Αναζήτηση
Χάρτης
Επιλογή χρώματος
Προσβασιμότητα
ΟΛΥΜΠΙΑ

Το Δάσος της Φολόης

Στην Ηλεία, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερύμανθου, περίπου 25 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 3 ώρες από την Αθήνα, δεσπόζει ένα θαύμα της φύσης, το Δάσος της Φολόης. Σε υψόμετρο 630 μέτρων και έκταση 42.000 στρεμμάτων, είναι το μοναδικό δρυοδάσος των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα της Ευρώπης. Τα δέντρα του μεταμορφώνονται με τις αλλαγές των εποχών, προσφέροντας μια πανδαισία χρωμάτων και ένα θέαμα που μαγεύει κάθε ταξιδιώτη.

Μυθολογία και σύγχρονη ονοματοδοσία
Το δάσος της Φολόης πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Φόλο που κατοικούσε εκεί. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Φόλος προσέφερε καταφύγιο στον Ηρακλή, όταν εκείνος αναζητούσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων Κενταύρων. Όταν εκείνοι επιτέθηκαν στον Φόλο και τον Ηρακλή, ο τελευταίος σκότωσε κατά λάθος τον φίλο του σε μία μάχη με τραγική κατάληξη.

Το Δάσος ονομάζεται και «Το μπαλκόνι της Ηλείας, χάρη στη συγκλονιστική θέας που χαρίζει από την άκρη του οροπεδίου.
 
Συναρπαστικές δραστηριότητες και εντυπωσιακά αξιοθέατα
Ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, το γεμάτο μύθους οροπέδιο προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία σε ένα περιβάλλον που κόβει την ανάσα χάρη στους γάργαρους ποταμούς Ερύμανθος και Σελλήεντας που το διατρέχουν. Η επίπεδη μορφολογία του εδάφους και τα βατά μονοπάτια του, το καθιστούν ιδανικό για πεζοπορία και ποδηλασία. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να απολαύσετε τις ομορφιές του διασχίζοντάς το με αυτοκίνητο.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης, στο οποίο μπορείτε να ανακαλύψετε όχι μόνο την ιστορία της περιοχής, αλλά και να λάβετε πολύτιμες συμβουλές για τις ωραιότερες διαδρομές στο δάσος. Μια από τις κορυφαίες, άλλωστε, το μονοπάτι Μ3, ξεκινάει από εκεί με κατεύθυνση το Φαράγγι του Ερύμανθου, με φόντο τοξωτά πέτρινα γεφυράκια, ονειρικούς νερόμυλους και μικρές σπηλιές. Το πανέμορφο Μονοπάτι της Γραβάτας, μία διαδρομή 8 χλμ. που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 ώρες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Το όνομά του το οφείλει στις 300 γραβάτες που δέθηκαν στα δέντρα προκειμένου να οριοθετηθεί το μονοπάτι.
Ανάμεσα στους πολλούς επισκέπτες που βρίσκονται κάθε χρόνο στο δάσος θα συναντήσετε και αρκετούς συλλέκτες μανιταριών, καθώς η περιοχή θεωρείται ιδανικός τόπος για την ανάπτυξή τους.

Τα κοντινά ορεινά χωριά Φολόη και Κούμανης είναι γνωστά για τις ταβέρνες τους, ενώ σε απόσταση 12 χλμ., στις πλαγιές του Ερύμανθου και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 800 μέτρα, συναντάμε τη Λάμπεια ή Δίβρη, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πελοποννήσου. Οι συνοικίες της βρίσκονται σε διαφορετικό υψόμετρο η καθεμία, ενώ τα παραδοσιακά σπιτάκια της, σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή.