδιό μου στην Ελλάδα;

Με ασφαλές αγροτικό περιβάλλον και ωραία φύση, τα ελληνικά νησιά και οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας αποτελούν φανταστικά μέρη για τα κατοικίδια. Σας δίνουμε ορισμένους πρακτικούς κανόνες και νομικούς κανονισμούς σχετικά με το ταξίδι σας με κατοικίδιο στην Ελλάδα.

Οι συνήθεις προϋποθέσεις για τη μεταφορά του κατοικιδίου σας στην Ελλάδα είναι το κατοικίδιο να έχει μικροτσίπ και να είναι καταχωρημένο, να έχει κάνει εξετάσεις αίματος και πρέπει να έχει εμβολιασθεί κατά της λύσσας εντός των τελευταίων 12 μηνών, για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών πριν το ταξίδι.

Οι γάτες και οι σκύλοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα θα χρειασθεί να συμμορφώνονται με το Σχέδιο Διαβατηρίου Κατοικιδίου. Σε όλη την ΕΕ υπάρχουν τυπικοί κανόνες για την έκδοση διαβατηρίου κατοικιδίου και τα ζώα που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ απαιτείται να διαθέτουν ένα διαβατήριο

Τι είδους έγγραφα χρειάζομαι για να ταξιδέψω με το κατοικίδιό μου στην Ελλάδα από το εξωτερικό;

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ, για να ταξιδέψετε οπουδήποτε στην Ελλάδα μαζί με το κατοικίδιό σας απαιτείται:

  •  το ζώο να έχει ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ),
  •  να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και
  •  να έχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς στην περίπτωση που ταξιδεύετε από χώρα της ΕΕ ή τη Βόρεια Ιρλανδία, ή ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας, αν έρχεστε από χώρα εκτός ΕΕ.
Για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ανδόρα, την Ελβετία, τις Φερόες Νήσους, το Γιβραλτάρ, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο και το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, το ζώο σας μπορεί να εισέλθει στη χώρα με διαβατήριο ζώου συντροφιάς που έχει εκδοθεί σε μία από αυτές τις χώρες.

Τι ισχύει για τις εσωτερικές μετακινήσεις με το κατοικίδιό μου;

Σύμφωνα με την νομοθεσία, στην Ελλάδα επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Αν επιλέξετε το πλοίο για τις μετακινήσεις σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

  • Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό μαζί με την κράτηση του εισιτηρίου σας να δηλώσετε ότι θα ταξιδέψετε με το ζώο σας.
  • Για το ταξίδι απαιτείται έγκυρο βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο ζώου συντροφιάς.
  • Ανάλογα με την εταιρεία και το πλοίο με το οποίο ταξιδεύετε, θα βρείτε ειδικά διαμορφωμένους χώρους / κλουβιά για σκύλους και γάτες, ενώ ορισμένες εταιρείες προσφέρουν και συγκεκριμένο αριθμό καμπινών όπου επιτρέπονται τα κατοικίδια.
  • Τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου. Για τις μετακινήσεις τους εντός του πλοίου πρέπει να παραμένουν στο κλουβί μεταφοράς ή να είναι δεμένα με λουρί και να φέρουν φίμωτρο.
  • Πρέπει να είστε πάντα μαζί με το κατοικίδιό σας σε περίπτωση που δεν βρίσκεται στο κλουβί μεταφοράς ή στην καμπίνα κατοικίδιων.
  • Ως ιδιοκτήτης του ζώου είστε αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε πιθανή ζημιά ή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από το κατοικίδιό σας σε οποιονδήποτε τρίτο.
  • Άλλα κατοικίδια (χάμστερ, πουλιά, κουνέλια) επιτρέπονται με την προϋπόθεση να παραμένουν συνέχεια στα κλουβιά τους.
  • Στην πράξη, οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους κηδεμόνες σκύλων να έχουν μαζί τους τα κατοικίδιά τους στο κατάστρωμα, αρκεί να έχουν λουρί.
  • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ακτοπλοϊκή εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε για περισσότερες διευκρινίσεις και πιθανές χρεώσεις.
Αν μετακινηθείτε με τα ΚΤΕΛ, επιτρέπεται η μεταφορά μικρόσωμων ζώων συντροφιάς, μέχρι δέκα κιλά, μέσα στην καμπίνα των επιβατών, σε κλουβί μεταφοράς 50Χ40Χ35 εκ. Τα κατοικίδια γίνονται δεκτά σε συγκεκριμένα δρομολόγια κάθε λεωφορείου, τα οποία θα βρείτε στην ιστοσελίδα των ΚΤΕΛ του κάθε προορισμού. Κάντε έγκαιρα την κράτησή σας, καθώς τα περισσότερα λεωφορεία μπορούν να μεταφέρουν μέχρι δύο ζώα συντροφιάς συνολικά.

Για να ενημερωθείτε για τις μετακινήσεις κατοικίδιων με το τρένο, στην ιστοσελίδα της Hellenic Train θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη μεταφορά συνοδευόμενων ζώων, καθώς και τις αμαξοστοιχίες που δέχονται μεγαλόσωμα ζώα συντροφιάς, άνω των 10 κιλών.

Για αεροπορικές μετακινήσεις, ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της αεροπορικής σας εταιρείας, καθώς οι κανονισμοί και οι διαδικασίες για τη μεταφορά κατοικίδιων ποικίλουν ανάλογα με την εταιρεία, και επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες διευκρινίσεις.

Για τα αστικά μέσα μεταφοράς, ΗΣΑΠ, μετρό, λεωφορεία, επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων μέσα σε κλουβί, με διαστάσεις έως 70x40x50.
Το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς σε όλα τα ΜΜΜ.

Τι ισχύει με τη διαμονή και την εστίαση όταν έχω κατοικίδιο;

Όπως κάθε ταξίδι, έτσι και αυτό με το κατοικίδιό σας απαιτεί έρευνα, έγκαιρες κρατήσεις και σωστό προγραμματισμό.
Στο κομμάτι της διαμονής, η λίστα με τα καταλύματα στην Ελλάδα όπου επιτρέπονται τα ζώα συντροφιάς, από 5άστερα πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Κάποια από αυτά προσφέρουν έξτρα παροχές, όπως φύλαξη του σκύλου σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας ή και υπηρεσίες περιποίησης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Συνήθως τα ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια αναφέρονται σε μικρόσωμους σκύλους, γι’ αυτό φροντίστε πριν το ταξίδι σας να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του καταλύματος προκειμένου:

  •  να επιβεβαιώσετε ότι ισχύει τόσο για μικρόσωμα ζώα όσο και για μεγαλόσωμα,
  •  να ρωτήσετε αν επιτρέπεται το ζώο να κυκλοφορεί στους κοινόχρηστους χώρους και αν μπορείτε να το αφήσετε μόνο του στο δωμάτιο,
  •  αν παρέχουν τη δυνατότητα φύλαξης για την περίπτωση που θέλετε να απολαύσετε μία απαιτητική πεζοπορική διαδρομή που θα είναι πολύ κουραστική για τον τετράποδο φίλο σας και
  •  αν υπάρχουν έξτρα χρεώσεις.
Από το 2022 έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η διάθεση του σήματος «Ekonav Pet Friendly Certifier», μία διεθνής πιστοποίηση των ξενοδοχείων τόσο για την καταλληλότητα του χώρου, των παροχών και των υπηρεσιών όσο και του εκπαιδευμένου προσωπικού τους.

Στο κομμάτι της διασκέδασης, αν και η είσοδος στα καταστήματα εστίασης της χώρας απαγορεύεται με εξαίρεση τους σκύλους οδηγούς και βοήθειας, ευτυχώς, το εύκρατο μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας σάς επιτρέπει να απολαύσετε τις εξόδους σας συντροφιά με τον τετράποδο φίλο σας στους εξωτερικούς χώρους, τις βεράντες και τους κήπους που διαθέτουν τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια.

Μπορώ να πάρω το κατοικίδιό μου στις παραλίες;

Συνήθως, οι διακοπές στην Ελλάδα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη θάλασσα. Για να την χαρεί και ο τετράποδος φίλος σας όσο και εσείς, ενημερωθείτε για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις σας:

  •  Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική η χρήση λουριού.
  •  Το κολύμπι των ζώων επιτρέπεται σε απομακρυσμένες περιοχές, στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να βγει από τη θάλασσα.
  •  Οφείλετε να απομακρύνετε άμεσα τα περιττώματα του σκύλου από την παραλία.
  •  Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, και φροντίστε να εξασφαλίσετε στον τετράποδο φίλο σας σκιά και φρέσκο, δροσερό νερό.
  •  Σεβαστείτε τους άλλους λουόμενους για να απολαύσετε το μπάνιο σας και τις διακοπές σας χωρίς εκνευρισμούς και παρατηρήσεις.

Μπορώ να πάρω το κατοικίδιό μου στους αρχαιολογικούς χώρους;

Σχετικά με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, από τον Απρίλιο του 2023 επιτρέπεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς υπό όρους και προϋποθέσεις σε περισσότερους από 120 χώρους, ενώ πάνω από 110 χώροι διαθέτουν κλωβούς στη είσοδό τους για την παραμονή των ζώων όσο εσείς περιηγείστε στα μνημεία.

Είναι η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για διακοπές με παιδιά;

Τα παιδιά σας μπορούν πραγματικά να περάσουν φανταστικές στιγμές στην Ελλάδα. Τα χαμογελαστά πρόσωπα  και η φιλοξενία, η οικογενειακή θαλπωρή κι η ηρεμία, η ασφάλεια, η απαράμιλλη φύση και το θαυμάσιο φαγητό παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό, καθιστώντας την Ελλάδα τον νούμερο ένα οικογενειακό προορισμό παγκοσμίως. Όπως και να έχει, μαμάδες και μπαμπάδες, προετοιμαστείτε να χαλαρώσετε και να περάσετε καλά σε μια χώρα όπου όλοι, νέοι και μεγαλύτεροι γίνονται παιδιά.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ηλεκτρικές συσκευές μου στην Ελλάδα;

Το "πρότυπο" στην Ελλάδα είναι 230V AC (50Hz). Για τις συσκευές από τη Βόρεια Αμερική χρειάζεστε ένα μετατροπέα και για τις συσκευές από την Αγγλία έναν προσαρμογέα.

Τι ισχύει σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και τη χρήση του περιεχομένου του visitgreece.gr;

Όλα τα κείμενα καθώς και το φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό της ιστοσελίδας του ΕΟΤ visitgreece.gr αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσιευσή του συνόλου ή μέρους αυτού με οποιαδήποτε τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης εδώ: https://www.visitgreece.gr/el/terms-of-use/

Σχετικά με τις φωτογραφίες που πιθανώς χρειάζεστε παρακαλώ δείτε την image bank που διαθέτουμε για να εξυπηρετηθείτε από αυτήν: https://www.visitgreece.gr/el/media-kit/image-bank/