Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
Π. Λασκαράκης
ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Στενά Καλαμά

Το φαράγγι (ή τα "στενά" ) του Καλαμά, για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα αλλά και για την ομορφιά του τοπίου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Στην είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού οι πανάρχαιες ακροπόλεις της Οσντίνας και της Ραβενής, με τα ερείπια όλων των αιώνων στα σπλάχνα τους και τα άγρια τείχη και τις κοντυλοπελεκημένες εκκλησιές να αντιστέκονται στο διάβα του χρόνου, στέκουν αιώνιοι φύλακες.

Το φαράγγι προσεγγίζεται εύκολα από τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα ή τους Φιλιάτες. Στο δρόμο Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων στρίψτε αριστερά προς την Πλακωτή και συνεχίστε προς τις Πέντε Εκκλησιές. Πριν μπείτε στο χωριό, ακολουθείστε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στην "Παλιοχώρα", όπως λένε οι ντόπιοι τον αρχαίο οικισμό. Συνεχίστε μέχρι τη γέφυρα Μπέλεϊ στον Καλαμά. Πάνω στο βράχο, βρίσκεται η ακρόπολη της Οσδίνας με τα αρχαία κάστρα, τις βυζαντινές οχυρώσεις και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες ...

Στο φαράγγι μπείτε από την αριστερή όχθη του ποταμού. Μπροστά σας βρίσκονται τα ερείπια μιας μοναδικής γέφυρας (της Μπολιάνας), σημάδι ότι το σημείο αυτό ήταν πέρασμα και σε πολύ παλιότερες εποχές. Οι σπηλιές στα απόκρημνα βράχια πάνω από το ποτάμι φιλοξένησαν πλήθος ασκητών. Μέχρι τα "Σπυροπηγάδια", τοποθεσία με πολλές πηγές, μπορείτε να φτάσετε χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στο ποτάμι. (Σε ένα σημείο της διαδρομής θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε λιγάκι πέρα από την κοίτη).

Αν αποφασίσετε να διασχίσετε το φαράγγι θα πρέπει να ξέρετε ότι η διαδρομή στη θέση "φαραγγοπήδημα", στο πιο στενό σημείο του φαραγγιού, διακόπτεται, γι αυτό πρέπει να μπείτε μέσα στο ποτάμι για να περάσετε στην απέναντι όχθη αν είστε καλά εκπαιδευμένοι. (Για όσους δεν θέλουν να ριψοκινδυνέψουν προτείνουμε να σταματήσουν στο σημείο αυτό και να ξανακάνουν τη διαδρομή από την πλευρά του Πολύδροσου μιαν άλλη φορά ...)

Λίγο πιο πάνω, έχετε πάλι να διαλέξετε, να συνεχίσετε στο ποτάμι μέχρι τη θέση 'Άναβρυστικά" - μια πανέμορφη τοποθεσία με πολλές πηγές κάτω από το κάστρο της Ραβενής - και να ανεβείτε στο χωριό από το δρόμο που φτάνει ως το ποτάμι, ή να ακολουθήσετε, περνώντας στην αριστερή όχθη του ποταμού, το μονοπάτι που ξεκινάει από έναν παλιό νερόμυλο και να ανεβείτε στο Πολύδροσο.

Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού και να φάτε στο καφενείο. Οπού κι αν τελειώσει η διαδρoμή, μπορείτε να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο ή οδικώς. Η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες και είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.