Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Γ. Τσάφος
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι το μεγαλύτερο λιμνοθαλάσσιο σύστημα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος. Δημιουργήθηκε κυρίως χάρη στη δράση των δύο ποταμών που την οριοθετούν καθώς τα φερτά τους υλικά σιγά σιγά μετέτρεψαν την κλειστή λεκάνη σε μια ρηχή λιμνοθάλασσα. 

Φιλοξενεί αμέτρητους φτερωτούς αλλά και υδρόβιους κατοίκους και έχει χαρακτηριστεί Περιβαλλοντικό Πάρκο. Η σπουδαιότητα αυτού του οικοτόπου οδήγησε στην προστασία της από την συνθήκη Ramsar και στην ένταξη της στο δίκτυο Natura 2000. Είναι ένας τόπος που σφύζει από ζωή, με περισσότερα από 280 είδη πουλιών να καταγράφονται στην περιοχή, δηλαδή περίπου το 75% του συνολικού αριθμού των ειδών της Ελλάδος. 

Στο πάρκο αυτό εντάσσονται λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία. Το πάρκο περιλαμβάνει επίσης το εκτεταμένο σύμπλεγμα υγροτόπων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των εκβολικών συστημάτων των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. 

Τα ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας είναι ιδανικός χώρος ιχθυοπαραγωγής, καθώς προσφέρουν άφθονη τροφή στα ψάρια και ένα ιδανικό περιβάλλον για αναπαραγωγή. Εδώ παράγεται εξαιρετικό ψάρι τόσο από τους ελεύθερους αλιείς όσο και από τα τα φυσικά ιχθυοτροφεία. Διάσημες είναι οι τσιπούρες (Sparus aurata), τα λαβράκια (Dicentrarchus labrax), τα χέλια (Anguilla), οι γοβιοί και διάφορα είδη κεφάλου (Mugilidae) της περιοχής. Εκτός των άλλων, από τον θηλυκό κέφαλο (Mugil cefalus), τη μπάφα, παράγεται το περίφημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου το μόνο μέχρι σήμερα ελληνικό αλιευτικό Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ).


Αλυκές

Στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου θα συναντήσετε και τις μεγαλύτερες αλυκές της χώρας, με μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει τους 120.000 τόνους. Η παραγωγή αλατιού στην περιοχή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και συνεχίζεται ως τα σήμερα με αναλλοίωτη την βασική μέθοδο παραγωγής: η θάλασσα στεγνώνει κάτω από την επίδραση του ήλιου και του ανέμου, δημιουργώντας το αλάτι.

Το ιδιαίτερο τοπίο έχει επηρεάσει βαθύτατα την ανθρώπινη δραστηριότητα: εδώ θα δείτε τις χαρακτηριστικές “πελάδες”, τα ξύλινα σπίτια που είναι χτισμένα στο νερό ενώ την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας διασχίζουν οι “γαΐτες”, ενας τοπικός τύπος βάρκας, κατάλληλης για ρηχά νερά.


Τουρλίδα

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι διάσημη και για τον ευεργετικό άργιλο της. Κάθε καλοκαίρι θα δείτε στον δρόμο της Αγίας Τριάδας, στο μέσον περίπου της διαδρομής προς Τουρλίδα, πολλούς λουόμενους να κάνουν λασποθεραπεία, απολαμβάνοντας τις θεραπευτικές της ιδιότητες. 
Εάν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μικρό εκκλησάκι, που είναι διάσημο για την την ηρωική μάχη που δόθηκε στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.